ΟΤΕ: «Λύνει» τα χέρια η πώληση του Hellas Sat

Στα χέρια της ArabSat, του μεγαλύτερου παρόχου δορυφορικών υπηρεσιών στον αραβικό κόσμο, περνά η θυγατρική του ΟΤΕ, Hellas Sat, που διαχειρίζεται τον δορυφόρο Hellas Sat2.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: «Λύνει» τα χέρια η πώληση του Hellas Sat
Στα χέρια της ArabSat, του μεγαλύτερου παρόχου δορυφορικών υπηρεσιών στον αραβικό κόσμο, περνά η θυγατρική του ΟΤΕ, Hellas Sat, που διαχειρίζεται τον δορυφόρο Hellas Sat2.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε ενάμιση σχεδόν χρόνο μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης του ΟΤΕ να προχωρήσει στην πώληση του δορυφόρου, επιλογή η οποία έγινε αφενός με το σκεπτικό ότι πρόκειται για δραστηριότητα η οποία δεν εντάσσεται στον κύριο κορμό των δραστηριοτήτων του, αφετέρου για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας που είχε ο ΟΤΕ εκείνη την περίοδο.


Ικανοποιητικό τίμημα

Το τίμημα που πέτυχε ο ΟΤΕ με την πώληση του δορυφόρου κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικό, καθώς τα 208 εκατομμύρια έσοδα που θα προκύψουν από την πώληση αντιστοιχούν σε ποσοστό 99,05%:

• Της αξίας των δραστηριοτήτων της Hellas Sat, η οποία ανέρχεται στα €157 εκατομμύρια, που ισούται με 7 φορές τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της Hellas Sat για το 2012.

• Των διαθεσίμων της Hellas Sat κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής που εκτιμώνται σε €53,4 εκατομμύρια.

Από την αρχή που ξεκίνησε η προσπάθεια πώλησης τα προσδοκώμενα έσοδα τοποθετούνταν περίπου στα 200 εκατομμύρια ευρώ, οπότε η καθυστέρηση στην πώληση που σημειώθηκε, κατά κύριο λόγο με ευθύνη του ελληνικού δημοσίου, δεν είχε ως αποτέλεσμα την απομείωση της αξίας του δορυφόρου.

Ο φόβος αυτός ήταν κάτι περισσότερο από υπαρκτός, καθώς η ζωή του Hellas Sat2 λήγει το 2017 και βασικό κριτήριο για τον αγοραστή ήταν το επαρκές χρονικό διάστημα ώστε να χτιστεί ο νέος δορυφόρος προκειμένου να μην χαθεί η τροχιακή θέση.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μ. Τσαμάζ έκανε λόγο για μια σημαντική συμφωνία με την οποία εξασφαλίζονται τα συμφέροντα όλων των εταίρων. Ειδικά για τον όμιλο ΟΤΕ σημείωσε ότι με την αποεπένδυση από την Hellas Sat αποκομίζει ένα ικανοποιητικό τίμημα που θα επιτρέψει να επικεντρωθεί στις κύριες δραστηριότητές του.

Από την πλευρά του, ο Khalid Α. Balkheyour, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Arabsat, σημείωσε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδίου του ομίλου για επέκταση σε νέες τροχιακές θυρίδες που θα του επιτρέψουν να εισέλθει σε νέες αγορές και να εξελιχθεί σε παγκόσμια, από περιφερειακή, δύναμη στη δορυφορική βιομηχανία.

Στα σχέδια της Arabsat περιλαμβάνεται η κατασκευή ενός από τους μεγαλύτερους δορυφόρους στην Ευρώπη με χωρητικότητα που θα μπορεί να εξυπηρετήσει τους υφιστάμενους, αλλά και μελλοντικούς πελάτες.


Σίριαλ επιτυχίας

Η ολοκλήρωση της πώλησης του Hellas Sat προστίθεται στις επιτυχημένες κινήσεις του τελευταίου διαστήματος που αφορούν την αναχρηματοδότηση και την αναδιάρθρωση του δανεισμού του ομίλου ΟΤΕ.

Είχαν προηγηθεί η επιτυχημένη έκδοση του ομολογιακού δανείου ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, η σύμβαση ανταλλαγής ομολόγων 187 εκατομμυρίων ευρώ, λήξης Αυγούστου του 2011 με νέα έκδοση λήξης Αυγούστου του 2015, η σύναψη κοινοπρακτικού δανείου ύψους 153 εκατομμυρίων ευρώ από την Globul αλλά και η παράταση λήξης δανείου 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη έκθεση της S&P, οι πηγές ρευστότητας του ομίλου για το τρέχον έτος ξεπερνούν τα 2,8 δισ. ευρώ, ενώ προστίθενται και τα έσοδα από την πώληση του Hellas Sat.


Ανοικτά όλα για την Globul

Οι εξελίξεις αυτές επιτρέπουν πλέον στη διοίκηση του ΟΤΕ να χαράξει με μεγαλύτερη άνεση τα επόμενα βήματά της χωρίς την πίεση της αναχρηματοδότησης του δανεισμού που υπήρχε έως πρόσφατα. Στο πλαίσιο αυτό, παραμένουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την πώληση της Globul στον υπό εξέλιξη διαγωνισμό.

Οι τελευταίες πληροφορίες από τη γειτονική χώρα φέρουν ως υποψήφιες για την εξαγορά της θυγατρικής του ομίλου ΟΤΕ στη Βουλγαρία τις τουρκικές εταιρείες Turk Telekom και Turkcell, τη νορβηγική Telenor αλλά και τη μητρική του ΟΤΕ, τη γερμανική Deutsche Telekom.

Ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ έχει δηλώσει πρόσφατα ότι αν ο ΟΤΕ δεν κρίνει το τίμημα ικανοποιητικό δεν θα προχωρήσει στην πώληση της θυγατρικής. Σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που έχει εξυπηρετηθεί ο στόχος της αναχρηματοδότησης του δανεισμού και έχει καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά για το μέλλον της εταιρείας, που ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ έχει χαρακτηρίσει «πολύ καλή».

Πάντως, αν ο ΟΤΕ επιλέξει τη συνέχιση της παρουσίας του στη γειτονική χώρα, τότε θα πρέπει να προχωρήσει σε επενδύσεις, καθώς χωρίς παρουσία στη σταθερή τηλεφωνία είναι βέβαιο ότι θα είναι δύσκολο για την εταιρεία να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v