ΟΠΑΠ: Οι παρενέργειες από την απεργία διαρκείας

Τα προβλήματα που δημιουργεί η απεργία των πρακτόρων στην ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ αναμένεται να συζητηθούν την Τετάρτη στο ΤΑΙΠΕΔ. Τι ζητούν οι πράκτορες και γιατί κατηγορούν τη διοίκηση.

ΟΠΑΠ: Οι παρενέργειες από την απεργία διαρκείας
Οι παρενέργειες που προκαλεί η εξαγγελθείσα απεργία των πρακτόρων στη διαδικασία πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ αναμένεται να συζητηθούν την Τετάρτη στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

Οι πράκτορες του ΟΠΑΠ αντιδρούν στην επιβολή φόρου 10% επί των κερδών των παικτών από τα τυχερά παιχνίδια του οργανισμού από το πρώτο ευρώ και ξεκινούν από την προσεχή Δευτέρα απεργία διαρκείας.

Έτσι, στα μειωμένα κέρδη που φέρνει η ρύθμιση για φόρο 30% επί της μικτής κερδοφορίας του οργανισμού έρχονται να προστεθούν και οι απώλειες από την απεργία. Οι πράκτορες βάλλουν τόσο κατά της κυβέρνησης (που έδωσε σιωπηρή παράταση στην εφαρμογή του νόμου για το Διαδικτυακό Στοίχημα κατόπιν παρέμβασης της Κομισιόν) όσο και κατά της διοίκησης του ΟΠΑΠ (που είχε υποσχεθεί πως θα προσπαθήσει να ανατρέψει τη ρύθμιση για τον φόρο 10% επί των κερδών).

"Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της ΟΠΑΠ Α.Ε. μας διαβεβαίωνε ότι απέστειλε σχετικό έγγραφο στο αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών περί αναστολής εφαρμογής του καταστροφικού φορολογικού μέτρου επί τετραμήνου, αιφνιδίως η ΟΠΑΠ Α.Ε. απέστειλε την από 24/12/2012 επιστολή-οδηγία περί άμεσης εφαρμογής του ως άνω μέτρου", υποστηρίζουν οι πράκτορες.

Σε χθεσινή συνέντευξη τύπου, η διοίκηση της ΠΟΕΠΠΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης) επανέλαβε το αίτημα για αναστολή εφαρμογής της φορολόγησης 10% από το πρώτο ευρώ κέρδους. Όπως υποστήριξε, συμφωνούν με τη φορολόγηση των κερδών, αλλά όχι από το πρώτο ευρώ.

Αντιπροτείνουν τον καθορισμό ενός ανώτατου ορίου κέρδους εντός του οποίου δεν θα επιβάλλεται φορολογία, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό των κερδών των παικτών που ανακυκλώνεται μέσω της συμμετοχής τους σε νέα παιχνίδια στα πρακτορεία.

Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΠΠΠ υποστηρίζουν πως τα έσοδα του Δημοσίου θα ήταν περισσότερα από τα 300 εκατ. που εκτιμάται πως θα έχει ετησίως από το διπλό φόρο (30% επί μικτών κερδών και 10% επί κερδών παικτών) αν παραμείνουν σε ισχύ οι παλιές ρυθμίσεις για τη φορολόγηση των παικτών.

Μέχρι το τέλος του έτους εφαρμοζόταν συντελεστής 10% για κέρδη των παικτών άνω των 100 ευρώ και 15% για κέρδη άνω των 1.000 ευρώ, ενώ τα κέρδη μέχρι 100 ευρώ ήταν αφορολόγητα.

Όσοι παρακολουθούν την αγορά τυχερών παιχνιδιών θεωρούν πως οι αντιδράσεις θα ήταν λιγότερο έντονες αν η κυβέρνηση, κατόπιν επιστολής της Κομισιόν, δεν έδινε παράταση στην εφαρμογή του νόμου για το Διαδικτυακό Στοίχημα. Από τις αρχές Δεκεμβρίου έπρεπε να τεθούν εκτός νόμου οι περισσότερες από τις μεγαλύτερες εταιρείες Διαδικτυακού Στοιχήματος αφού δεν είχαν καταθέσει αίτηση νομιμοποίησης. Τελικά -και ενώ είχε ανακοινωθεί η αποχώρηση ορισμένων ισχυρών ομίλων όπως η Betfair και η William Hill- η κυβέρνηση έδωσε σιωπηρή παράταση στην εφαρμογή του νόμου.

Τώρα η ΠΟΕΠΠΠ υποστηρίζει πως "το κράτος ήδη πρόλαβε, υπό τον φόβο της Ε.Ε., να αναστείλει την εφαρμογή του φόρου για τις ιντερνετικές εταιρίες, που συνεχίζουν ανενόχλητες την αποφυγή τους, και μάλιστα για δραστηριότητες που έχουν δοθεί με αποκλειστικότητα στην ΟΠΑΠ Α.Ε., η οποία και κατέβαλε τεράστιο τίμημα για αυτή και το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που όπως φαίνεται προσδοκούν να εισπράξουν από την πώληση ολόκληρης της εταιρίας!».

Σε επιστολή προς την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) οι πράκτορες επιμένουν σε αναστολή της ρύθμισης για τη φορολογία. Θεωρούν πως "η μονομερής εφαρμογή της άνω νομοθετικής διάταξης αποκλειστικά στα τυχερά παιχνίδια της ΟΠΑΠ Α.Ε., αφού ο νομοθέτης ως διά μαγείας ξέχασε να συμπεριλάβει λαχεία, ιππόδρομο και καζίνο, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στόχο έχει το μοναδικό νόμιμο δίκτυο τυχερών παιγνίων. Επιπροσθέτως, δεχόμαστε πρωτοφανή αθέμιτο ανταγωνισμό από όλες τις υπόλοιπες εταιρείες, που μάλιστα, με τις ευλογίες του νόμου, δραστηριοποιούνται παράνομα στη χώρα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v