Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πέντε οικογένειες της Ελλάκτωρ

Αν δεν είχε αποχωρήσει το 2006 από το διοικητικό συμβούλιο η πλευρά Τρίχα της ΤΕΒ, ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα είχε σήμερα στο Δ.Σ. τα μέλη έξι επιχειρηματικών οικογενειών από τις κατασκευές!

Οι πέντε οικογένειες της Ελλάκτωρ
Αν δεν είχε αποχωρήσει το 2006 από το διοικητικό συμβούλιο η πλευρά Τρίχα της ΤΕΒ, ο όμιλος Ελλάκτωρ θα είχε σήμερα στο Δ.Σ. τα μέλη έξι επιχειρηματικών οικογενειών από τις κατασκευές!

Η Αλκηστις Τρίχα και ο γιος της αποχώρησαν τότε, προκειμένου να επιστρέψει στο διοικητικό συμβούλιο η οικογένεια Μπόμπολα, η οποία το 2005 λόγω του περίφημου «βασικού μετόχου» είχε περιορίσει το ποσοστό της κάτω του 5% και είχε αποσυρθεί από το Δ.Σ.

Σήμερα στο Δ.Σ. συμμετέχουν εκπρόσωποι πέντε εκ των οικογενειών που στη διάρκεια της τελευταίας 15ετίας «παντρεύτηκαν» προκειμένου να δημιουργήσουν το μεγαλύτερο κατασκευαστικό όμιλο της χώρας.

Οσο αυξάνονταν οι πολυπληθείς οικογένειες, τόσο λιγόστευαν οι θέσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μικρές και μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ισχυρού ομίλου. Επειδή ο όμιλος επεκτείνονταν, υπήρχε ζωτικός χώρος για όλους και οι κραδασμοί απορροφούνταν.

Τώρα που η συρρίκνωση φαντάζει αναγκαστική λόγω της δύσκολης συγκυρίας και των υψηλών υποχρεώσεων (περί τα 3 δισ. στα τέλη εξαμήνου), «φούντωσε» και η φημολογία περί επικείμενης αποχώρησης της πλευράς Καλλιτσάντση.

Οι Δημήτρης και Αναστάσιος Καλλιτσάντσης βρίσκονται στο ίδιο Δ.Σ. μαζί με τον Λεωνίδα Μπόμπολα, τον Δημήτρη Κούτρα (ιστορικό στέλεχος της ΑΚΤΩΡ η οποία συγχωνεύθηκε με την Ελληνική Τεχνοδομική το 1999), τον αδελφό του Γιάννη Κούτρα, τον Λουκά Γιαννακούλη (σύζυγο της Μ. Μπόμπολα), τον Αγγγελο Γιόκαρη (της οικογένειας που ήλεγχε την Παντεχνική) και τον Εντυ Σαραντόπουλο (υιό του Κώστα Σαραντόπουλου της φερώνυμης κατασκευαστικής).

Στο Δ.Σ. συμμετέχουν, επίσης, ο Γιώργος Σωσσίδης (συνδέεται στενά με τους αδελφούς Καλλιτσάντση από τη Θεσσαλονίκη) και οι Δημήτριος Χατζηγρηγοριάδης και Γιώργος Μπεκιάρης ως ανεξάρτητα, μη εκτελεστικά, μέλη.

Οι αδελφοί Καλλιτσάντση μπορεί να μην ήθελαν να κυκλοφορήσουν ευρέως οι διαφορές απόψεων και οι (εκ των υστέρων) διαφωνίες για σειρά επιλογών που αποδείχθηκαν ατυχείς, αλλά ήταν δύσκολο να συγκρατήσουν το θόρυβο στο εσωτερικό του ομίλου. Ειδικά όταν συνεργάζονται με άλλες 5 οικογένειες... Το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια έχουν χαμηλώσει το προφίλ τους (όχι μόνο εξαιτίας της κρίσης στα δημόσια έργα) είχε δώσει τροφή για πολλές συζητήσεις.

Γι' αυτό και όλοι περίμεναν πως η εικόνα θα ξεκαθαρίσει μέχρι την τακτική γενική συνέλευση του Ιουνίου. Ομως, τα πράγματα ήταν περισσότερο σύνθετα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως επιδιώχθηκε να συνδυαστεί η αποχώρηση με την πώληση δραστηριοτήτων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Η διοίκηση είχε ανακοινώσει πως θα υπάρξουν πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο της προσπάθειας αναδιοργάνωσης και περιορισμού του δανεισμού, χωρίς να τις συνδέσει με τις φημολογούμενες μετοχικές ανακατατάξεις.

Οι μετοχικές αλλαγές ήταν, ούτως ή άλλως, αναμενόμενες καθώς δεν είχαν όλοι οι συνέταιροι τις ίδιες επιδιώξεις και τους ίδιους διαδόχους. Μην ξεχνάμε πως οι αδελφοί Καλλιτσάντση ανέλαβαν τα ηνία της Ελληνικής Τεχνοδομικής όταν αποσύρθηκαν οι ιδρυτές της εταιρείας.

Από τα τέλη της δεκαετίας του '70 κατέχουν ανώτατες θέσεις στον όμιλο τον οποίο μετέτρεψαν, μαζί με τους συνεταίρους τους, στον ισχυρότερο της ελληνικής αγοράς. Το σχέδιο για την δημιουργία ενός ομίλου με παρουσία σε αναπτυσσόμενες αγορές πέραν των κατασκευών επετεύχθη, έστω και αν η προσπάθεια διεθνούς επέκτασης βούλιαξε στα ανοικτά του Ομάν (όταν κατέρρευσε το έργο «Blue City»).

Σχεδόν 35 χρόνια στην πρώτη γραμμή της αγοράς δεν είναι και λίγα. Οι οικογένειες της Ελλάκτωρ έχουν ακόμα νεότερα και σίγουρα περισσότερο φιλόδοξα μέλη για να αναλάβουν τα ηνία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v