Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θολό τοπίο τα σχέδια της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ

Θολό είναι το τοπίο σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, καθώς από την τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΥΠΕΚΑ στη Γ.Σ. της εταιρίας δε φαίνεται να έχει αποφασίστει μοντέλο ιδιωτικοποίησής της.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Θολό τοπίο τα σχέδια της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ
Θολό τοπίο σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ περιέγραψε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, γενικός γραμματέας Κώστας Μαθιουδάκης, που χαιρέτισε τις εργασίες της γενικής συνέλευσης.

Μιλώντας στους μετόχους, είπε γενικώς και αορίστως ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανακαλύψει τον τροχό και ότι παρακολουθεί τι γίνεται στο εξωτερικό.

Η παρέμβαση του εκπροσώπου του ΥΠΕΚΑ προδιαγράφει με σαφήνεια ότι μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει για το μοντέλο ιδιωτικοποίησης και όποιο επιλεγεί θα συνδυαστεί με τις υποχρεώσεις της χώρας για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και λιγνίτη.

Από την πλευρά του συνδικάτου, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος, με μακροσκελή τοποθέτησή του, έστειλε τις γνωστές προειδοποιήσεις προς κάθε κατεύθυνση για μηδενική ανοχή του συνδικάτου σε ό,τι αφορά την αποκρατικοποίηση της Επιχείρησης.

«Θα αντιδράσουμε αμέσως, θα μας βρουν σκληρά, πολύ σκληρά, απέναντί τους αν επιχειρήσουν να ξεπουλήσουν έστω και ένα κομμάτι της ΔΕΗ», ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, παρακαλώντας το γενικό γραμματέα να τα μεταφέρει στον υπουργό Ευάγγελο Λιβιεράτο.

Οι βολές του ίδιου ήταν ευθείες κατά του προηγούμενου υπουργού, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αλλά και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, για τους οποίους είπε ότι έκαναν τη ΔΕΗ «υπηρέτρια των ιδιωτών».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός, κάνοντας τον απολογισμό του περασμένου έτους, επανέλαβε τα γνωστά περί στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με κυριότερη τη μη σύνδεση της γενικής τιμής ηλεκτρικού με τη χονδρική τιμή.

Ο ίδιος καταφέρθηκε και εναντίον του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους για τις μονάδες φυσικού αερίου, ο οποίος κατά την άποψή του θα επιβαρύνει τη ΔΕΗ με περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ το 2012.

Για τις επιπτώσεις των προβλημάτων ρευστότητας της Επιχείρησης είπε ότι αυτές αντιμετωπίζονται με περιορισμό των δαπανών και με τη θέσπιση αυστηρών κριτηρίων επιλογής επενδύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v