Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική Ασφαλιστική: Οι απώλειες και τα σενάρια

Βλέποντας την πορεία της ασφαλιστικής παραγωγής του 2011, εύκολα διαπιστώνει κάποιος πως ο μεγάλος χαμένος φαίνεται να είναι η Εθνική Ασφαλιστική.

Εθνική Ασφαλιστική: Οι απώλειες και τα σενάρια
Βλέποντας την πορεία της ασφαλιστικής παραγωγής του 2011, εύκολα διαπιστώνει κάποιος πως ο μεγάλος χαμένος φαίνεται να είναι η Εθνική Ασφαλιστική.

Συγκεκριμένα, η θυγατρική του μεγαλύτερου εγχώριου χρηματοπιστωτικού ομίλου είδε -σε μια πτωτική χρονιά για τον κλάδο- το μερίδιο αγοράς της στις γενικές ασφαλίσεις να υποχωρεί από το 18,21% στο 15,3% και στον κλάδο ζωής να πέφτει από το 22,59% στο 18,43%.

Όσο και αν η Εθνική διατήρησε -και μάλιστα με διαφορά- την ηγετική της θέση και στους δύο κλάδους (δεύτερη στις γενικές ασφαλίσεις η Interamerican με μερίδιο 7,86% και στις ασφαλίσεις ζωής η MetLife Alico με 14,48%), αλήθεια είναι πως είδε μέρος του δικτύου της να κατευθύνεται στον ανταγωνισμό.

Κύκλοι προσκείμενοι στην εταιρεία αποδίδουν τις εξελίξεις στις κινήσεις που έκανε ο όμιλος προκειμένου να αναβαθμίσει την ποιότητα της ασφαλιστικής παραγωγής και να περιορίσει τους κινδύνους επισφαλειών.

Οι δύο αυτοί στόχοι επιδιώκονται πλέον από τις περισσότερες εταιρείες του κλάδου και πόσο μάλλον, εύλογο είναι να επιδιώκονται από την Εθνική η οποία:

• Κατέγραψε ζημίες 630 εκατ. ευρώ από το PSI Plus και
• Δρομολογεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 390 εκατ. ευρώ, ποσό που καλείται να εκταμιεύσει η μητρική Τράπεζα, σε περίοδο επανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Λέγεται πως το μεγαλύτερο μέρος των μειωμένων μεριδίων της Εθνικής Ασφαλιστικής οφείλεται σε μείωση παραγωγής που ήταν προβληματική και στην απομάκρυνση συνεργαζόμενων δικτύων που είχαν συνηθίσει να παίρνουν πολλά και να πληρώνουν με καθυστέρηση.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, όταν η διοίκηση του όμίλου αποφάσισε να περικόψει προμήθειες, να πιέσει για γρήγορες πληρωμές (λόγω των μεγάλων επισφαλειών του παρελθόντος, αλλά και των πιέσεων που ασκούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος) και να εστιάσει σε «καλή παραγωγή», αναπόφευκτο ήταν να προκύψουν και απώλειες.

Η γενικότερη κατεύθυνση επίσης της διοίκησης για «ψαλίδι» στα έξοδα, φαίνεται και από την πρόθεση της εταιρείας να περικόψει τους μισθούς των εργαζομένων της έως και κατά 20%, σε μια περίοδο ωστόσο όπου η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών έχει καλέσει τους εργαζόμενους να δεχτούν σαφώς υψηλότερες μειώσεις αποδοχών! (από 25% και πάνω για τις μη θυγατρικές τραπεζών και για 30% και πάνω για τις θυγατρικές τραπεζών).

Κύκλοι προσκείμενοι στην Εθνική βέβαια, παραδέχονται πως κάποιοι από τους αποχωρήσαντες συνεργάτες καλό ήταν να μην είχαν φύγει, ωστόσο υπενθυμίζουν πως η Εθνική συγκαταλέγεται στις σίγουρες εταιρείες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

Τα σενάρια που κυκλοφορούν

Πέραν όλων αυτών, πολλά ακούγονται στην αγορά και για την πρόθεση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας να πουλήσει το σύνολο, ή μέρος της Εθνικής Ασφαλιστικής σε άλλες δυνάμεις του χώρου, σε μια προσπάθειά της να αντλήσει ρευστότητα σε μια δύσκολη περίοδο για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Το περιβάλλον της εξέλιξη επανακεφαλαιοποίησης πιέζει τις τράπεζες για πώληση των θυγατρικών τους ασφαλιστικών εταιρειών. Πρόσφατα η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε πως θα εξέταζε το ενδεχόμενο να ρευστοποιήσει τις δύο θυγατρικές της ασφαλιστικές εταιρείες (Κύπρου Γενικών Ασφαλειών και Eurolife).

Μάλιστα, η διαφαινόμενη παράταση (λόγω επαναληπτικών εκλογών, κ.λπ.) της επανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών έως το τέλος του έτους, έχει αναζωπυρώσει κάποια σενάρια για την Εθνική Ασφαλιστική που ακούγονται μεν, αλλά δεν επιβεβαιώνονται από κανέναν.

Άλλοι λοιπόν, θεωρούν πως η Εθνική Τράπεζα θα μπορούσε να προχωρήσει στην πώληση ολόκληρης της Εθνικής Ασφαλιστικής σε κάποια εταιρεία του εξωτερικού που ήδη διαθέτει παρουσία στην ελληνική αγορά.

Κάποιο άλλο σενάριο μιλούσε για σπάσιμο της ασφαλιστικής εταιρείας σε τρία μέρη (bancassurance, ζωικό και ζημιών) όπου το πρώτο θα το κρατούσε η Τράπεζα και τα άλλα δύο θα μπορούσαν να πωληθούν σε δύο διαφορετικές εταιρείες.

Ορισμένοι τέλος συνδύασαν την ανάληψη της αντιπροεδρίας από τον κ. Ανδρέα Βασιλείου, ως πρόκριμα για την πώληση του «ζωικού» τμήματος είτε στην MetLife Alico, είτε κυρίως στην AIG.

H ουσία πάντως είναι πως κανένα από αυτά τα σενάρια, ακόμη και αν σχεδιάζονται από τον όμιλο της Εθνικής, δεν επιβεβαιώνονται επισήμως και επίσης πως τίποτε δεν φαίνεται να γίνεται πριν ξεκαθαρίσουν τα πράγματα γύρω από τις πολιτικές και τις μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας.

Απ’ ότι φαίνεται δηλαδή, στο ορατό μέλλον, θα μιλάμε μόνο για σενάρια…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v