Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ξεχωριστή περίπτωση της Attica Bank

Ξεχωριστή περίπτωση για τις εισηγμένες, τουλάχιστον, τράπεζες αποτελεί η Attica Bank καθώς μετά και τις μεγάλες ζημίες από το PSI+ διαθέτει την… πολυτέλεια να μπορεί να επιλέξει αν θα προσφύγει ή όχι στο ΤΧΣ.

Η ξεχωριστή περίπτωση της Attica Bank
Ξεχωριστή περίπτωση για τις εισηγμένες, τουλάχιστον, τράπεζες αποτελεί η Attica Bank καθώς μετά και τις μεγάλες ζημίες από το PSI+ και τις υψηλές πρόσθετες προβλέψεις διαθέτει την… πολυτέλεια να μπορεί να επιλέξει αν θα προσφύγει ή όχι στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η Τράπεζα Αττικής έκλεισε το 2011 με προ φόρων ζημίες 249,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 142 εκατ. ευρώ προήλθαν από την απομείωση ελληνικών κρατικών ομολόγων, ενώ σχημάτισε και προβλέψεις για επισφαλή δάνεια 99,4 εκατ. ευρώ.

Παρά τις υψηλές ζημίες από τα ομόλογα, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου ανήλθε στο 10,7% και τα βασικά εποπτικά κεφάλαια στο 8,7% (350,6 εκατ. ευρώ) του σταθμισμένου ενεργητικού, μια και η διοίκησή του είχε φροντίσει να ενισχύσει σημαντικά εντός της προηγούμενης διετίας τους κεφαλαιακούς της δείκτες.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι έχασε κάτι λιγότερο από τα μισά εποπτικά του κεφάλαια, είναι η μοναδική περίπτωση εισηγμένης τράπεζας, που έχει την ευχέρεια να επιλέξει μεταξύ αύξησης κεφαλαίου, που θα καλύψουν οι βασικοί μέτοχοι, ή προσφυγής στα κεφάλαια του Τ.Χ.Σ.

Βασικό κριτήριο για την τελική επιλογή θα είναι ο προσδιορισμός των όρων ανακεφαλαιοποίησης από την επόμενη κυβέρνηση. Η διοίκηση της Attica Bank θα περιμένει να ξεκαθαριστεί αν το Τ.Χ.Σ. θα ενισχύσει κεφαλαιακά και άλλες τράπεζες, πλην των 4 συστημικών ή όσων πρέπει να εξυγιανθούν, χωρίς να επιβάλει συγχωνεύσεις.

Αν η τρόικα επιμείνει στην πίεση περί συγχωνεύσεων και μπει ως απαρέγκλιτος όρος για την ανακεφαλαιοποίηση, τότε η Attica Bank, σύμφωνα με κύκλους του ομίλου, θα επιδιώξει κεφαλαιακή ενίσχυση από τους βασικούς της μετόχους. Το ίδιο θα ισχύσει αν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης δεν κριθούν ευνοϊκοί για τους ιδιώτες.

«Δεν έχουμε κανέναν λόγο να προσφύγουμε στο Τ.Χ.Σ. αν επιβάλλεται να συγχωνευθούμε με άλλες τράπεζες, ή αν οι όροι επαναγοράς δεν είναι ευνοϊκοί για τους ιδιώτες», επισημαίνει στο Euro2day.gr στέλεχος της τράπεζας.

Στρατηγική υψηλών κεφαλαίων για ενίσχυση μεριδίου αγοράς

H στάση αναμονής που έχει επιλέξει η διοίκηση της τράπεζας αποτυπώνεται και στην έκθεσή της που συνοδεύει τα αποτελέσματα του 2011. Η διοίκηση αναφέρει ότι εξετάζει τόσο «αύξηση κεφαλαίου με κάλυψή της σε υψηλά επίπεδα από τους βασικούς μετόχους» όσο και «προσφυγή στα κεφάλαια του Τ.Χ.Σ. στον βαθμό και για το μέρος που θα καταστεί αναγκαίο».

Διαθέτοντας Core Tier I στο 8,7%, η Αττικής βρίσκεται μια ανάσα από το κατώτατο όριο του 9% που ισχύει ως τα τέλη Ιουνίου του 2010, επομένως θα μπορούσε θεωρητικά να μην προσφύγει ούτε στο Τ.Χ.Σ. ούτε σε αύξηση κεφαλαίου.

Η Αττικής συνυπολόγισε, άλλωστε, στους παραπάνω κεφαλαιακούς δείκτες μόλις το 50% του αναβαλλόμενου φόρου, που αναλογεί στην απομείωση των ομολόγων από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων, επιφυλασσόμενη να κάνει χρήση και του υπόλοιπου 50% κατά τη φετινή χρήση.

Αν το 2012 προσμετρούσε στα κεφάλαιά της το σύνολο του οφέλους από την αναβαλλόμενη φορολογία, ο δείκτης Core Tier I θα διαμορφωνόταν 0,5% υψηλότερα στο 9,2% και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 11,2%.

Επομένως, αν η Τ.τ.Ε. δώσει το πράσινο φως για να προσμετρηθεί στα εποπτικά κεφάλαια ο αναβαλλόμενος φόρος, η Attica έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει έτι περαιτέρω τον δείκτη Core Tier I. Η διοίκησή της, ακόμα, εκτιμά ότι οι πρόσθετες προβλέψεις τριετίας (BlackRock) μπορούν να καλυφθούν από τα προ προβλέψεων κέρδη.

Στρατηγική της, όμως, όπως προκύπτει από την έκθεση της διοίκησης, είναι «η διαμόρφωση και η σταθεροποίηση του δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Tier I) σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα του 9%». Αν το πετύχει, τότε σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα θα καταφέρει να ενισχύσει τη ρευστότητά της και να κινηθεί στην πλάτη της αναγκαστικής απομόχλευσης, κερδίζοντας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα μερίδιο αγοράς.

Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρει η έκθεση διοίκησης, το business plan της τράπεζας υποβλήθηκε και αξιολογήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος. Βάσει αυτού, εκτιμήθηκαν οι κεφαλαιακές απαιτήσεις που θα πρέπει να καλυφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Έχει κεφάλαια το ΤΣΜΕΔΕ για την ΑΜΚ

Το ΤΣΜΕΔΕ ως βασικός μέτοχος της τράπεζας διαθέτει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη δυνατότητα να τη στηρίξει κεφαλαιακά στην περίπτωση όπου αποφασιστεί να μην προσφύγει στο Τ.Χ.Σ.

Το ταμείο παρά τις ζημίες που έγραψε από την απευθείας συμμετοχή του στο PSI+ διαθέτει νέα κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ και κυρίως καταθέσεις, σε εμπορικές τράπεζες, 300 εκατ. ευρώ, ενώ οι άμεσες ταμειακές του ανάγκες καλύπτονται από τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ακόμη και αν το Τ.Τ. και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δεν συμμετάσχουν σε ενδεχόμενη ΑΜΚ της Attica Bank, το ΤΣΜΕΔΕ μπορεί να καλύψει μέρος των αδιάθετων μετοχών ενισχύοντας κεφαλαιακά την τράπεζα, χωρίς να χρειαστεί κρατική συνδρομή.

Οι ζημίες από το PSI και οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια

Η Attica Bank συμμετείχε στο σχέδιο εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (PSI), ανταλλάσοντας τα ομόλογα που είχε στο χαρτοφυλάκιό της συνολικής ονομαστικής αξίας 200.843.000 ευρώ.

Τα ομόλογα αυτά αποτιμήθηκαν με βάση τον κανόνα της εκτιμώμενης παρούσας αξίας των νέων ομολόγων. Σύμφωνα με αυτόν, προσδιορίστηκε ποσοστό απομείωσης της τάξης του 71,6% επί της ονομαστικής αξίας των παλαιών ομολόγων. Η ζημία απομείωσης που προέκυψε ανήλθε σε 142 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (άνω των 180 ημερών) σε σχέση με το σύνολο των χορηγήσεων στις 31/12/2011 διαμορφώθηκε σε 12,8% έναντι 8,5%
του προηγούμενου έτους.

Οι προβλέψεις για πιστωτικούς κινδύνους ανήλθαν σε 99,42 εκατ. ευρώ, αυξημένες
κατά 133,8% έναντι του δωδεκαμήνου του 2010, ενώ οι σωρευμένες προβλέψεις
ανέρχονται σε 256,8 εκατ. ευρώ και καλύπτουν το 53% των μη εξυπηρετούμενων
δανείων, χωρίς να λαμβάνονται υπ' όψιν οι εξασφαλίσεις.

Η κάλυψη των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών από σωρευμένες προβλέψεις του 2011 έφτασε το 45%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v