ΟΠΑΠ:Το ν/σ για τζόγο φρενάρει την ιδιωτικοποίηση

Σε σειρά αλλαγών στο νομοσχέδιο του περασμένου χρόνου για το Διαδικτυακό Στοίχημα θα υποχρεωθεί να προχωρήσει η κυβέρνηση προκειμένου να μη βαλτώσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ.

ΟΠΑΠ:Το ν/σ για τζόγο φρενάρει την ιδιωτικοποίηση
Σε σειρά αλλαγών στο νομοσχέδιο του περασμένου χρόνου για το Διαδικτυακό Στοίχημα θα υποχρεωθεί να προχωρήσει η κυβέρνηση προκειμένου να μη βαλτώσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ.

Τα μηνύματα που φτάνουν από τις Βρυξέλλες, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τέσσερις προσφυγές κατά του νομοσχεδίου, δείχνουν πως στα περισσότερα σημεία θα επικρατήσουν οι απόψεις των ισχυρών του on line τζόγου.

Τα καυτά σημεία συνδέονται με τη διαφορετική φορολόγηση μεταξύ του Ιντερνετικού Στοιχήματος και των παιχνιδιών που διεξάγονται μέσω των πρακτορείων του ΟΠΑΠ, την υποχρέωση για έδρα στην Ελλάδα για να δραστηριοποιηθείς στο Διαδικτυακό Στοίχημα κ.λπ.

Η Ελλάδα έχει ήδη απαντήσει σε 41 ερωτήματα που έστειλαν οι υπηρεσίες της Κομισιόν και πιθανώς εντός τριμήνου θα αποφασιστεί αν θα κινηθεί η διαδικασία παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Πολλοί βέβαια αναρωτιούνται πώς ακριβώς απάντησε η κυβέρνηση στις ερωτήσεις όταν σχεδόν ένα χρόνο μετά την πρώτη έκδοση του νομοσχεδίου, που ψηφίστηκε το φθινόπωρο, δεν έχουν υπογραφεί οι υπουργικές αποφάσεις που καθορίζουν το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς. Αλλά και η Επιτροπή Παιγνίων, στην οποία προεδρεύει ο Ευγ. Γιαννακόπουλος, παλαιός φίλος του υπουργού Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλου, δεν έχει στέγη και ούτε έχει στελεχωθεί με το εξειδικευμένο προσωπικό που προβλέπει ο νόμος.

Πάρτε «προάδειες»

Χαρακτηριστικό του τραγέλαφου που επικρατεί είναι το ναυάγιο της πρόσκλησης του υπουργείου Οικονομικών προς τις εταιρείες Διαδικτυακού Στοιχήματος ώστε να νομιμοποιήσουν την παρουσία τους στην Ελλάδα, καθώς τώρα ανά πάσα στιγμή το δημόσιο μπορεί να τους βάλει λουκέτο.

Η πρόσκληση προέβλεπε πως με την καταβολή του 30% επί των μικτών κερδών και του 10% επί των κερδών κάθε παίκτη, αναδρομικά για τα δύο τελευταία χρόνια, οι εταιρείες θα είχαν τη δυνατότητα να ασκούν νόμιμη δραστηριότητα, μέχρι να ξεκινήσει η επίσημη αδειοδότηση, με βάση και το περυσινό νομοσχέδιο. Η προθεσμία έληξε στις 31 Ιανουαρίου.

Ουδείς μεγάλος Ευρωπαίος «παίκτης» εμφανίστηκε (πλην της Sportingbet, η οποία, όμως, παρουσιάστηκε μέσω θυγατρικής που έχει μικρή παρουσία στην Ελλάδα, για να πληρώσει ελάχιστα) γιατί θα έπρεπε να επιβαρυνθεί με σημαντικά ποσά. Αντίθετα, εμφανίστηκαν 17 εταιρείες, με 24 δικτυακούς τόπους στοιχηματισμού, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι ανύπαρκτοι στην Ελλάδα. Έτσι σχεδόν κανένας δεν πλήρωσε αναδρομικούς φόρους.

Όμως, όσοι εμφανίστηκαν (κάποιες εταιρείες ιδρύθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, λένε ορισμένοι κακεντρεχείς) εξασφάλισαν δωρεάν παρουσία στο μελλοντικό παιχνίδι της αδειοδότησης γιατί θα μπορούν να πωλήσουν το «κέλυφος» σε κάποιον ισχυρό όμιλο του Διαδικτυακού Στοιχήματος.

Απειλή για το σχέδιο πώλησης του ΟΠΑΠ

Στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν πως, αν δε λυθούν οι εκκρεμότητες με την Κομισιόν, δύσκολα θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, η οποία πρόκειται να ξεκινήσει εντός του Μαρτίου. Οι περισσότερες προσφυγές στην Ε.Ε. βάλλουν ευθέως κατά της διακριτικής μεταχείρισης του ΟΠΑΠ π.χ. επειδή οι επίγειες (offline) υπηρεσίες στοιχηματισμού του ΟΠΑΠ εξαιρούνται της φορολόγησης 30% επί των ακαθάριστων κερδών που επιβάλλει ο νόμος στους παρόχους Διαδικτυακού Στοιχήματος.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι πως ο ΟΠΑΠ προκαταβάλλει τους φόρους με τα μεγάλα ποσά που πληρώνει για την άδεια. Η απάντηση των ισχυρών του ιντερνετικού τζόγου είναι πως για την επέκταση της άδειας κατά 10 χρόνια πλήρωσε πρόσφατα μόλις το 1/10 των ετήσιων ακαθάριστων κερδών από το Στοίχημα.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει, επίσης, πως η πρόβλεψη του νόμου για φόρο 10% επί των κερδών του παίκτη στο Διαδικτυακό Στοίχημα δεν αποτελεί διακριτική μεταχείριση του ΟΠΑΠ. Όσοι παίζουν στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ πληρώνουν φόρο 10% μόνο στην περίπτωση όπου τα κέρδη τους ξεπερνούν τα 100 ευρώ. Οι κοινοτικές υπηρεσίες και η κοινή λογική λέει πως η πλειονότητα των παικτών του ΟΠΑΠ κερδίζει μικροποσά, δηλαδή λιγότερα από 100 ευρώ.

Πιο σκληρή η Γαλλία

Η άλλη πλευρά, βέβαια, υποστηρίζει πως, όσο και αν βάλλεται το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση υιοθέτησε πιο ανοιχτή προσέγγιση από τη Γαλλία. Η κυβέρνηση Σαρκοζί το 2010 μοίρασε άδειες για Διαδικτυακό Στοίχημα, αλλά οι όροι ήταν τόσο δρακόντειοι που ελάχιστοι έμειναν στο παιχνίδι.
 
Τώρα οι μεγάλοι του τζόγου κατηγορούν την κυβέρνηση Σαρκοζί πως μοίρασε τις άδειες με όρους που βόλευαν τα μονοπώλια των Francaise des Jeux (ο γαλλικός ΟΠΑΠ) και Pari Mutuel Urbain (PMU - διαχειρίζεται το ιπποδρομιακό στοίχημα). Εξαιτίας της πρόβλεψης για φόρο 9,5% επί των εσόδων των εταιρειών Διαδικτυακού Στοιχηματισμού, οι περισσότεροι «παίκτες» που πήραν άδεια προ διετίας έχουν φύγει από τη γαλλική αγορά. Ελάχιστοι μένουν, με ζημία όπως υποστηρίζουν, γιατί θεωρούν πως θα ανατρέψουν τη νομοθεσία με την επικείμενη αλλαγή κυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v