Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Attica Bank: Κέρδη 15,3 εκατ. προ PSI

Κέρδη προ φόρων και προβλέψεων ύψους 15,3 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Attica Bank στο εννεάμηνο, με το καθαρό αποτέλεσμα να εμφανίζεται ζημιογόνο λόγω του PSI αλλά των αυξημένων προβλέψεων.

Attica Bank: Κέρδη 15,3 εκατ. προ PSI
Κέρδη προ φόρων και προβλέψεων ύψους 15,3 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Attica Bank στο εννεάμηνο, με το καθαρό αποτέλεσμα να εμφανίζεται ζημιογόνο λόγω του PSI αλλά των αυξημένων προβλέψεων. 

Η τράπεζα εμφανίζει Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας 15,9% και δείκτης Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Tier I) 13,9%.  

Ο Δείκτης Κάλυψης Δανείων σε καθυστέρηση από προβλέψεις ανέρχεται στο 47,6%  ενώ τα ίδια κεφάλαια διαμορφώνονται στα 413,5 εκ. ευρώ

Αναφορικά με τα αποτελέσματα και τα μεγέθη του εννιαμήνου 2011 της Attica Bank, ο Πρόεδρος και Εντεταλμένος Σύμβουλος της Τράπεζας κ. Ιωάννης Γαμβρίλης δήλωσε:

«Στην κρίσιμη περίοδο που διέρχονται η χώρα και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, σταθερή επιδίωξη της Attica Bank παραμένει η διατήρηση των υγιών μεγεθών της, προκειμένου να συνεχιστεί η ουσιαστική στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας, η οποία αποτελεί βασική προτεραιότητα της Τράπεζας.

- Η διατήρηση των προβλέψεων σε υψηλά επίπεδα για την περίοδο του εννιαμήνου 2011,
- Τα υψηλά ποσοστά κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από προβλέψεις και
- Η διαμόρφωση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα,

αποδεικνύουν την προσήλωση που επιδεικνύει ιστορικά η Attica Bank στην ορθή διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου, αλλά και στην μακροχρόνια βιωσιμότητά της.

Με δεδομένες τις δυσοίωνες προβλέψεις για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, η Attica Bank βρίσκεται σε θέση ετοιμότητας και εξετάζει εναλλακτικά σενάρια προκειμένου να αντιμετωπίσει πιθανές ακραίες συνθήκες που ενδέχεται να προκύψουν στο τραπεζικό σύστημα και θα έχουν αρνητική επίπτωση στην κεφαλαιακή επάρκεια και στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

Δρώντας με γνώμονα την στήριξη των πελατών της και με την υποστήριξη του βασικού της μετόχου, του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, η Attica Bank εξακολουθεί με πλήρη συναίσθηση της κοινωνικής της αποστολής, να απορροφά τους κραδασμούς της οικονομικής κρίσης και να θέτει τα θεμέλια για μια υγιή και αυτόνομη πορεία στο μέλλον.»


ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

- Το αποτέλεσμα προ φόρων για τον Όμιλο στο 9μηνο του 2011 διαμορφώθηκε σε ζημία 93 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 3,3 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο εννεάμηνο του 2010, λόγω της επιβάρυνσης των αποτελεσμάτων της περιόδου με την πρόβλεψη απομείωσης των Ο.Ε.Δ που διενεργήθηκε κατά την 30/06/2011 καθώς και τις αυξημένες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις.
-
- Αντίστοιχα το μετά φόρων αποτέλεσμα για το εννεάμηνο του 2011 διαμορφώθηκε σε ζημία ύψους 85,7 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 3,9 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο εννεάμηνο του 2010.

- Τα κέρδη Προ Φόρων και Προ Προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε 10,2 εκατ. ευρώ έναντι 35,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2010.

- Το σύνολο του ενεργητικού του Ομίλου ανήλθε σε 4,3 δισ. ευρώ.

- Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 413,5 εκατ. ευρώ επηρεασμένα από τις προβλέψεις απομείωσης των Ο.Ε.Δ., τις αυξημένες προβλέψεις για επισφαλείς χορηγήσεις καθώς και την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου των διαθεσίμων προς πώληση.

- Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (>180 ημερών) σε σχέση με το σύνολο των χορηγήσεων διαμορφώθηκε κατά την 30/9/2011 σε 10,9%.

- Οι προβλέψεις για πιστωτικούς κινδύνους ανήλθαν σε 103,2 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται και ποσό ύψους 52,9 εκ. ευρώ που αφορά πρόβλεψη απομείωσης Ο.Ε.Δ. Η πρόβλεψη για επισφαλείς χορηγήσεις για την περίοδο του εννιαμήνου 2011 ανέρχεται σε 50,3 εκ. ευρώ έναντι 32,2 εκ. ευρώ την συγκριτική περίοδο του 2010 παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 56% περίπου. Οι σωρευμένες προβλέψεις ανέρχονται σε 224,6 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 22% περίπου τη συγκριτική περίοδο του 2010. Κατά το εννεάμηνο του 2011 διενεργήθηκαν διαγραφές δανείων ανεπίδεκτων εισπράξεων ποσού 8 εκ. ευρώ περίπου. Οι προβλέψεις καλύπτουν το 53,2% των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Λαμβανομένων υπόψη των εξασφαλίσεων των δανείων, ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων υπερβαίνει κατά πολύ το 100%. Η κάλυψη των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (IFRS-7) από σωρευμένες προβλέψεις την 30/9/2011 διαμορφώθηκε σε 47,6% διατηρώντας σταθερή την πολιτική ενισχυμένων προβλέψεων των τελευταίων ετών.

- Ο Όμιλος της Attica Bank διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια. Στο εννιάμηνο του 2011 ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε σε 15,9% ενώ ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων (Tier I) ανήλθε σε 13,9%.

- Ο Όμιλος λαμβάνοντας υπόψη την αρνητική συγκυρία και το δυσμενές κλίμα που έχει δημιουργηθεί, συνέχισε την σταθερή πολιτική προβλέψεων των τελευταίων ετών στα πλαίσια της ενεργητικής διαχείρισης των κινδύνων, με τον δείκτη προβλέψεων προς μέσο όρο χορηγήσεων να διαμορφώνεται στις 177 μ.β. για το εννιάμηνο 2011.

- Οι καθαροί τόκοι για τον Όμιλο ανήλθαν σε 77,1 εκατ. ευρώ και εμφανίζουν μείωση της τάξης του 13,76% έναντι του εννιαμήνου 2010.

- Τα καθαρά έσοδα του Ομίλου από προμήθειες διαμορφώθηκαν σε 14,7 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 26,2% σε σχέση με το εννιάμηνο 2010.

- Το σύνολο των εσόδων για τον Όμιλο από λειτουργικές δραστηριότητες ανήλθε σε 95 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση σε ποσοστό 17,2% έναντι του εννιαμήνου 2010.


- Τέλος, σημειώνεται η καθαρή μείωση των λειτουργικών εξόδων (εξαιρουμένων των προβλέψεων για λειτουργικούς κινδύνους) κατά 6,2% περίπου.

Στην τρέχουσα περίοδο ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην αντιμετώπιση των άμεσων συνεπειών της εντεινόμενης οικονομικής ύφεσης με διατήρηση του κοινωνικού προσώπου της Τράπεζας, που την αναδεικνύει ως συντελεστή σταθερότητας και κοινωνικής συνοχής.

Η αποτελεσματική διαχείριση του δανειακού χαρτοφυλακίου, η διατήρηση επαρκούς ρευστότητας, η διατήρηση υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας, και ο έλεγχος του λειτουργικού κόστους είναι οι τομείς που αποτελούν άμεση προτεραιότητα για την Τράπεζα. Η επιτυχής διαχείριση των προκλήσεων που παρουσιάζονται στους τομείς αυτούς, θέτει τις βάσεις για την μελλοντική αυτόνομη ανάπτυξη της Attica Bank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v