Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ETE: Στο 11,2% το Core Tier 1 μετά το PSI

Κέρδη ύψους 29 εκατ. ευρώ εμφάνισε η ΕΤΕ στο εξάμηνο. Στο 11,2% ο δείκτης βασικών εποπτικών κεφαλαίων, στα 1,34 δισ. ευρώ η ζημιά από την ανταλλαγή ομολόγων. Στα 822 εκατ. ευρώ οι προβλέψεις.

ETE: Στο 11,2% το Core Tier 1 μετά το PSI
Κέρδη ύψους 29 εκατ. ευρώ εμφανίζει η Εθνική Τράπεζα στο εξάμηνο, εξαιρούμενης της ζημιάς από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

Το κόστος από τη συμμετοχή στο PSI διαμορφώνεται στα 1,34 δισ. ευρώ μετά από φόρους. Η λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου ομολόγων της τράπεζας απομειούται κατά 18%, ενώ η επίπτωση στην κεφαλαιακή επάρκεια (Core Tier I) διαμορφώνεται στις 203 μονάδες βάσης.  

Η τράπεζα θωράκισε τον ισολογισμό της με προβλέψεις ύψους €822 εκατ. (+27% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2010), ενώ η κάλυψη των δανείων σε καθυστέρηση (+90 ημέρες) ανέρχεται στο 58%, η υψηλότερη του κλάδου.

Ο δε Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I) ανέρχεται στο 11,2%, από τους υψηλότερους μεταξύ των Ευρωπαϊκών τραπεζών, μετά την επίπτωση της απομείωσης των ομολόγων.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Απόστολος Ταμβακάκης, δήλωσε σχετικά: "Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου υποδηλώνουν την ανθεκτικότητα των οργανικών τραπεζικών δραστηριοτήτων του Ομίλου, παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές συνθήκες του δεύτερου τριμήνου, τόσο για την ελληνική όσο και την διεθνή οικονομία.

Βασικοί παράγοντες για τα θετικά αποτελέσματα, ήταν η διατήρηση των προ προβλέψεων λειτουργικών κερδών του Ομίλου, η δραστική περιστολή των λειτουργικών εξόδων, ειδικά στην Ελλάδα όπου επετεύχθη διψήφιο ποσοστό μείωσης σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο καθώς και τα κέρδη των διεθνών δραστηριοτήτων και, ειδικά, της Finansbank.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα προ?προβλέψεων λειτουργικά κέρδη συνεχίζουν να απορροφούν εξ ολοκλήρου τις σημαντικές προβλέψεις που στο πρώτο εξάμηνο του 2011 ξεπέρασαν τα 820 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 27% σε σχέση με πέρυσι, βελτιώνοντας την κάλυψη των δανείων σε καθυστέρηση στο 58 % ? το υψηλότερο επίπεδο του κλάδου.

Η
Εθνική Τράπεζα, διαθέτει σήμερα μια ιδιαίτερα ισχυρή κεφαλαιακή βάση, γεγονός που άλλωστε επιβεβαιώθηκε και από τα πρόσφατα πανευρωπαϊκά stress tests. Επιπλέον, παρότι τα αποτελέσματα του 2ου τριμήνου επιβαρύνθηκαν με την απομείωση της αξίας των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου κατά 1,3 δισ. ευρώ λόγω της επικείμενης επιμήκυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους μέσω της Συμμετοχής του Ιδιωτικού Τομέα (Private Sector Involvement), ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier I), χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι προνομιούχες μετοχές του ελληνικού δημοσίου, παραμένει πάνω από το 10%, από τους υψηλότερους μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών. Σε αυτήν την θέση, την οδήγησαν οι πρωτοβουλίες που έγκαιρα πήρε για την θωράκιση της κεφαλαιακής βάσης της".

Εν συνεχεία, ο κ. Απ. Ταμβακάκης ξεδιπλώνει τη στρατηγική της Εθνικής Τράπεζας για το προσεχές διάστημα, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του euro2day στις 29/8 με τίτλο "Τραπεζίτες: Αναμένουν στο ...ακουστικό τους". Ειδικότερα, ο επικεφαλής της ΕΤΕ σημειώνει:  

Εθνική Τράπεζα, θα συνεχίσει την πολιτική περαιτέρω ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης της μέσω της αποτελεσματικής διαχείρισης του ενεργητικού και του παθητικού της, και της διατήρησης της ικανοποιητικής ρευστότητας την οποία διαθέτει.

Με την αποσαφήνιση του τοπίου που θα προκύψει από τις δύο εξαιρετικά σημαντικές διαδικασίες που εξελίσσονται, την Συμμετοχή του Ιδιωτικού Τομέα στην επιμήκυνση του δημοσίου χρέους και την διαγνωστική έρευνα της ποιότητας του εγχώριου δανειακού χαρτοφυλακίου που, υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος, διεξάγει ο οργανισμός BlackRock Solutions, θα προσδιορίσει περαιτέρω τις στρατηγικές επιλογές της, με γνώμονα το συμφέρον των μετόχων της.

Η ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα συνεχίζουν να βρίσκονται απέναντι σε μεγάλες προκλήσεις την προσεχή περίοδο. H
Εθνική Τράπεζα, το ισχυρότερο ελληνικό
πιστωτικό ίδρυμα, θα αντιμετωπίσει τις δύσκολες μακροοικονομικές συνθήκες της χώρας με
επιτυχία"
.


ΕΤΕ:Σημαντικό μαξιλάρι η Τουρκία -Τι είπε για PSI, Alpha-Eurobank, καταθέσεις 

Στα 9 δισ. ευρώ ανέρχεται η έκθεση της Εθνικής Τράπεζας στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ανταλλαγής (PSI) όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 6μήνου.

Από αυτά, 567 εκατ. ευρώ επηρεάζουν τα ίδια κεφάλαια και 772 εκατ. ευρώ μέσα από το P&L.

Στο 2% ή 200 basis points ήταν η αρνητική επίδραση του PSI στο core tier 1 του Ομίλου που διαμορφώθηκε στο 10,1% από 12,1% πριν (ανέρχεται στο 11,2% εάν συμπεριληφθούν και οι προνομιούχες μετοχές του δημοσίου). Στο 18% το impairment charge στα ομόλογα που συμμετέχουν στο PSI. 

Όπως ανέφερε η διοίκηση του ομίλου, το κακό κλίμα στην Ελλάδα εξακολουθεί να επηρεάζει τα αποτελέσματα αλλά οι δραστηριότητες στην Τουρκία μπόρεσαν να αποτελέσουν σημαντικό «μαξιλάρι» για τον Όμιλο 

Οι καταθέσεις πελατών στην Ελλάδα στο 2ο τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε 44,4 δισ. ευρώ από 47,3 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο.  

Τα περιθώρια στις καταθέσεις αυξήθηκαν ακολουθώντας την πορεία του Euribor 

Η μείωση των καταθέσεων είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση στην εξάρτηση της ΕΚΤ από τα 20,8 δισ. ευρώ στα 25,1 δισ. ευρώ, ανέφερε η διοίκηση της ΕΤΕ. 

Στο 10% από 9,2% το προηγούμενο τρίμηνο διαμορφώθηκε το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το cost of risk στις 252 basis points από 215 basis points το πρώτο τρίμηνο του έτους

Αναφορικά με το deal της Alpha και EFG, η διοίκηση της τράπεζας ανέφερε ότι το πλάνο κινείται στη σωστή κατεύθυνση, "ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε την ολοκλήρωση του για να δούμε την επίδραση του σε όρους ανταγωνισμού".

"Είναι θετικό τόσο για τη χώρα όσο και για την ΕΤΕ το deal, αφού δημιουργεί ευκαιρίες τόσο για το νέο σχήμα όσο και για εμάς", τόνισαν από την πλευρά της Εθνικής ενώ σημείωσαν ότι ουσιαστικά η απαρχή του νέου κύκλου συγχωνεύσεων στον τραπεζικό τομέα ξεκίνησε το Φεβρουάριο με τη φιλική προσφορά που έγινε στην Alpha Bank τότε.

Αναφορικά με το θέμα της Blackrock, η διοίκηση της τράπεζας υπογράμμισε: "περιμένουμε περισσότερα για τη μεθοδολογία και του μηχανισμούς που θα χρησιμοποιηθούν. Η Ελλάδα είναι διαφορετική από την Ιρλανδία και δεν περιμένουμε κάτι ανάλογα με ότι έγινε στην Ιρλανδία".

Αναφορικά με την Finansbank, η ΕΤΕ σημειώνει ότι η πώληση θα γίνει όταν οι συνθήκες είναι σωστές. Τώρα δεν είναι οι σωστές συνθήκες για κάτι τέτοιο.


Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΕ

Αναλυτικότερα, ο Όμιλος της ΕΤΕ εμφάνισε καθαρά κέρδη το α’ εξάμηνο του 2011 ύψους €29 εκατ., εξαιρουμένης της ζημίας (€1.339εκατ., μετά από φόρους) από την ανταλλαγή των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, έναντι κερδών €146 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2010, λόγω των συνεχιζόμενων υψηλών προβλέψεων έναντι επισφαλειών, οι οποίες ανήλθαν σε €822 εκατ., αυξημένες κατά +27% έναντι του α’ εξαμήνου του 2010 αλλά και του εξαιρετικά δυσμενούς οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα.

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, ο Όμιλος της ΕΤΕ κατάφερε να παραμείνει κερδοφόρος διατηρώντας την υψηλή κεφαλαιακή του επάρκεια (Δείκτης Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων-Tier Ι στο 11,2%) σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα, θωρακίζοντας ταυτόχρονα τον Ισολογισμό του με αυξημένες προβλέψεις.

Παράλληλα, τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά -3% σε επίπεδο Ομίλου έναντι του α’ εξαμήνου του 2010, κυρίως εξαιτίας της δραστικής περιστολής των λειτουργικών δαπανών στην Ελλάδα (-10% από το α’ εξάμηνο του 2010), αλλά και στην Ν.Α. Ευρώπη1 (-4% για την αντίστοιχη περίοδο).

Ο Όμιλος της ΕΤΕ, αν και επηρεάστηκε από τη μείωση των καταθέσεων η οποία κλιμακώθηκε στην Ελλάδα στο β΄τρίμηνο του 2011, εν τούτοις κατόρθωσε να αυξήσει το μερίδιο αγοράς του στις καταθέσεις ταμιευτηρίου στο 34,1% και να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς του στις προθεσμιακές καταθέσεις στο 15,3% στην Ελλάδα σε σχέση με το τέλος του 2010. Παράλληλα, σημαντική αύξηση καταθέσεων επιτεύχθηκε τόσο στην Τουρκία (+14% από την αρχή του χρόνου) όσο και στην Ν.Α. Ευρώπη (+2% έναντι της 31.12.2010).

Σημειώνεται ότι μετά την σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 21/7/2011, έχει παρατηρηθεί σταδιακή αναστροφή της πορείας των καταθέσεων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να έχουν ανακτηθεί οι απώλειες των πρώτων εβδομάδων του Ιουλίου.

Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις του Ομίλου διαμορφώθηκε στα υγιή επίπεδα του 110%, και στην Ελλάδα στο 104%.

Αναπροσαρμογή της αξίας των ομολόγων που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Συμμετοχής του Ιδιωτικού Τομέα

Τα αποτελέσματα του β΄τριμήνου του 2011 επιβαρύνθηκαν με την απομείωση της αξίας των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου κατά €1.645 εκατ. προ-φόρων (€1.339 μετά φόρων).

Η πρόβλεψη αυτή προέρχεται από το σχέδιο συμμετοχής στην ανταλλαγή των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου με τους όρους και προϋποθέσεις που αναφέρονται στην επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος με ημερομηνία 25/08/2011. Πριν τη διενέργεια της απομείωσης η λογιστική αξία των ομολόγων που κατέχει η Εθνική Τράπεζα και εντάσσονται στο σχέδιο ανταλλαγής ανερχόταν στα €9 δισ.

Η συνεχιζόμενη θετική συνεισφορά των θυγατρικών στηρίζει την κερδοφορία

Η εικόνα της κερδοφορίας του Ομίλου στο α΄εξάμηνο του 2011 χαρακτηρίστηκε από τη σημαντική ζημία λόγω της απομείωσης των ομολόγων (€1.339εκατ., μετά από φόρους).

Εξαιρουμένης αυτής της μη επαναλαμβανόμενης ζημίας, ο Όμιλος πέτυχε να παραμείνει κερδοφόρος στο α΄εξάμηνο του 2011 λόγω της σημαντικών θετικών αποτελεσμάτων των θυγατρικών του στην Τουρκία και τη ΝΑ Ευρώπη. Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η επίδοση στην Ελλάδα καθώς διατηρήθηκε η κερδοφορία από τραπεζικές δραστηριότητες κατά το α΄εξάμηνο του 2011, παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση. Συγκεκριμένα στο α’
εξάμηνο του 2011:

Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε €29 εκατ. έναντι €146 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2010 ως αποτέλεσμα των ισχυρών επιδόσεων στην Τουρκία, τη συνεχιζόμενη θετική συνεισφορά της Ν.Α. Ευρώπης που αντιστάθμισαν τα αρνητικά αποτελέσματα στην Ελλάδα. 

* Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, στο 3,65% στα τέλη του α΄εξαμήνου, μειωμένο οριακά σε σχέση με το 2010, παρά τις πιέσεις στην τιμολόγηση των καταθέσεων εξαιτίας της έντασης του ανταγωνισμού. 

* Οι λειτουργικές δαπάνες στην Ελλάδα και την Ν.Α. Ευρώπη σημείωσαν εντυπωσιακή αποκλιμάκωση κατά €80 εκατ., -9% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2010, επίδοση που υπογραμμίζει την έμφαση που δίνει ο Όμιλος στην παρούσα συγκυρία στη διαρκή περιστολή των δαπανών και στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς του.

Η εικόνα της κερδοφορίας του Ομίλου το α’ εξάμηνο του 2011 ανά περιοχή δραστηριότητας διαμορφώνεται ως εξής: 

* Ελλάδα: Η ζημία από δραστηριότητες στην Ελλάδα, εξαιρουμένης της ζημίας από την ανταλλαγή των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (€1.339εκατ., μετά φόρων), διαμορφώθηκε σε €222 εκατ. λόγω της κατά +45% αύξησης των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις που ανήλθαν σε €676 εκατ. (έναντι €467 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2010) αλλά και της αρνητικής συνεισφοράς των διαπραγματευτικών αποτελεσμάτων (ζημίες €164 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2011).

Τα οργανικά αποτελέσματα στην Ελλάδα (προ φόρων, προβλέψεων και διαπραγματευτικών αποτελεσμάτων) μειώθηκαν οριακά -2% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του προηγούμενου έτους, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα των οργανικών πηγών κερδοφορίας της Τράπεζας παρά την εντεινόμενη ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας. 

* Τουρκία: Συνεχίζοντας τη θετική τους τροχιά, τα καθαρά κέρδη της Finansbank για το α΄ εξάμηνο του 2011 ανήλθαν σε TL517 εκατ. (€235 εκατ.) αυξημένα κατά +2% έναντι του α’ εξαμήνου του 2010. Προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλαν οι χαμηλότερες προβλέψεις, αποτέλεσμα της περαιτέρω βελτίωσης της ήδη εξαιρετικής ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου της Finansbank και ο ταχύς ρυθμός πιστωτικής επέκτασης που υποστηρίζεται από την ισχυρή ανάπτυξη της Τουρκικής οικονομίας παρά την αύξηση των λειτουργικών δαπανών (+22%) έναντι του α’ εξαμήνου του 2010, απόρροια της επέκτασης του δικτύου καταστημάτων της Finansbank, το οποίο αυξήθηκε κατά +10% έναντι του α’ εξαμήνου του 2010
υπερβαίνοντας τα 510 στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2011. 

* Ν.Α. Ευρώπη: Οι δραστηριότητες των μονάδων μας που δραστηριοποιούνται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη απέδωσαν θετικά αποτελέσματα στο α’ εξάμηνο του 2011 με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε €15 εκατ., μειωμένα κατά -70% έναντι του α’ εξαμήνου του 2010. Τα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη διαμορφώνονται σε €99 εκατ., μειωμένα κατά -34% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2010. Η κάμψη της οργανικής κερδοφορίας οφείλεται κυρίως στην απομόχλευση του δανειακού χαρτοφυλακίου κατά -5% σε σχέση με το α΄εξάμηνο του 2010 και στην επιβάρυνση του επιτοκιακού αποτελέσματος από την αύξηση
του ύψους και του κόστους των καταθέσεων στα πλαίσια της στρατηγικής του Ομίλου για αυτόνομη χρηματοδότηση όλων των θυγατρικών του.

Σημαντική εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί και η μείωση της χρηματοδότησης των μονάδων της Ν.Α. Ευρώπης από την μητρική κατά €755 εκατ. σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2010.

Διαχειρίσιμη αύξηση των δανείων σε καθυστέρηση

Το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα παραμένει ιδιαίτερα δυσμενές επηρεάζοντας αρνητικά τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, και επιδεινώνοντας την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.

Το ύψος των δανείων σε καθυστέρηση του Ομίλου ως προς το σύνολο των χορηγήσεων διαμορφώθηκε στο 10% του συνολικού χαρτοφυλακίου. Ειδικότερα, στην Ελλάδα το ποσοστό ανήλθε σε 10,3% έναντι 9,3% το α’ τρίμηνο του 2011. Αντίθετα, στην Τουρκία συνεχίζεται η αποκλιμάκωση του ρυθμού δημιουργίας νέων καθυστερήσεων, με αποτέλεσμα τη μείωση του ύψους των καθυστερήσεων ως προς το σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου στο 5,2% έναντι 5,4% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Επίσης, στη Ν.Α. Ευρώπη εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης της ποιότητας του χαρτοφυλακίου.

ΟΙ προβλέψεις του α’ εξαμήνου του 2011 διατηρούνται σταθερά σε υψηλά επίπεδα (€822 εκατ.), αυξημένες κατά +27% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2010. Οι συσσωρευμένες προβλέψεις ανέρχονται σε €4,3 δισ., ήτοι 5,7% των συνολικών χορηγήσεων του Ομίλου. Το
ποσοστό κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση παραμένει για ένα ακόμη τρίμηνο στα
υψηλότερα επίπεδα του κλάδου στο 58%, πριν βεβαίως ληφθούν υπόψη οι πάσης φύσεως
εμπράγματες εξασφαλίσεις, γεγονός που αποδεικνύει την συντηρητική προσέγγιση των
προβλέψεων για τις επισφάλειες.

Ελλάδα: Σταθεροποίηση δανείων και διατήρηση μεριδίων αγοράς στις καταθέσεις

Σε €222 εκατ. ανήλθαν οι ζημίες στην Ελλάδα το α’ εξάμηνο του 2011 έναντι ζημιών €159 εκατ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2010, κυρίως λόγω των προβλέψεων οι οποίες αυξήθηκαν κατά +45% και παρά την αύξηση της προ-προβλέψεων κερδοφορίας κατά +19% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2010.

Οι προσπάθειες περιορισμού των λειτουργικών δαπανών αποδίδουν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Τα λειτουργικά έξοδα περιορίστηκαν δραστικά κατά -10% έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου του 2010. Συγκεκριμένα οι δαπάνες προσωπικού μειώθηκαν κατά -9% και τα γενικά έξοδα κατά -14% αντίστοιχα.

Παρά τη σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και της συνεπακόλουθης κάμψης της ζήτησης για δανειακά προϊόντα, το δανειακό χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα, το οποίο ανέρχεται στα €50,3 δισ., διατηρήθηκε αμετάβλητο σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2011.

Η συνεχιζόμενη αρνητική μακροοικονομική συγκυρία στη χώρα και η διαρκώς μειούμενη ρευστότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οδήγησε στο β΄τρίμηνο του 2011 στη μείωση των καταθέσεων του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Παρά όμως τη γενικευμένη αυτή μείωση των καταθέσεων, η ΕΤΕ πέτυχε να διατηρήσει το μερίδιο της στις προθεσμιακές καταθέσεις στο 15,3% και να αυξήσει το μερίδιο της στις καταθέσεις ταμιευτηρίου στο 34,1% σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2010, γεγονός που πιστοποιεί τη σχέση εμπιστοσύνης της Τράπεζας με τους πελάτες της.

Η Τράπεζα εξακολουθεί να διαθέτει σημαντικό απόθεμα στοιχείων ενεργητικού (€2,7 δισ.) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα ως ενέχυρο στην ΕΚΤ, καθώς και δάνεια για περαιτέρω εκδόσεις καλυμμένων ομολογιών και άλλων μορφών επιλέξιμου ενέχυρου. Ο συνδυασμός διαθέσιμων επιλέξιμων ενεχύρων και καλυμμάτων και χαμηλής μόχλευσης (σχέση δανείων προς καταθέσεις στην Ελλάδα 104%) αποτελούν το κατ’ εξοχήν κρίσιμο πλεονέκτημα της Τράπεζας στην τρέχουσα συγκυρία.

Finansbank: Η δυναμική αναπτυξιακή πορεία συνεχίζεται

Σε TL517 εκατ. (€235 εκατ.) ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Finansbank το α’ εξάμηνο του 2011, αυξημένα κατά +2% έναντι του α’ εξαμήνου του 2010.

Η ανάκαμψη της Τουρκικής οικονομίας δημιουργεί προσδοκίες για περαιτέρω ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της Finansbank. Συγκεκριμένα: 

* Οριακή κάμψη κατά -2% έναντι του α’ εξαμήνου του 2010 καταγράφεται στο καθαρό επιτοκιακό αποτέλεσμα το οποίο ανήλθε σε TL1.029 εκατ.(€468 εκατ.) στην Τουρκία μέσα σε περιβάλλον αποκλιμάκωσης των περιθωρίων. Η επίδοση αυτή της Finansbank την τοποθετεί στην κορυφή των Τουρκικών τραπεζών από πλευράς επιτοκιακού περιθωρίου, το οποίο μάλιστα δεν εξαρτάται από ευμετάβλητες πηγές εσόδων όπως τα χρεόγραφα.

Ο ρυθμός αύξησης των λειτουργικών δαπανών (+22%) έναντι του α’ εξαμήνου του 2010 αντανακλά την επέκταση του δικτύου καταστημάτων της Finansbank, το οποίο αυξήθηκε +10% έναντι του α’ εξαμήνου του 2010 υπερβαίνοντας τα 510 στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2011. Παρά την επέκταση του δικτύου της, ο δείκτης αποτελεσματικότητας (δαπάνες προς έσοδα) της Finansbank διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 48%.

Τον Ιούνιο του 2011, οι συνολικές χορηγήσεις της Finansbank ανέρχονταν σε TL35,7 δισ. (€15,2 δισ.) σημειώνοντας αύξηση κατά +25% έναντι του α’ εξαμήνου του 2010.

Οι χορηγήσεις λιανικής τραπεζικής εξακολουθούν να αποτελούν την αιχμή της αναπτυξιακής δυναμικής της Finansbank και συνεχίζουν να αυξάνονται εντυπωσιακά (+38% από το α’ εξάμηνο του 2010). Το συνολικό ύψος των χορηγήσεων λιανικής το α’ εξάμηνο του 2011 ανήλθε σε TL19,7 δισ. (€8,4 δισ.).

Ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις καταγράφονται στις χορηγήσεις στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης. Συγκεκριμένα: 

* Τα υπόλοιπα στεγαστικής πίστης ανήλθαν σε TL6,8 δισ. (€2,9 δισ.) έναντι TL5,6 δισ. το α’ εξάμηνο του 2010, αυξημένα κατά +22%. Το μερίδιο αγοράς της Finansbank στη στεγαστική πίστη διαμορφώθηκε στο 9,7%. 

* Τα υπόλοιπα πιστωτικών καρτών ανήλθαν σε TL8,5 δισ. (€3,6 δισ.) έναντι TL5,4 δισ. το α’ εξάμηνο του 2010, καταγράφοντας αύξηση +56%. Στις πιστωτικές κάρτες η Finansbank υπερβαίνει το 15% της αγοράς έναντι 12% το α’ εξάμηνο του 2010. 

* Τα υπόλοιπα προσωπικών δανείων ανήλθαν σε TL3,6 δισ. (€1,5 δισ.) έναντι TL2,4 δισ. το α’ εξάμηνο του 2010, σημειώνοντας αύξηση +51%. Στα προσωπικά δάνεια το μερίδιο της Finansbank αυξήθηκε σε 5,6% έναντι 4,8% το αντίστοιχο εξάμηνο του 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v