Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νανόπουλος: Πρώτα μεσοπρόθεσμο, μετά ανάπτυξη

Το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, θα συμβάλλει στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους μεσοπρόθεσμα τόνισε ο Ν. Νανόπουλος. "Το επόμενο βήμα η επανεκκίνηση της ανάπτυξης". Τι είπε για συγχωνεύσεις, συναίνεση.

Νανόπουλος: Πρώτα μεσοπρόθεσμο, μετά ανάπτυξη
"Το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, θα συμβάλλει στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα, ώστε να ανακτήσουμε την χρονική αλλά και ουσιαστική δυνατότητα, για να πραγματοποιήσουμε τις απαραίτητες αλλαγές και προσαρμογές" δήλωσε κατά τη διάρκεια της ΓΣ ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Ν. Νανόπουλος.

Έτσι, θα μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία μας και να διαμορφώσουμε ένα νέο πλαίσιο διατηρήσιμης ανάπτυξης, με άξονα την ιδιωτική επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, πρόσθεσε.

Από την άλλη πλευρά όμως, η παροχή αυτής της βοήθειας έχει ως απολύτως αναγκαία προϋπόθεση την υπεύθυνη και αποφασιστική στάση μας με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του Εφαρμοστικού Νόμου, και στη συνέχεια, με τη συνεπή εφαρμογή του, χωρίς άλλες καθυστερήσεις ή ολιγωρία, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι ενέργειες που απαιτούνται στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος περιλαμβάνουν, τη ριζική αναμόρφωση στη δομή και τη λειτουργία του δημόσιου τομέα, μεγάλες θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, καθώς και μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης για τη σταθεροποίηση του ελλείμματος και του χρέους. Τα μέτρα θα είναι επώδυνα, ίσως και άδικα πολλές φορές, όμως η εναλλακτική πορεία της απραξίας ή της άρνησης, όχι μόνο δεν αποτελεί λύση, αλλά οδηγεί σε ανεξέλεγκτες περιπέτειες και απαξίωση.

Πρέπει να επισημάνω ότι όταν δρομολογηθεί η ενεργοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα αναμένεται να βελτιωθεί γρήγορα το κλίμα, με εκτόνωση των πιέσεων από τις αγορές, και να μπουν σε λειτουργία μηχανισμοί ενίσχυσης της ρευστότητας, τονίσε ο κ. Νανόπουλος.

Το επόμενο βήμα, μετά τη σταθεροποίηση της οικονομίας μας, θα πρέπει να είναι η επανεκκίνηση της ανάπτυξης, με άξονες τις αποκρατικοποιήσεις, τις ξένες επενδύσεις, την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, την ώθηση που θα μας δώσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, και την ιδιωτική επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, με σύμμαχο τον τραπεζικό τομέα της χώρας.

Για την ευόδωση ενός τέτοιου δύσκολου σχεδίου θα ήταν εξαιρετικά σημαντική η διαμόρφωση ευρύτερης πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης. Η εικόνα μιας χώρας που συστρατεύεται στη μεγάλη αυτή προσπάθεια, ενισχύει τη διαπραγματευτική μας δύναμη και αξιοπιστία, και αποτελεί την πιο σοβαρή απάντηση σε όσους μας αμφισβητούν, προεξοφλώντας την αποτυχία μας.

Πιστεύουμε ότι τελικά, και η ελληνική κοινωνία και το πολιτικό μας σύστημα αντιλαμβάνονται το μέγεθος του διακυβεύματος, και με αίσθημα ευθύνης θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, προσφέροντας τη μοναδική διέξοδο για την χώρα, υπογράμμισε ο κ. Νανόπουλος.

Τι δήλωσε για συγχωνεύσεις

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση στο τραπεζικό σύστημα, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις και με βάση σωστό σχεδιασμό και εκτέλεση, πιστεύουμε ότι θα μπορούσε πράγματι να πετύχει σημαντικές συνέργιες και να είναι επωφελής για τους μετόχους, τους πελάτες και την οικονομία ευρύτερα, τόνισε ο κ. Νανόπουλος.

Είναι μια διαδικασία που ασφαλώς ενέχει κινδύνους και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να αποφασίζεται «ελαφρά τη καρδία» και με κάθε κόστος. Εμείς, σε κάθε περίπτωση, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και αξιολογούμε πολύ προσεκτικά όλα τα ενδεχόμενα.

Δεν θα πρέπει όμως να μετακινηθούμε από τις βασικές στρατηγικές και επιχειρησιακές μας προτεραιότητες με γνώμονα πάντα το συμφέρον των μετόχων και τις προοπτικές του οργανισμού μας.

Προνομιούχες μετοχές και νέο πακέτο για Ελλάδα

Για τις προνομιούχες μετοχές για το ενδεχόμενο επιστροφής ή όχι στο ελληνικό δημόσιο ο CEO της Eurobank κ. Νανόπουλος είπε: «Κρίνουμε ότι λόγω της συγκυρίας είναι φρόνιμο και υπεύθυνο από μέρους μας να τις κρατήσουμε επ’ ωφελεία των μετόχων. Ακόμη και εάν χρειαστεί να πληρώσουμε τον τόκο των 95 εκατ. ευρώ ο οποίος μας πονάει».

Συνέχισε σχολιάζοντας την πορεία της μετοχής, λέγοντας ότι τα 2-3 τελευταία χρόνια έχει την καλύτερη συμπεριφορά σε σχέση με τις ομοειδείς εταιρίες του κλάδου.

«Προσπαθούμε», είπε να την πάμε εκεί που ήταν και ακόμη υψηλότερα.

Παίρνοντας τον λόγο ο αναπληρωτής CEO της Eurobank, Ν. Καραμούζης, τόνισε ότι η Eurobank διαθέτει ομόλογα ύψους 6,7 δισ. ευρώ, συν 940 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στις προνομιούχες μετοχές.

«Από σήμερα έως τα μέσα του 2014, λήγουν ομόλογα ύψους 2 δισ. ευρώ».

Πρόσθεσε, ότι όντως «οι Ευρωπαίοι με μία δόση διαστροφής προσπαθούν να μας σώσουν και ετοιμάζουν πακέτο 100 δισ. ευρώ, έτσι, ώστε η ελληνική οικονομία να καλύψει τις χρηματοδοτικές της δαπάνες έως τα μέσα του 2014. Η τράπεζα θα συμμετάσχει, αν και ακόμη δεν ξέρουμε τους ακριβείς όρους, στην εθελοντική διαδικασία».

Υπογράμμισε επίσης, ότι από τα 100 δισ. του νέου πακέτου, εκτιμάται ότι τα 30-40 θα προέλθουν από την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, το σενάριο που θέλει την ανταλλαγή τίτλων με ομόλογα διάρκειας 30 ετών δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτό από τους ιδιώτες.

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες μένουν να καθοριστούν, με δύο βασικούς άξονες:

Πρώτον να μην προκληθεί πιστωτικό γεγονός, και δεύτερον να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις στα χαρτοφυλάκια των ιδιωτών.

Κλείνοντας, είπε, ότι στις 3 Ιουλίου στο Eurogroup αναμένεται να εγκριθεί το πακέτο των περίπου 100 δισ. ευρώ.

Ρευστότητα

Ο αναπληρωτής CEO της Eurobank τόνισε ότι το μείζον θέμα για τις τράπεζες στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι η ρευστότητα, καθώς αυτή πιέζεται από τη μείωση των καταθέσεων στις κλειστές αγορές και στην απομείωση της αξίας των ενεχύρων λόγω των υψηλών spreads.

Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις, είπε ότι υπήρξε και το γ’ τρίμηνο σταθερή μείωση, και για να ξεπεραστεί το πρόβλημα ρευστότητας πρέπει να λυθεί το μακροοικονομικό πρόβλημα της χώρας και να πείσουμε τις αγορές ότι θέλουμε να σωθούμε.

Οι στόχοι του 2011

Για το 2011, οι προτεραιότητες του τραπεζικού μας Ομίλου, παραμένουν προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τις προκλήσεις που δημιουργεί η συγκυρία, δήλωσε ο κ. Νανόπουλος.

Εμείς παραμένουμε εστιασμένοι με ευελιξία και προσαρμοστικότητα στην στρατηγική μας που έχει ως στόχο:

? Τη διατήρηση ισχυρής κεφαλαιακής θέσης.
? Τη διασφάλιση ικανοποιητικής ρευστότητας.
? Τον ακόμη πιο αποτελεσματικό και αυστηρό έλεγχο των κινδύνων.
? Τη διατήρηση της υψηλής, προ προβλέψεων κερδοφορίας.
? Την περαιτέρω εκλογίκευση των λειτουργιών μας και τον περιορισμό του κόστους σε όλα τα επίπεδα.
? Τέλος, τη στήριξη των πελατών μας, αντιμετωπίζοντας την παρούσα κρίση σαν μια ευκαιρία για να καλλιεργήσουμε ακόμα στενότερες σχέσεις, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας.

Επαναληπτική ΓΣ στις 11 Ιουλίου

Η σημερινή Γενική Συνέλευση λόγω έλλειψης απαρτίας δεν έλαβε καμία απόφαση για τα θέματα του σχηματισμού ειδικού αποθεματικού αλλά και για την τροποίηση των όρων της έκδοσης ΜΟΔ.

Η Α΄ Επαναληπτική ΓΣ της τράπεζας θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v