Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Στα άκρα οι σχέσεις διοίκησης με συνδικάτο

Στα άκρα βρίσκονται οι σχέσεις της διοίκησης των ΕΛΠΕ με το συνδικάτο, καθώς το δεύτερο ετοιμάζεται για 2 απεργιακές κινητοποιήσεις των... 10 ημερών η κάθε μία.

ΕΛΠΕ: Στα άκρα οι σχέσεις διοίκησης με συνδικάτο
Στα άκρα βρίσκονται οι σχέσεις της διοίκησης των ΕΛΠΕ με το συνδικάτο, καθώς το δεύτερο ετοιμάζεται για 2 απεργιακές κινητοποιήσεις των... 10 ημερών η κάθε μία.

Αιτία είναι η υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης για το 2011, καθώς η προηγούμενη καταγγέλθηκε τον περασμένo Δεκέμβριο. Προανάκρουσμα της σύγκρουσης ήταν η απόφαση του σωματείου της Θεσσαλονίκης να μην επιτρέψει στους χειριστές των νέων μονάδων του τοπικού διυλιστηρίου, η κατασκευή των οποίων μόλις ολοκληρώθηκε, να εργαστούν, επικαλούμενο λόγους ασφαλείας.

Γενικότερα, δε, "θέματα ασφαλείας" εγκαταστάσεων είναι αυτά που επικαλούνται οι συνδικαλιστές των ΕΛΠΕ για τη σύγκρουση με τη διοίκηση. Ωστόσο, η τελευταία επισημαίνει ότι η ρήξη ξεκίνησε από τη στιγμή όπου στις προτάσεις του σωματείου αντιπρότεινε την αναδόμηση της συλλογικής σύμβασης που υπογράφονταν μέχρι τότε και η οποία προβλέπει σειρά παροχών, αδιανόητων τόσο για την παρούσα συγκυρία όσο και για μία επιχείρηση που θέλει να λειτουργεί στον ανταγωνισμό.

Όπως ανέφεραν ανώτατα στελέχη του ομίλου, αυτήν τη στιγμή το πρώτιστο μέλημα της διοίκησης είναι η βελτίωση της παραγωγικότητα και της ανταγωνιστικότητάς του. Στη γεωγραφική περιοχή όπου δραστηριοποιείται, δηλαδή στην ανατολική Μεσόγειο και στη ΝΑ. Ευρώπη, εισέρχονται συνεχώς νέες, επιθετικές εταιρίες, που εντείνουν τον ανταγωνισμό, ενώ η οικονομική κρίση έχει μειώσει σημαντικά την κατανάλωση καυσίμων στην Ελλάδα, σε ποσοστά που φτάνουν και στο 20% σε σύγκριση με πέρυσι.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ απολαμβάνουν αποδοχές Γερμανίας και Ολλανδίας, αλλά με παραγωγικότητα που υστερεί κατά 30% - 60% συγκρινόμενη με τις αντίστοιχες μονάδες στη Γαλλία, στη Σκανδιναβία, στις Κάτω Χώρες, στην Ιβηρική.

Για τα θέματα των αποδοχών και των εν γένει παροχών και όρων που επιβαρύνουν το εργατικό κόστος, αναφέρουν περιπτώσεις όπως:

* Εργασία 38 ωρών την εβδομάδα.
* Επίδομα πολυετίας 3% για κάθε χρόνο, επιπλέον των συμφωνημένων από τη σύμβαση αυξήσεων.
* Άδεια μετ' αποδοχών 3 επιπλέον ημερών.
* Καταβολή 17,8 μισθών τον χρόνο.
* Επίδομα... "αγαμίας" 15% για τους άγαμους-ες άνω των 35 ετών (ισχύει στη θυγατρική ΕΚΟ).
* Επιπλέον άδεια 2 ημερών για τους άνω των 50 ετών και 4 ημερών για τους άνω των 55 ετών.

Στον όμιλο καταγράφονται συνολικά περίπου 100 επιδόματα και παροχές, στις οποίες περιλαμβάνονται: Επίδομα "κυλικείου" 200 ευρώ τον χρόνο, πέραν των επιδοτούμενων ειδών στις καντίνες του ομίλου, διαμονή 4 ημερών σε ξενοδοχεία 4 αστέρων μία φορά τον χρόνο, πλήρης αποζημίωση κατά την αποχώρηση για συνταξιοδότηση και όχι 40% όπως ισχύει για όλους τους εργαζομένους, πληρωμή υπερωριών 12% επιπλέον του νόμιμου, πληρωμή βρεφονηπιακών σταθμών, κατασκηνώσεων κ.λπ.

Ως αποτέλεσμα καταγράφονται ετήσιες μικτές αποδοχές σε βοηθητικούς κλάδους της τάξης των 35.000 (καθαρίστριες) και 70.000 (κλητήρες), ενώ στο προσωπικό που εργάζεται σε βάρδιες από 50.000 έως 100.000 ευρώ, ανάλογα με τη θέση και τα χρόνια υπηρεσίας.

Σύμφωνα με στελέχη των ΕΛΠΕ, η διοίκηση δεν έχει αντίρρηση για την καταβολή επιδομάτων, όπως το επίδομα παραγωγικότητας. Αρκεί αυτό να συνδέεται με την απόδοση και την παραγωγικότητα. Επισημαίνουν ακόμη ότι είναι διατεθειμένοι, σε πρώτη φάση, να συμφωνηθούν κριτήρια καταμέτρησης της απόδοσης που θα είναι αρκούντως ελαστικά, ώστε οι απώλειες για τους εργαζομένους να είναι μηδαμινές.

Ωστόσο, θεωρούν ότι το ωράριο εργασίας θα πρέπει να επανέλθει στις 40 ώρες την εβδομάδα, προκειμένου οι συνολικές ημέρες εργασίας να είναι συγκρίσιμες με τις αντίστοιχες στις ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Ακόμη, η διοίκηση θέτει θέμα αλλαγής του τρόπου και του χρόνου καταβολής του χρονοεπιδόματος και των αυτόματων αυξήσεων.
 
Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι το 2009 και το 2010 οι αυξήσεις αποδοχών ήταν της τάξης του 7% για κάθε χρόνο, καθώς, πέραν του 4% της συλλογικής σύμβασης, προστέθηκε και το 3% του χρονοεπιδόματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v