Mοχλός: "Επαναστατούν" οι μικρομέτοχοι

Κλυδωνισμούς στην ταραγμένη σχέση διοίκησης - μικρομετόχων προκαλούν το σχέδιο συγχώνευσης υπό την Τοξότης των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων της Τ. Ολυμπιακής και η ενεργειακή επένδυση στο Πόρτο Καρράς.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Mοχλός: Επαναστατούν οι μικρομέτοχοι
Κλυδωνισμούς στην ήδη ταραγμένη σχέση μεταξύ της διοίκησης και των μικρομετόχων προκαλούν το νέο σχέδιο συγχώνευσης υπό τη θυγατρική Τοξότης των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων του ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής, που προωθεί ο βασικός του μέτοχος κ. Κωνσταντίνος Στέγγος, αλλά και η υλοποίηση μεγάλης ενεργειακής επένδυσης στο Πόρτο Καρράς από την οικογένειά του.

Πριν καλά-καλά κοπάσει η ένταση που υπήρξε πριν από περίπου έναν χρόνο μεταξύ των δύο πλευρών, όταν οι μικρομέτοχοι κατήγγειλαν τη διοίκηση για έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση του ομίλου, την τύχη της επένδυσης στις ΗΠΑ (TOUSA) και τις προοπτικές του τουριστικού συγκροτήματος Πόρτο Καρράς, μία νέα κρίση φαίνεται να έχει ξεσπάσει, και μάλιστα απειλεί να τινάξει στον αέρα κάθε προσπάθεια συνεννόησης.

Αυτήν τη φορά, με αφορμή το επικαιροποιημένο σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης, το οποίο προβλέπει την απορρόφηση από την εταιρία Τοξότης της θυγατρικής Στροφύλι και ενός τμήματος του κατασκευαστικού κλάδου της εισηγμένης Μοχλός, οι μικρομέτοχοι της τελευταίας κάνουν λόγο για προσπάθεια του βασικού μετόχου να εξασφαλίσει προσωπικά οφέλη μέσω της ενίσχυσης της ίδιας συμμετοχής του στο νέο σχήμα, σε αντίθεση με τα δικά τους συμφέροντα, που -όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν- θίγονται κατάφορα από τη συγκεκριμένη αναδιάρθρωση.

Σύμφωνα με την καταγγελία τους, στο σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης, το οποίο έγινε γνωστό στις αρχές Φεβρουαρίου, η αποτίμηση των στοιχείων που θα απορροφήσει η Τοξότης (δηλαδή της εταιρίας Στροφύλι και κυρίως του κατασκευαστικού κλάδου της Μοχλός) ανέρχεται μόλις στα 4 εκατ. ευρώ, έναντι 49,1 εκατ. ευρώ που προέβλεπε το αντίστοιχο σχέδιο συγχώνευσης, το οποίο είχε παρουσιαστεί τον Ιούλιο του 2010.

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί πως το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την απορρόφηση ολόκληρου του κατασκευαστικού κλάδου της Μοχλός, ενώ το επικαιροποιημένο μόνο ενός τμήματος αυτού. Η τροποποίηση αυτή έγινε, με βάση την εταιρία, για φορολογικούς λόγους, ωστόσο οι μικρομέτοχοι υποστηρίζουν πως η οικογένεια Στέγγου επιδιώκει με την εν λόγω αναδιάρθρωση να αποκτήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό στη νέα κατασκευαστική επιχείρηση που θα προκύψει.

Αλχημείες για μικρότερη συμμετοχή

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, με το σχέδιο συγχώνευσης του περασμένου Ιουλίου, που τελικά ακυρώθηκε, η Μοχλός θα ήλεγχε άμεσα το 92% της Τοξότης (το υπόλοιπο 8% θα το μοιράζονταν σχεδόν η Τεχνική Ολυμπιακή και οι λοιποί σημερινοί μέτοχοι της Τοξότης, που υποψιάζονται ότι είναι μέλη της οικογένειας του κ. Κωνσταντίνου Στέγγου), ενώ με το σημερινό σχέδιο - πρόταση συγχώνευσης η συμμετοχή της εισηγμένης στη νέα Τοξότης δεν θα ξεπερνά το 65%.

Σε ό,τι αφορά το ποσοστό που θα κατέχουν οι υπόλοιποι σημερινοί μέτοχοι της Τοξότης, αυτό θα ανέλθει στο 16,4%, έναντι 4%, με βάση το προηγούμενο σχέδιο. Αξίζει να σημειωθεί πως οι μικρομέτοχοι κατήγγειλαν πρόσφατα μέσω του Συνδέσμου Επενδυτών και Διαδικτύου (ΣΕΔ) τη διοίκηση της εισηγμένης για την απορρόφηση τριών εταιριών (ΕΔΑΠ, Μπέι Center, T.C. Parking Plot) από την Τοξότης, διαδικασία που επέφερε σημαντική μείωση του ποσοστού που ήλεγχε η Μοχλός στη θυγατρική της. Συγκεκριμένα, η συμμετοχή της εισηγμένης στην Τοξότης -η οποία, σημειωτέον, προορίζεται να αποτελέσει τον βασικό βραχίονα του ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής στον τομέα των δημόσιων και ιδιωτικών έργων- μειώθηκε εξαιτίας των τριών αυτών απορροφήσεων στο 57,8% από 100% που ήταν προηγουμένως.

Οι μικρομέτοχοι κάνουν λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες, καθώς δεν ανακοινώθηκαν ούτε οι αποτιμήσεις - θεμελιώδη στοιχεία των τριών εταιριών που απορροφήθηκαν ούτε οι βασικοί τους μέτοχοι που πλέον κατέχουν το 42% της Τοξότης. Πάντως, υποψιάζονται ότι οι εν λόγω εταιρίες είναι συμφερόντων της οικογένειας Στέγγου, η οποία με τον τρόπο αυτόν ενίσχυσε -σε βάρος των υπόλοιπων μετόχων της Μοχλός- τη συμμετοχή της στην Τοξότης, εν όψει της προωθούμενης συγχώνευσης.

Φωτοβολταϊκό φάουλ

Πυρ και μανία, όμως, με τον κ. Κωνσταντίνο Στέγγο είναι οι μικρομέτοχοι της Τεχνικής Ολυμπιακής  και της Μοχλός και για την επένδυση στον τομέα της ενέργειας, την οποία σχεδιάζει να υλοποιήσει η οικογένειά του εντός του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς.

Η εταιρία Πόρτο Καρράς Ενεργειακά Α.Ε., στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχουν με συνολικό ποσοστό 96% τα μέλη της οικογένειας Στέγγου και μόλις με 4% η Τεχνική Ολυμπιακή, στα τέλη του 2010 έλαβε άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό σταθμό 7 MW, που πρόκειται να κατασκευαστεί στο τουριστικό συγκρότημα Πόρτο Καρράς, που ανήκει κατά 86% στην Τεχνική Ολυμπιακή.

Οι μικρομέτοχοι υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη επένδυση, η οποία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα επικερδής, θα έπρεπε -ιδίως από τη στιγμή όπου θα εγκατασταθεί εντός του Πόρτο Καρράς- να αποτελέσει project του ομίλου και όχι των βασικών του μετόχων. Έτσι, θεωρούν ότι και για τη συγκεκριμένη υπόθεση η οικογένεια Στέγγου κινείται αποκλειστικά με γνώμονα το ίδιον συμφέρον, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στις εισηγμένες επιχειρήσεις. Το euro2day.gr επιδίωξε να επικοινωνήσει με τη διοίκηση της Τεχνικής Ολυμπιακής προκειμένου να καταγράψει την άποψή της για το ζήτημα του φωτοβολταϊκού πάρκου αλλά και του αναθεωρημένου σχεδίου συγχώνευσης των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων του ομίλου, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Έτοιμοι για σύγκρουση

Εφόσον δεν υπάρξει αλλαγή στάσης εκ μέρους των επικεφαλής της Τεχνικής Ολυμπιακής και της Μοχλός, οι μικρομέτοχοι σχεδιάζουν να αποτρέψουν με κάθε διαθέσιμο νομικό μέσο την υλοποίηση του προωθούμενου σχεδίου συγχώνευσης.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στην επικείμενη έκτακτη γενική συνέλευση της Μοχλός, όπου θα συζητηθεί το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης (έχει προγραμματιστεί για τις 11 Μαρτίου, αλλά πιθανότητα θα αναβληθεί για τα τέλη του μήνα, λόγω έλλειψης απαρτίας), μικρομέτοχοι της εισηγμένης που ελέγχουν ποσοστό της τάξεως του 7% θα εκφράσουν την αντίθεσή τους στη συγχώνευση με τους συγκεκριμένους όρους και ενδεχομένως θα το καταψηφίσουν.

Μάλιστα, αν η γενική συνέλευση -η οποία, σημειωτέον, ελέγχεται πλήρως από τη διοίκηση- εγκρίνει το σχέδιο, η ομάδα των μικρομετόχων σκέφτεται να ζητήσει έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την ακύρωσή του, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει τη διενέργεια εσωτερικού οικονομικού ελέγχου στον κατασκευαστικό όμιλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v