Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ-Alpha:Οι πρώτες αντιδράσεις των συνδικαλιστών

"Δεν είναι ώρα για κρατικοποιήσεις" τόνιζε μεταξύ άλλων εκπρόσωπος των εργαζομένων της Alpha, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο συνένωσης μεταξύ Εθνικής και Alpha Bank.

ΕΤΕ-Alpha:Οι πρώτες αντιδράσεις των συνδικαλιστών
"Δεν είναι ώρα για κρατικοποιήσεις" τόνιζε μεταξύ άλλων εκπρόσωπος των εργαζομένων της Alpha, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο συνένωσης μεταξύ Εθνικής και Alpha Bank

Ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων της Εθνικής, σε δηλώσεις του σημείωνε ότι σε ένα πιθανό νέο τραπεζικό σχήμα θα πρέπει αφ' ενός να διατηρηθεί η μετοχική σύνθεση και αφ' ετέρου να μην γίνουν απολύσεις.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, κ. Σταύρος Κούκος, σχολιάζοντας την εν λόγω εξέλιξη, με δηλώσεις του στο protothema.gr υπογράμμιζε ότι σχετίζεται με το αίτημα της τρόικας να αυξηθεί ο αριθμός των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και στον ιδιωτικό τομέα.   
  
Όπως ανέφερε σχετικά, "αυτό αποτελεί αίτημα των τραπεζιτών που συνδέεται και με την συγκυρία της πρότασης της Εθνικής. Σύμφωνα με τον κανονισμό εργασίας της Αlpha και της Εθνικής οι εργαζόμενοι υπογράφουν σύμβαση ορισμένου χρόνου 35 ετών που λήγει με την συνταξιοδότηση τους. Αν η τρόικα δώσει την δυνατότητα οι συμβάσεις να "σπανέ" πριν την λήξη τους χωρίς την καταβολή αποζημίωσης καταλαβαίνετε ότι θα έρθουν τα πάνω κάτω για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους".


ΟΤΟΕ: Προσοχή στις θέσεις εργασίας

Στην προστασία των θέσεων εργασίας στις τράπεζες στέκεται η ΟΤΟΕ με αφορμή τις συζητήσεις Alpha-Εθνικής, καλώντας την κυβέρνηση να πάρει θέση καθιερώνοντας νέο πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση:

"Με αφορμή την πρόταση συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας προς την Αlpha Bank που είδε τη Παρασκευή το μεσημέρι το φως της δημοσιότητας και σχετικά με όσα ακολούθησαν η ΟΤΟΕ επισημαίνει τα εξής:

1. Ανεξάρτητα από τον χειρισμό της υπόθεσης αυτής που δημιουργεί απορίες και ερωτηματικά και όσα ακολούθησαν ή πρόκειται να ακολουθήσουν, αυτές οι επιχειρηματικές κινήσεις των Τραπεζών κρίνονται αποκλειστικά από τον βαθμό που επηρεάζουν το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον από τη διασφάλιση της ισορροπίας του συστήματος, από τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν στην οικονομική ανάπτυξη με ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και της ελληνικής κοινωνίας αλλά και από τους όρους και τις εγγυήσεις που παρέχουν για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

2. Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι οι συγχωνεύσεις Τραπεζών πρέπει να προϋποθέτουν ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό και κοινωνικό σχέδιο που να δικαιολογεί πλήρως την σκοπιμότητά τους, να περιγράφει αναλυτικά τα οφέλη και να εγγυάται την επιτυχία χωρίς αναταράξεις σε οικονομικό, επιχειρηματικό και κοινωνικό επίπεδο, αξιοποιώντας τους εργαζόμενους, στην προοπτική της ανάπτυξης του τραπεζικού συστήματος και να μην θεωρούνται οι εργαζόμενοι «αναλώσιμο είδος» και «παράπλευρη απώλεια» χάρη της συγκυρίας που επιτρέπει την ισοπέδωση των πάντων.

3. Τη στιγμή που η Προστασία της Απασχόλησης στις Τράπεζες είναι κυρίαρχο ζήτημα, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι είναι οι πρώτοι που θα κληθούν να στηρίξουν σε όλα τα επίπεδα αυτές τις επιχειρηματικές κινήσεις, δυστυχώς, στην πρόταση της Εθνικής αγνοήθηκαν, επιβεβαιώνοντας έτσι το «σήμα κινδύνου» που έχει εκπέμψει η ΟΤΟΕ, θέτοντας ως κεντρικό αίτημα στην Κλαδική Συλλογική Σύμβαση την Προστασία των Θέσεων Εργασίας στις Τράπεζες εν’ όψει εξαγορών και συγχωνεύσεων, για να συναντήσει μέχρι σήμερα τις υπεκφυγές και τις αρνήσεις των Τραπεζών. 

4. Η Κυβέρνηση δεν πρέπει να αρκείται σε δηλώσεις ενθάρρυνσης αυτών των κινήσεων, τις οποίες χαρακτηρίζει «καλοδεχούμενες» χωρίς να θέτει τα οικονομικά και κοινωνικά πλαίσια εντός των οποίων πρέπει αυτές να κινούνται, όταν γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα, ότι η ύφεση και η ανεργία είναι τα κεντρικά προβλήματα της χώρας σήμερα και στις Τράπεζες που αποτελούν τα κατ’ εξοχήν εργαλεία για την αντιμετώπισή τους, δεν επιτρέπονται πειραματισμοί, παραγκωνισμός και απαξίωση του εργατικού παράγοντα.

5. Σήμερα, που η οικονομική κρίση κορυφώνεται και κυριαρχούν η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια στην ελληνική κοινωνία, η Κυβέρνηση οφείλει να πάρει θέση καθιερώνοντας και νομοθετικά μετά από διάλογο με τους αρμόδιους φορείς, ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των Τραπεζών, που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις οικονομικής ανάπτυξης και προστασίας της ελληνικής κοινωνίας των εργαζομένων και των νοικοκυριών, από ανεξέλεγκτες εναρμονισμένες κερδοσκοπικές πρακτικές.

Η ΟΤΟΕ δεν πρόκειται να μείνει απλός θεατής ούτε θα επιτρέψει πρωτοβουλίες και πειραματισμούς σε βάρος της κοινωνίας και των εργαζομένων.

Θα παρακολουθήσει ανάλογες κινήσεις των Τραπεζών και δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα παρέμβει άμεσα και αποφασιστικά με στόχο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά και των συμφερόντων της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα".


ΣΥΝ: Αδιέξοδη η πολιτική της κυβέρνησης

Η ανακοίνωση του ΣΥΝ για τις συζητήσεις των δυο τραπεζών αναφέρει τα εξής:

"Η συγκέντρωση του τραπεζικού κεφαλαίου στη χώρα μας δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει ούτε την πιστωτική ασφυξία ούτε τις βασικές αιτίες της οικονομικής κρίσης.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, πριν από πολύ καιρό, για τη δημιουργία ενός ισχυρού δημόσιου τραπεζικού πυλώνα ως απαραίτητο εργαλείο άσκησης αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής βρίσκεται στον αντίποδα της προωθούμενης πρότασης για συγχώνευση Εθνικής-ALPHA BANK και καθίσταται επίκαιρη ακόμα πιο πολύ σήμερα. Η κυβέρνηση, αντίθετα, ιδιωτικοποιεί την Εθνική, την οποία, προφανώς, θα ακολουθήσει το ΤΤ, η ΑΤΕ και κάθε άλλη δημόσια τράπεζα, εμμονή στην κατεύθυνση που ήδη έχει αποδειχθεί αδιέξοδη και εγκληματικά καταστροφική.

Με ήδη αποφασισμένη τη νέα (τρίτη εν μέσω κρίσης) σκανδαλώδη κρατική ενίσχυση των τραπεζών, με τη δημιουργία ενός ιδιωτικού τραπεζικού κολοσσού, επιδιώκεται να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του χρηματοπιστωτικού τομέα και των μεγάλων επιχειρήσεων και όχι των λαϊκών τάξεων.

Χαρακτηριστικό της κατεύθυνσης της λύσης που επιλέγεται είναι ότι στα συναφή κείμενα δεν υπάρχει ούτε μια αναφορά στους εργαζόμενους στις τράπεζες. Είναι σαφές το πογκρόμ απολύσεων που ετοιμάζεται να ακολουθήσει, όπως εξάλλου έγινε παντού όπου πραγματοποιήθηκαν μεγάλες συγχωνεύσεις. Γι’ αυτό, το επικαιροποιημένο μνημόνιο, που θα δημοσιευθεί σε λίγες ημέρες, έχει σαφή αναφορά σε συμφωνία τρόικας – κυβέρνησης για μείωση του εργατικού κόστους στις τράπεζες. Οι εργαζόμενοι σ’ αυτές, ασφαλώς, ετοιμάζουν την απάντησή τους".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v