Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 1,7% στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας

Η καθαρή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα τον Οκτώβριο σημείωσε πτώση 1,7% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι καταλήγοντας στις 4 εκατ. MWh, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ.

Πτώση 1,7% στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας
Η καθαρή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα (περίπου 90% της συνολικής ζήτησης) τον Οκτώβριο σημείωσε πτώση 1,7% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι καταλήγοντας στις 4 εκατ. MWh, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΔΕΣΜΗΕ, όπως αναφέρει στο πρωινό της report (29/11) η Marfin Analysis.

Η ζήτηση από τους βιομηχανικούς πελάτες ήταν αυξημένη κατά 5,3% ενώ η ζήτηση από τους υπόλοιπους πελάτες μειώθηκε περίπου 2,9%. Όσον αφορά το μείγμα παραγωγής, υπήρξε αύξηση των υδροηλεκτρικών (+35%) και των εισαγωγών (+29%%), ενώ μείωση 125 σημείωσε ο λιγνίτης.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, η καθαρή ζήτηση αυξήθηκε λίγο κατά 0,05% αλλά χωρίς την υψηλή τάση η ζήτηση έπεσε 1,10%, ενώ σε ότι αφορά το μείγμα παραγωγής, φυσικό αέριο, υδροηλεκτρικά, εισαγωγές και ανανεώσιμες ήταν πάνω 15%, 36,5%, 13% και 4% αντίστοιχα, ενώ η συνεισφορά από πετρέλαιο και λιγνίτη ήταν κάτω 93% και 9,4% αντίστοιχα.

Όπως σχολιάζει η Marfin Analysis, παρά την ανθεκτική ζήτηση σε ένα αδύναμο οικονομικό περιβάλλον, το μείγμα πελατών έχει χειροτερεύσει για την ΔΕΗ λόγω της επιτάχυνσης της απώλειας μεριδίου αγοράς σε πελάτες με υψηλό περιθώριο κέρδους. Η ΔΕΗ ευελπιστεί ότι η τάση αυτή θα επιβραδυνθεί με την εφαρμογή των νέων τιμολογίων από το νέο έτος.

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, το μείγμα παραγωγής παραμένει θετικό για την ΔΕΗ με την μεγάλη συνεισφορά των υδροηλεκτρικών και του λιγνίτη, αλλά μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα της αγοράς παραγωγής μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, αυτό ενδέχεται σε κάποιο βαθμό να αλλάξει καθώς ΕΕ/ΔΝΤ/ΕΚΤ έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να περιορίσει το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον λιγνίτη είτε μέσω ενοικίασης είτε μέσω ανταλλαγής μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v