Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Παρουσίαση έκδοσης του ιστορικού αρχείου

Παρουσιάστηκε σήμερα η έκδοση του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας
του έργου του κ. Αλέξανδρου Βουσβούνη με τίτλο ΕΤΕΒΑ Εθνική Τράπεζα Βιομηχανικής Αναπτύξεως ΑΕ 1963-2002.

ΕΤΕ: Παρουσίαση έκδοσης του ιστορικού αρχείου
Παρουσιάστηκε σήμερα η έκδοση του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας
του έργου του κ. Αλέξανδρου Βουσβούνη με τίτλο ΕΤΕΒΑ Εθνική Τράπεζα Βιομηχανικής Αναπτύξεως ΑΕ 1963-2002.


Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας κ. Βασίλη Ράπανου, ο οποίος, και παρουσίασε τους ομιλητές κυρίους Ευθύμιο Χριστοδούλου, μη εκτελεστικό Πρόεδρο σήμερα της Eurobank Ergasias και πρώην Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Γεώργιο Γόντικα, επίτιμο Πρόεδρο της Eurobank Ergasias και επί 18 έτη Γενικό Διευθυντή της ΕΤΕΒΑ, Δημήτριο Δασκαλόπουλο, Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών και από τους πρώτους πελάτες της ΕΤΕΒΑ, και Αλέξανδρο Βουσβούνη, συγγραφέα του βιβλίου και επί 30 χρόνια στέλεχος της ΕΤΕΒΑ, που κατέλαβε τις υψηλότερες θέσεις της ιεραρχίας.

Ανοίγοντας την παρουσίαση, ο κ. Ράπανος αναφέρθηκε στην ένταξη του βιβλίου για την ΕΤΕΒΑ στο εκδοτικό πρόγραμμα του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας ύστερα από την ιδέα του κ. Γ. Γόντικα να γραφτεί ένα έργο που θα περιέγραφε την πρωτοπόρα ίδρυση και λειτουργία της τράπεζας αυτής και τον σημαντικό της ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της εποχής, τονίζοντας ιδιαίτερα:
- Την οργανωτική λιτότητα και το αντιγραφειοκρατικό πνεύμα της επιχείρησης.
- Την εισαγωγή καινοτόμων για την εποχή χρηματοοικονομικών συστημάτων.
- Την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων στο πλαίσιο της διεθνοποίησης των εργασιών της, διασφαλίζοντας παράλληλα τον ελληνικό χαρακτήρα της τράπεζας.
Στη συνέχεια ο κ. Ράπανος εξέθεσε τον τρόπο με τον οποίο οργανώθηκε και εξελίχθηκε η συγγραφή και έκλεισε την παρουσίασή του με μία αναφορά στην αναντιστοιχία της τότε και της σημερινής εποχής.

Τον λόγο έλαβε ακολούθως ο κ. Ευθύμιος Χριστοδούλου, ο οποίος αναφέρθηκε στην ίδρυση της ΕΤΕΒΑ από την Εθνική Τράπεζα επί διοικήσεως Δημητρίου Χέλμη, ένα εγχείρημα που σχεδίασε και έφερε εις πέρας ο ίδιος ο ομιλητής. Βασικός σκοπός των ιδρυτών ήταν να δημιουργηθεί ένας οργανισμός του οποίου θα διασφαλιζόταν, παράλληλα με τον ελληνικό χαρακτήρα, η αρωγή από το εξωτερικό σε ό,τι αφορούσε την τεχνογνωσία και την κεφαλαιοδότηση. Ο ομιλητής επικεντρώθηκε σε τρία χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ΕΤΕΒΑ: κατά πρώτον στη λιτότητα της οργάνωσης και την αντιγραφειοκρατική λειτουργία της, κατά δεύτερον στην έφεσή της να λαμβάνει καινοτόμες πρωτοβουλίες στον ευρύτερο τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της κεφαλαιαγοράς, και κατά τρίτον στη διεθνοποίηση των εργασιών της, που την κατέστησε σημαντικό δίαυλο πορισμού κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο κ. Γεώργιος Γόντικας, ο οποίος είχε την ευθύνη για τη λειτουργία της ΕΤΕΒΑ για 18 χρόνια, από την έναρξη της λειτουργίας της μέχρι το 1981, αναφέρθηκε στα βασικά χαρακτηριστικά του μοντέλου διοίκησης και λειτουργίας που υιοθετήθηκε στην ΕΤΕΒΑ, τα οποία συνέβαλαν στο να εξελιχθεί σε επιτυχημένο οργανισμό. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην προσπάθεια που καταβλήθηκε να αναπτυχθεί κοινή αντίληψη μεταξύ των μελών της διοίκησης και των στελεχών της Τράπεζας για την πολιτική και τους στόχους της. Αυτό είχε ως συνέπεια η ΕΤΕΒΑ να διοικείται με πνεύμα συνεργασίας και συμμετοχικότητας και οι κρίσιμες αποφάσεις να λαμβάνονται μέσα στην Τράπεζα συλλογικά, έπειτα από ανοικτή συζήτηση και με συναινετικές διαδικασίες, αποκλείοντας τις έξωθεν ή άνωθεν παρεμβάσεις.

Τις παρουσιάσεις έκλεισε ο συγγραφέας κ. Αλέξανδρος Βουσβούνης, ο οποίος αναφέρθηκε στη δομή του βιβλίου, το οποίο απαρτίζεται από 4 κεφάλαια, καθένα από τα οποία καλύπτει περίπου μία δεκαετία, από τις αρχές του 1960 μέχρι το 2002. Στις δύο πρώτες δεκαετίες η ΕΤΕΒΑ λειτούργησε ως αναπτυξιακή τράπεζα, ενώ από το τέλος της δεκαετίας του 1980 στράφηκε σταδιακά προς τις εργασίες της σύγχρονης επενδυτικής τραπεζικής. Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης παράρτημα με επεξεργασμένα οικονομικά στοιχεία της ΕΤΕΒΑ. Ο κ. Βουσβούνης, αναφερόμενος στο σημερινό αίτημα της ανάπτυξης, επισήμανε το πρόβλημα της «ανυπομονησίας» επενδυτών και τραπεζών που τους χρηματοδοτούν, και εξήρε τη σημασία τόσο της αποδοχής ενός πιο μακροπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα όσο και της αντίστασης στον πειρασμό της άμεσης κερδοφορίας, η οποία υποσκάπτει το μέλλον της προσπάθειάς τους.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v