Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

PROTERGIA: "Εναλλακτική ΔΕΗ" μέσω καθετοποίησης

Στην πλήρη καθετοποίηση, η οποία ξεκινά από την απελευθερωμένη πλέον αγορά φυσικού αερίου και θα φθάνει έως τη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, προσανατολίζεται η εταιρία Protεrgia (πρώην Endesa Hellas).

PROTERGIA: Εναλλακτική ΔΕΗ μέσω καθετοποίησης
Στην πλήρη καθετοποίηση, η οποία ξεκινά από την απελευθερωμένη πλέον αγορά φυσικού αερίου και θα φθάνει έως τη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, προσανατολίζεται η εταιρία Protεrgia (πρώην Endesa Hellas), η 100% θυγατρική του ομίλου Μυτιληναίου, η οποία αποτελεί τον βραχίονά του στις ενεργειακές επενδύσεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ομίλου, κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο, η είσοδος στη λιανική βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της εταιρίας, η οποία ωστόσο θα έρθει σταδιακά και όταν ξεκαθαρίσει το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς. Ο ίδιος πάντως δεν απέκλεισε η κίνηση αυτή να γίνει μέσω εξαγοράς ή στρατηγικής συνεργασίας.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι αργά ή γρήγορα, και όσο τα περιθώρια κέρδους των ενδιάμεσων ανεξάρτητων εμπόρων πιέζονται, η λιανική αγορά θα συνδεθεί με τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ο όμιλος. Σημειώνεται ότι έως το τέλος του 2011 ο όμιλος και ειδικά η Protεrgia θα ελέγχει 1.200 MW εγκατεστημένης ισχύος μέσω τριών θερμικών μονάδων φυσικού αερίου, αποτελώντας τον μεγαλύτερο εγχώριο παίκτη μετά τη ΔΕΗ στον τομέα παραγωγής.
 
Πρόσθεσε δε ότι η εν λόγω κίνηση αποτελεί ένα είδος hedging για τον όμιλο, καθώς θα προφυλάσσει τα έσοδά του από τις διακυμάνσεις στη χονδρική τιμή ρεύματος.

Πέραν των μελλοντικών σχεδίων για εμπλοκή στη λιανική, υπογραμμίστηκε ότι η Protεrgia ήδη διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον τομέα της προώθησης και υλοποίησης παραγωγικών επενδύσεων λόγω των συνεργιών που αναπτύσσονται με την ομόσταβλη Μέτκα.

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, αν και υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία 4ης μονάδας παραγωγής με φυσικό αέριο σε συνεργασία με τη Motor Oil, η οποία διαθέτει ήδη σχετική άδεια, εντούτοις οι αποφάσεις μετατίθενται στο μέλλον καθώς πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς εγχωρίως.

Με βάση το ίδιο σκεπτικό, εκτίμησε ότι απαιτούνται χρόνος και οι απαραίτητες ρυθμίσεις για να αποφασιστεί αν το κοινοπρακτικό σχήμα θα προχωρήσει στη δημιουργία πλωτού terminal αποθήκευσης LNG.
 
Στο πλαίσιο της καθετοποίησης του ομίλου, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον τομέα της προμήθειας φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, ο όμιλος πιστεύει στη χρησιμοποίηση του υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στην ηλεκτροπαραγωγή, εκτιμώντας ότι στο μέλλον θα είναι εξόχως ανταγωνιστικό έναντι άλλων μορφών καυσίμων.

Εξάλλου, υποστήριξε ότι η σύσταση της κοινής εταιρίας με τη Motor Oil (η εταιρία Μ&Μ) αποδεικνύει την πίστη του ομίλου σε αυτήν την προοπτική.

Αν και στην παρούσα συγκυρία οι μονάδες καύσης φυσικού αερίου λειτουργούν ζημιογόνα, υπογράμμισε ότι βάσει ορισμένων παραδοχών στο μέλλον η εικόνα θα αλλάξει. Ειδικότερα, εκτίμησε ότι μετά το 2013 και την επιβολή φόρου για την εκπομπή CO2 το κόστος των λιγνιτικών μονάδων θα εκτοξευτεί.

Περαιτέρω, συμπλήρωσε ότι η τάση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη είναι η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ από 20% έως το 2020 σε 30%. Εκτίμησε δε ότι η ζήτηση -η οποία ήδη το 2010 δείχνει να σταθεροποιείται- θα παρουσιάσει οριακή αύξηση το 2011. Τέλος, υπογράμμισε ότι σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου, εκτιμώντας ότι οι τιμές για το LNG θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Πέραν των παραπάνω στρατηγικών, ο κ. Μυτιληναίος ανακοίνωσε την πρόθεση της κοινής εταιρίας με τον όμιλο Βαρδινογιάννη, της Μ&Μ να καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του 49% της ΕΠΑ Αττικής (το 51% ελέγχει η ΔΕΠΑ) καθώς και το management αυτής.

Τη διάθεση του 49% της εταιρίας, ποσοστού το οποίο ανήκει στην εταιρία Duke και στη Shell (25% η Duke και 24% η Shell), έχει αναλάβει η Deutsche Bank, η οποία έχει ζητήσει μη δεσμευτικές προσφορές έως τις 18 Οκτωβρίου, ενώ έπειτα από ενάμιση μήνα αναμένεται η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών.

Ήδη, οι ενδιαφερόμενοι αγγίζουν τους 11 και ανήκουν τόσο στον ενεργειακό όσο και στον ευρύτερο επιχειρηματικό χώρο, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, η πρόταση της Μ&Μ διαθέτει πλεονεκτήματα λόγω και των συνεργιών με την Protεrgia.

"Χωρίς ανάπτυξη το πρόγραμμα ανάκαμψης της οικονομίας θα αποτύχει"

Στο περιθώριο της παρουσίασης των ενεργειακών προοπτικών του ομίλου, ο πρόεδρος κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι υπάρχει πολιτική βούληση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Τόνισε ωστόσο ότι χωρίς αναπτυξιακές πολιτικές το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας θα αποτύχει.

"Επενδύουμε σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ως εκ τούτου εναποθέτουμε τις προσδοκίες μας στην ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς από την εξέλιξή της εν πολλοίς εξαρτάται και η πορεία των ιδιωτικών επενδύσεων", σχολίασε ο κ. Μυτιληναίος, ο οποίος πρόσθεσε πως το πολιτικό σύστημα, αν και υποφέρει από σοβαρές παθογένειες, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι η κυβέρνηση, είτε πιεζόμενη είτε επειδή το θέλει, κινείται με γνώμονα την αναστροφή του οικονομικού κλίματος.

Κατά την εκτίμησή του, εφόσον ολοκληρωθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές (τις οποίες τοποθετεί έως το Πάσχα του 2011, σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας), θα ανοίξει προοδευτικά ο δρόμος για την εκδήλωση επενδύσεων, τις οποίες θεωρεί αναγκαίες για την είσοδο της οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της ανάπτυξης, τόνισε ότι, αν δεν σπάσει ο φαύλος οικονομικός κύκλος, το ΠΣΑ δεν μπορεί να επιτύχει, ακόμη και αν επιτευχθούν όλοι οι εισπρακτικοί στόχοι από την άμεση και έμμεση φορολογία που έχει επιβάλει το μνημόνιο.

Όσον αφορά στον ορίζοντα εισόδου στον ενάρετο οικονομικό κύκλο, εκτίμησε ότι μπορεί να επιτευχθεί μετά την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών και υπογράμμισε ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και το 2011 θα είναι δύσκολη χρονιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v