Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Τα 2 συν 2 κλειδιά της επόμενης ημέρας

Τα δύο "κρυφά" ατού της ΕΤΕ για περαιτέρω αύξηση των εποπτικών της κεφαλαίων. "Μαξιλάρι" από goodwill και ακίνητα. Στεγανοποίησε την καθαρή της θέση από ζημίες ομολόγων και συγκρατεί τα "κόκκινα δάνεια".

ΕΤΕ: Τα 2 συν 2 κλειδιά της επόμενης ημέρας
Με ίδια κεφάλαια 10,3 δισ. ευρώ και "προίκα" τη δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης των Core Tier I κεφαλαίων θα βρεθεί η Εθνική μετά την επιτυχή άντληση 2,8 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα έχει στεγανοποιήσει την καθαρή της θέση από ζημίες ομολόγων και διαθέτει ρευστότητα για να… κρατήσει χαμηλά τα κόκκινα δάνεια.

Μέσω των τριών κινήσεων κεφαλαιακής ενίσχυσης (αύξηση, μετατρέψιμο ομολογιακό και διάθεση μειοψηφικού πακέτου της Finansbank) η ΕΤΕ επιδιώκει να αντλήσει κεφάλαια 2,8 δισ. ευρώ. Αυτά θα ανεβάσουν τον βασικό δείκτη κυρίων κεφαλαίων (Equity Core Tier I) στο 13,4% έναντι 12% στις 30/6 και τον βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (Τier I) σε 14,6% (pro forma) από 13,2% στις 30/6/2010.

Ταυτόχρονα, τα 2,8 δισ. ευρώ θα ενισχύσουν τη ρευστότητά της. Στις 30 Ιουνίου η ρευστότητα του ομίλου ανερχόταν σε 30,3 δισ. ευρώ, ενώ οι χρηματοοικονομικές του υποχρεώσεις σε 26,76 δισ. ευρώ. Η καθαρή ρευστότητά του, επομένως, διαμορφωνόταν σε 3,6 δισ. ευρώ.

Εντός, όμως, του διμήνου Ιουλίου - Αυγούστου η Εθνική άντλησε επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ από έκδοση τριών σειρών καλυμμένων ομολογιών και αποπλήρωσε ομολογιακό δάνειο 500 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα, εξέδωσε και ομολογιακό μειωμένης εξασφάλισης ύψους 450 εκατ. ευρώ, ενώ η τάση εκροής καταθέσεων αντιστράφηκε τον Αύγουστο.

Οι καταθέσεις αναμένεται να αυξηθούν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, εφοπλιστές που μπαίνουν στην αύξηση και στο μετατρέψιμο ομολογιακό μεταφέρουν και καταθέσεις στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας.

Με τα 2,8 δισ. ευρώ επιπλέον διαθέτει ικανή ρευστότητα και κυρίως υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια για να τρέξει, εφόσον απαιτηθεί, με υψηλούς ρυθμούς την πιστωτική της επέκταση, η οποία και στο γ΄ τρίμηνο παρέμεινε στα σταθερά επίπεδα του β΄ τριμήνου.

Πέραν όμως των παραπάνω, η Εθνική διαθέτει τη δυνατότητα να αυξήσει περαιτέρω τα βασικά εποπτικά της κεφάλαια λόγω της μείωσης του goodwill από την επένδυση της Finansbank και από ενδεχόμενη αναπροσαρμογή των ακινήτων της στην εύλογη αξία τους.

Αυξάνει την καθαρή θέση η διάθεση 20% της Finansbank

Η Εθνική επιδιώκει να διαθέσει μειοψηφικό πακέτο μετοχών της Finansbank διατηρώντας τουλάχιστον το 75% του μετοχικού της κεφαλαίου, με σκοπό να αντλήσει περίπου 1 δισ. ευρώ.

Αυτήν τη στιγμή κατέχει το 95% του μετοχικού κεφαλαίου της τουρκικής τράπεζας και ενοποιεί το 100% -λόγω option επαναγοράς και του υπόλοιπου 5%- με αξία κτήσης 4,2 δισ. ευρώ.

Η πώληση ποσοστού της τάξης του 20% έναντι 1 δισ. ευρώ σε επίπεδο μητρικής θα σημάνει την εγγραφή κεφαλαιακού κέρδους, ενώ στον ενοποιημένο ισολογισμό η Εθνική θα εγγράψει απευθείας στα ίδια κεφάλαια τη διαφορά μεταξύ τιμής πώλησης και καθαρής θέσης του 20% της Finansbank.

Από την κίνηση αυτή θα ενισχυθούν τα βασικά εποπτικά της κεφάλαια τόσο από το cash goodwill όσο και από τη διαφορά μεταξύ τιμής πώλησης και καθαρής θέσης.

"Μαξιλάρι" για καθαρή θέση η αναπροσαρμογή αξίας ακινήτων

Στις 31/12/2009 ο όμιλος ΕΤΕ είχε στην ιδιοκτησία του περίπου 2.244 ακίνητα, από τα οποία 1.655 είναι κτίρια. Τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν βάρη και χρησιμοποιούνται ως υποκαταστήματα και γραφεία.

Στις 30/6 η λογιστική αξία της ακίνητης περιουσίας του ομίλου ανέρχεται σε 2,01 δισ. ευρώ. Η λογιστική αξία των ακινήτων που κατασχέθηκαν, την ίδια ημερομηνία, έφθανε στα 194,5 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της Εθνικής πιστεύει ότι η τρέχουσα αξία των ακινήτων της υπερβαίνει τη λογιστική, χωρίς να προβαίνει στο ενημερωτικό δελτίο σε εκτίμηση της αγοραίας αξίας του χαρτοφυλακίου ακινήτων της.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η εμπορική αξία των γηπέδων και κτιρίων που εισφέρθηκαν στην Εθνική Πανγαία, τη νεοπαγή εταιρία επενδύσεων ακινήτων του ομίλου, από την Εθνική εκτιμήθηκε από ανεξάρτητους ορκωτούς στα 910 εκατ. ευρώ, ενώ η λογιστική τους αξία ανέρχεται σε 614,9 εκατ. ευρώ. Η Εθνική εισέφερε στο μετοχικό κεφάλαιο της Πανγαία και μετρητά 132 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι θεωρητικά η Εθνική μπορεί να αυξήσει τα εποπτικά της κεφάλαια κατά περίπου 500 - 600 εκατ. ευρώ από αναπροσαρμογή αξίας ακινήτων.

Στεγανοποίηση από ζημίες ομολόγων

Οι ζημίες που έχει γράψει η ΕΤΕ τον τελευταίο χρόνο, σε αποτελέσματα ή απευθείας στην καθαρή της θέση, εκτιμάται ότι έχουν ήδη κουρέψει κατά 10% τα ομόλογα ύψους 20 δισ. ευρώ που έχει στα βιβλία της.

Ταυτόχρονα, η ΕΤΕ κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών προχώρησε σε σειρά μεταφορών ομολόγων, με αποτέλεσμα στις 30 Ιουνίου να κατέχει στο εμπορικό χαρτοφυλάκιο ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας 1,05 δισ. ευρώ στο διαθεσίμων προς πώληση 1,36 δισ. ευρώ και στα χαρτοφυλάκια διακράτησης ως τη λήξη και δανείων και απαιτήσεων 11,6 δισ. ευρώ (συν δανειακή απαίτηση από το Δημόσιο λογιστικής αξίας 6 δισ. ευρώ).

Δηλαδή, τα 17,6 δισ. ευρώ από τα 20 δισ. ευρώ ομόλογα που κατέχει αποτιμώνται ήδη από τις 30/6 σε αξία κτήσης. Το περιθώριο επομένως για εγγραφή νέων ζημιών ή υποαξιών είναι μικρό.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ο όμιλος μετέφερε ομόλογα αξίας 6,76 δισ. ευρώ από το χαρτοφυλάκιο διαθεσίμων προς πώληση και 16,1 εκατ. ευρώ από το εμπορικό χαρτοφυλάκιο στο χαρτοφυλάκιο δανείων και απαιτήσεων.

Επιπρόσθετα, λόγω της κρίσης στην αγορά ομολόγων, μετέφερε από το εμπορικό χαρτοφυλάκιο στο διαθεσίμων προς πώληση ομόλογα αξίας 1,34 δισ. ευρώ και στο διακράτησης ως τη λήξη ομόλογα αξίας 290,8 εκατ. ευρώ. Η λογιστική και η εύλογη αξία των μεταφερθέντων ομολόγων την 30ή Ιουνίου ανερχόταν σε 8,3 δισ. ευρώ και σε 7,48 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Τέλος, ο όμιλος μετέφερε από το χαρτοφυλάκιο διαθεσίμων προς πώληση σε αυτό της διακράτησης ως τη λήξη ομόλογα αξίας 1,91 δισ. ευρώ.

Σταθερά τα κόκκινα δάνεια

Η ρευστότητα και κυρίως η κεφαλαιακή επάρκεια που αποκτά η ΕΤΕ μέσω της κεφαλαιακής της ενίσχυσης της επιτρέπουν να αναχρηματοδοτήσει ομαλά δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων, των οποίων οι δυσκολίες εντείνονται λόγω της κρίσης.

Η συνολική αξία των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τον όμιλο στις 30 Ιουνίου 2010 ανερχόταν σε 4,83 δισ. ευρώ, ενά αυτά αντιστοιχούν στο 6,4% των προσαρμοσμένων δανείων του. Εξ αυτών τα 3,01 δισ. ευρώ αφορούν στη μητρική και αντιπροσωπεύουν το 5,7% των προσαρμοσμένων δανείων του.

Ο όμιλος το α΄ εξάμηνο του 2010 διέγραψε μη εξυπηρετούμενα δάνεια αξίας 100,4 εκατ. ευρώ και διενήργησε νέες προβλέψεις ύψους 649 εκατ. ευρώ.

Βάσει και της εμπειρίας του Ιουλίου και του Αυγούστου, η διοίκηση της τράπεζας δεν αναμένει ότι τα επίπεδα προβλέψεων του 2010 θα διαφέρουν σημαντικά από εκείνα του α΄ εξαμήνου της χρήσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v