Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EFG: Οι συγχωνεύσεις τραπεζών δεν είναι πανάκεια

Οι συγχωνεύσεις τραπεζών δεν είναι πανάκεια, δήλωσε την Δευτέρα από την Κύπρο ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Νικόλας Καραμούζης, όπως μεταδίδει το Stockwatch.

EFG: Οι συγχωνεύσεις τραπεζών δεν είναι πανάκεια
Οι συγχωνεύσεις τραπεζών δεν είναι πανάκεια, είπε σήμερα ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Νικόλας Καραμούζης, όπως μεταδίδει το Stockwatch.

Με αφορμή την έντονη φημολογία που έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα για τραπεζικά deals, ο κ. Καραμούζης τόνισε ότι προτεραιότητα της Eurobank είναι να θωρακιστεί η τράπεζα.

«Δεν είμαστε ενάντια στις συγχωνεύσεις, αρκεί να έχουν νόημα. Άλλωστε, η πολιτική της κυβέρνησης και της Τραπέζης της Ελλάδος ευνοούν τη δημιουργία μεγαλύτερων τραπεζικών σχημάτων. Ωστόσο, οι συγχωνεύσεις δεν είναι πανάκεια για όλα τα προβλήματα που μπορεί να έχει το τραπεζικό σύστημα», είπε.

Μιλώντας σε κυπριακά ΜΜΕ και αναφερόμενος στις κυπριακές εργασίες της Eurobank, ο κ. Καραμούζης επισήμανε ότι στόχος της Eurobank είναι να ενισχύσει την παρουσία της στην Κύπρο τον επόμενο χρόνο, κτίζοντας στο αποτελεσματικό θεσμικό, εποπτικό και κοινωνικό πλαίσιο που υπάρχει στο νησί.

Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των κυπριακών εργασιών της Eurobank, σημειώνοντας ότι επιβεβαιώθηκε η στρατηγική επιλογή του ομίλου να αναπτυχθεί στην Κύπρο με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι στις υπόλοιπες αγορές.

«Για μας η παρουσία μας στην κυπριακή αγορά είναι στρατηγική επένδυση. Το περιβάλλον στην Κύπρο είναι φιλικό προς το επιχειρείν. Είμαστε ευτυχείς που είμαστε εδώ και κάπως λυπούμαστε που δεν ήρθαμε νωρίτερα. Στοχεύουμε να ενισχύσουμε την παρουσία μας εδώ», ανέφερε το πρωί σε δημοσιογράφους.

Ακολούθως λαμβάνοντας τον λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της Eurοbank Κύπρου, κ. Μιχάλης Λούης, σχολιάζοντας τα της κυπριακής οικονομίας επισήμανε ότι «αναμένεται ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας εντός του 2011», σημειώνοντας πως «το κύριο πρόβλημα είναι το δημοσιονομικό, το οποίο βελτιώθηκε μεν μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΟΝΕ, εντούτοις τη "χτύπησε" η κρίση και τώρα βρίσκεται υπό τον δημοσιονομικό έλεγχο της Ε.Ε.».

Ο κ. Λούης τόνισε ακόμη ότι η Κύπρος θα πρέπει να παραδειγματιστεί από την περιπέτεια της ελληνικής οικονομίας διαφυλάσσοντας την αξιοπιστία της.

Δύο από τα σημαντικότερα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας, όπως σημείωσε, είναι τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και το μακροχρόνιο πρόβλημα του συνταξιοδοτικού, το οποίο, όπως επισήμανε, οι Έλληνες αναγκαστήκαν να το λύσουν «με το έτσι θέλω».

Παρ' όλα αυτά, ως Eurobank, ανέφερε ο κ. Λούης, «δώσαμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία».

Αναφερόμενος στον στόχο της τράπεζας στην Κύπρο είπε ότι «είναι να ανοίξει άλλα δύο υποκαταστήματα μέχρι το 2010 και να μεγεθύνει το δίκτυό της στα 12 υποκαταστήματα, μεσοπρόθεσμα. Θα ανοίξει φέτος ένα ακόμα υποκατάστημα στην Πάφο και τρίτο κατάστημα στη Λευκωσία».

Η τράπεζα, στα τρία χρόνια παρουσίας της στην Κύπρο έχει δάνεια €800 εκατ. και καταθέσεις €2,2 δισ. Εργοδοτεί 150 - 160 άτομα, ενώ στοχεύει στην ενίσχυση της παρουσίας της στους τρεις βασικούς τομείς όπου επέλεξε να δραστηριοποιηθεί: στο private, corporate και international banking.

«Προς το παρόν επιλέξαμε να μην μπούμε στη λιανική τραπεζική», δήλωσε ο κ. Λούης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v