Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκπαιδευτική έκδοση από την Εθνική Τράπεζα

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Μέγαρο Διομήδη, η εκδήλωση από την Εθνική Τράπεζα για την παρουσίαση της έκδοσης του εκπαιδευτικού υλικού : Αρχεία. Πηγές γνώσης, πηγές μνήμης.

Εκπαιδευτική έκδοση από την Εθνική Τράπεζα
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Διομήδη, η εκδήλωση για την παρουσίαση της έκδοσης του εκπαιδευτικού υλικού : Αρχεία. Πηγές γνώσης, πηγές μνήμης.

Το έργο αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας με τη Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Βασίλης Ράπανος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Τράπεζα έχει διαδραματίσει από το ξεκίνημά της καταλυτικό ρόλο στις οικονομικές εξελίξεις της χώρας. Μόλις πριν από λίγες ημέρες πήρε την απόφαση να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ανοίγοντας έτσι ένα παράθυρο αισιοδοξίας στο μουντό περιβάλλον της οικονομικής μας πραγματικότητας.

Παράλληλα με τις οικονομικές της επιδόσεις όμως η Εθνική Τράπεζα έχει συνεχή προσφορά στην επιστήμη και τον πολιτισμό. Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε την συσσώρευση ενός πολύτιμου ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου που αποτελούν τα αρχεία και οι συλλογές της.

Τον λόγο πήραν στη συνέχεια συντελεστές του έργου οι οποίοι αναφέρθηκαν στους στόχους του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος και στα ιδιαίτερα τμήματα της έκδοσης και απάντησαν σε ερωτήσεις των εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης. 

Ειδικότερα:

Ο κ. Γεράσιμος Νοταράς, επικεφαλής του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας, αναφέρθηκε στην αξία της προσφυγής στις πρωτογενείς πηγές των αρχείων για τον έλεγχο των διακινούμενων πληροφοριών από τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα επικοινωνίας. Η κ. Στέλλα Χρυσουλάκη, αρχαιολόγος, προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας του ΥΠΠΟΤ, ανέπτυξε την προβληματική γύρω από την έννοια του αρχείου και την ιστορική χρησιμότητά του.

Η κ. Μαρία Λεμπέση, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιστορικού Αρχείου, παρουσίασε τις εκπαιδευτικές μεθόδους που εφαρμόζονται για την εξοικείωση των μαθητών με τη χρήση των αρχειακών πηγών. Η κ. Μαρία Λαγογιάννη-Γεωργακαράκου, αρχαιολόγος, προϊσταμένη του Επιγραφικού Μουσείου, ανέλυσε τα κριτήρια επιλογής αρχαίων μνημείων αρχειακού περιεχομένου και τους σύγχρονους τρόπους ανάδειξής τους.

Η κ. Εύη Πίνη, αρχαιολόγος στο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας του ΥΠΠΟΤ, παρουσίασε το περιεχόμενο του έργου, που αναδεικνύει τη λειτουργία των αρχείων στους αρχαίους και βυζαντινούς χρόνους, στις περιόδους της βενετοκρατίας και της οθωμανικής αυτοκρατορίας και στη σύγχρονη εποχή.

Τέλος, ο κ. Αλέξης Μάλλιαρης, βενετολόγος, διδάσκων στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, αναφέρθηκε ειδικότερα στην εκτεταμένη αρχειακή παραγωγή της περιόδου της βενετικής κυριαρχίας στον ελληνικό χώρο.

Στόχος της έκδοσης είναι η ανάδειξη της σημασίας των πηγών που διασώζουν τα αρχεία στην τεκμηρίωση της ιστορίας και στη διαμόρφωση της ιστορικής μνήμης καθώς και η εξοικείωση των μαθητών με τη χρήση των πρωτογενών πηγών που έχουμε στη διάθεσή μας από κάθε περίοδο της ιστορίας της Ελλάδας.

Η ανάδειξη της σημασίας και της λειτουργίας των αρχείων μέσα στην κοινωνία, αλλά και πιο ειδικά η γένεση, ο χαρακτήρας, η εξέλιξη και το ειδικό βάρος που προσέλαβαν τα αρχεία στους επάλληλους κοινωνικούς σχηματισμούς που αναπτύχθηκαν στον ελλαδικό χώρο είναι το αντικείμενο του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος και της ειδικής έκδοσης που επεξεργάστηκαν η Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟΤ και το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας σε συνεργασία με αρχαιολόγους, ιστορικούς και ιστορικούς της τέχνης. Στα τετράπτυχα που αποτελούν την έκδοση αναλύονται οι έννοιες της συγκρότησης, της λειτουργίας και της προσβασιμότητας σε αρχεία του ελλαδικού χώρου σε κάθε ιστορική εποχή: αρχαίος κόσμος - βυζαντινά χρόνια - ενετοκρατία - οθωμανικά χρόνια - σύγχρονη εποχή. Τα έντυπα συμπληρώνονται με υλικό σε ψηφιακή μορφή (CD) που εμπεριέχει προτάσεις για δραστηριότητες.

Το εκπαιδευτικό υλικό έχει σχεδιαστεί για να διδαχθεί, σε ένα πρώτο στάδιο, σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και αρχεία της Αθήνας (Αρχαία Αγορά, Επιγραφικό Μουσείο, Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο αποτελεί παράδειγμα σύγχρονου αρχείου). Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από τους διδάσκοντες για την προετοιμασία των μαθητών πριν από την επίσκεψη στους αναφερόμενους χώρους αλλά και από σχολεία της περιφέρειας που δεν έχουν τη δυνατότητα επίσκεψης, αλλά επιθυμούν να εντάξουν στα θέματα που μελετούν τα αρχεία ως πηγές γνώσης.

Το υλικό διατίθεται στην εκπαιδευτική κοινότητα δωρεάν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v