Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Το "κατενάτσιο" της "σκληρής" αναδοχής

Ο καθημερινός δανεισμός τίτλων, το "αλμυρό" επιτόκιο και η αντιστάθμιση κινδύνου μέσω short θέσεων. Ποιοι σόρταραν τη μετοχή, τι συμβαίνει με τον δανεισμό. Αναλυτικά στοιχεία short για ΕΤΕ, Alpha, EFG, ΠEIΡ.

ΕΤΕ: Το κατενάτσιο της σκληρής αναδοχής
Τακτική "κατενάτσιο" ακολουθείται στον τίτλο της Εθνικής εδώ και μερικές ημέρες, με τα ξένα funds να δανείζονται καθημερινά μεγάλους όγκους μετοχών, στεγνώνοντας την αγορά και διατηρώντας το επιτόκιο δανεισμού πάνω από τα επίπεδα του 9%.

Ο δανεισμός τίτλων ξεκίνησε στις 27 Αυγούστου, εν όψει της επαναφοράς του short selling από την 1η Σεπτεμβρίου. Στη συνεδρίαση της 27ης Αυγούστου οι επενδυτές έσπευσαν να δανειστούν από το pool της ΕΤΕΣΕΠ 3,31 εκατ. μετοχές της Alpha Bank, 2,95 εκατ. μετοχές της EFG Eurobank, 2,17 εκατ. μετοχές της Εθνικής και 3,1 εκατ. μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς.

Όπως έγραφε τότε η στήλη Χαμαιλέων (το μήνυμα του αθρόου δανεισμού τίτλων), επρόκειτο για αμυντική κίνηση εγχώριων και ξένων παικτών εν όψει εξελίξεων στις τράπεζες (deals και αυξήσεις κεφαλαίου).

Μέρος των παραπάνω δανεισμένων τίτλων χρησιμοποιήθηκε για σορτάρισμα, αμέσως μετά την ανακοίνωση από την Εθνική των τριών κινήσεων κεφαλαιακής της ενίσχυσης, κατά 2,8 δισ. ευρώ (αύξηση κεφαλαίου, έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού και διάθεση παλαιών ή νέων μετοχών της Finansbank).

Κατά τη συνεδρίαση της 8ης Σεπτεμβρίου -πρώτη εργάσιμη μετά την ανακοίνωση - άνοιξαν επί της μετοχής της Εθνικής θέσεις πώλησης που αντιστοιχούσαν σε 1.648.000 μετοχές, ενώ στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου υπήρξαν συμβόλαια short που αντιστοιχούσαν σε 816.024 και σε 792.121 μετοχές Εθνικής.

Όλα αυτά βάσει των στοιχείων μόνο της ΕΤΕΣΕΠ, ενώ ο δανεισμός τίτλων της Εθνικής ήταν πολλαπλάσιος μέσω εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών (over the counter).

Έτσι, εξηγείται το κατ' αρχάς παράδοξο οι συνολικές ανοιχτές πωλήσεις της Εθνικής (αντιστοιχούν σε 4.187.306 μετοχές) να ξεπερνούν σημαντικά, βάσει των στοιχείων της ΕΤΕΣΕΠ, τους τίτλους που έχουν δανειστεί (2.949.700 μετοχές) οι επενδυτές.

Αν οι πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει ο Χαμαιλέων στις 30 Αυγούστου ισχύουν και τις μετοχές της Εθνικής τις είχαν δανειστεί κατά κύριο λόγο εγχώρια χαρτοφυλάκια και ξένοι, πελάτες μεγάλων αμερικανικών και ευρωπαϊκών τραπεζών, πρόκειται για αμυντική κίνηση με φόντο τη "σκληρή" αναδοχή.

"Όσοι θα βρεθούν ή φοβούνται ότι θα βρεθούν με long θέση στη μετοχή της Εθνικής μετά την ολοκλήρωση της αύξησης σόρταραν τη μετοχή ως πρώτη πράξη αντιστάθμισης κινδύνου", εκτιμά έμπειρος χρηματιστηριακός παράγοντας που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Αντιστάθμιση κινδύνου αρκετά χαμηλή για το ύψος των μετοχών (συμπεριλαμβανομένων αυτών που αντιστοιχούν στο ΜΟΔ) που εγγυώνται οι ανάδοχοι. "Αν ένας ανάδοχος έχει εγγυηθεί την κάλυψη 50 εκατ. μετοχών της Εθνικής, θα πρέπει να έχει δανειστεί και να σορτάρει περί τις 3.500.000 μετοχές στα 9 ευρώ, ώστε να καλύψει το ρίσκο του", εκτιμά έμπειρος διαχειριστής μεγάλης σε υπό διαχείριση ενεργητικό ΑΕΔΑΚ.

Για τον λόγο αυτόν αλλά και για να διατηρηθεί σε "αλμυρά" επίπεδα το κόστος δανεισμού, χαρτοφυλάκια σαρώνουν την προσφορά τίτλων προς δανεισμό μέσω εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών στεγνώνοντας την αγορά. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις συνεδριάσεις στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου δεν υπήρξε δανεισμός μετοχών της Εθνικής μέσω ΕΤΕΣΕΠ .

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι το επιτόκιο δανεισμού στην Εθνική να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα (άνω του 9%) καθιστώντας ακριβό τον δανεισμό τίτλων για σορτάρισμα. Χθες διενεργήθηκαν πράξεις στο pool της ΕΤΕΣΕΠ με επιτόκιο έως και 9,2%.


Δανεισμός και short θέσεις στις άλλες τράπεζες

Η δεύτερη περισσότερο σορταρισμένη μετοχή είναι αυτή της EFG Eurobank με ανοιχτές θέσεις πώλησης που αντιστοιχούν σε 3.189.836 μετοχές, ενώ αν αφαιρεθούν οι επαναγορές οι καθαρές short θέσεις αντιστοιχούν με κλείσιμο Παρασκευής στις 2.950.074 μετοχές. Βάσει των στοιχείων πάντα της ΕΤΕΣΕΠ, οι επενδυτές έχουν δανειστεί 5,1 εκατομμύρια μετοχές της Eurobank.

Ακολουθεί η Πειραιώς με ανοιχτές θέσεις πώλησης στο κλείσιμο της 10ης Σεπτεμβρίου, που αντιστοιχούν σε 1.904.492 μετοχές και σε δανεισμένους τίτλους 3,3 εκατ.

Σε καλύτερη θέση βρίσκεται ο τίτλος της Alpha Bank. Τα συμβόλαια ανοιχτής πώλησης στον τίτλο αντιστοιχούν μόλις σε 883.361 τίτλους, ενώ οι επενδυτές έχουν δανειστεί 4,8 εκατομμύρια μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v