Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Σκληρές αλλαγές για τους εργαζομένους

Αντιμέτωποι με σκληρές θυσίες που θα έχουν, μεταξύ άλλων, τη μορφή της άρσης του καθεστώτος μονιμότητας αλλά και με σημαντικές μειώσεις των αποδοχών τους αναμένεται ότι θα βρεθούν σύντομα οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Σκληρές αλλαγές  για τους εργαζομένους
Αντιμέτωποι με σκληρές θυσίες που θα έχουν, μεταξύ άλλων, τη μορφή της άρσης του καθεστώτος μονιμότητας αλλά και με σημαντικές μειώσεις των αποδοχών τους αναμένεται ότι θα βρεθούν σύντομα οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ.

Η περίοδος των παχέων αγελάδων για τον ΟΤΕ έχει προ πολλού λάβει τέλος και αυτό επιβεβαιώθηκε με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Οι επιδόσεις του Οργανισμού, που ήταν κατώτερες του αναμενομένου, υποχρεώνουν τη διοίκηση στη λήψη μέτρων προκειμένου να περιοριστεί το κόστος λειτουργίας του ΟΤΕ, ο οποίος όχι μόνο συνεχίζει να χάνει σημαντικό μερίδιο αγοράς από τους ανταγωνιστές του αλλά βρίσκεται και αντιμέτωπος με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που οδηγούν πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε δραστικό περιορισμό των τηλεπικοινωνιακών τους δαπανών.

Την ίδια ώρα ένταση στις σχέσεις της διοίκησης, που όπως όλα δείχνουν απέρχεται τον επόμενο μήνα, με την κυβέρνηση προκλήθηκε χθες με αφορμή ανακοίνωση του ΟΤΕ με την οποία γνωστοποιούνταν η πρόθεσή του για αποχώρησή του από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ανάγκη μείωσης του προσωπικού

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους, τα πρώτα σαφέστατα "μηνύματα" για την αυστηρή πολιτική που θα ακολουθηθεί έχουν ήδη σταλεί από την πλευρά της διοίκησης, στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης.

Ωστόσο, η επιβεβαίωση ήρθε χθες διά στόματος του γενικού εκτελεστικού διευθυντή κ. Αϊβάζη, ο οποίος στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου του έτους αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη μείωσης του προσωπικού μέσα στα επόμενα δύο χρόνια αλλά και του κόστους μισθοδοσίας.

Η πρόταση που είχε ήδη καταθέσει η διοίκηση έκανε λόγο για λύση της σχέσης εργασίας με το προσωπικό σε περίπτωση που αυτό δικαιολογείται από τεχνικοοικονομικούς λόγους, ωστόσο οι ανάγκες για δραστική μείωση του προσωπικού κατά περίπου 2.000 άτομα οδηγεί στην ανάγκη περισσότερο τολμηρών λύσεων, την ώρα μάλιστα που από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας απορρίπτεται κάθε ενδεχόμενο για προγράμματα εθελουσίας εξόδου κατά το πρότυπο αυτών που επέτρεψαν στο παρελθόν στον ΟΤΕ να μειώσει σημαντικά το κόστος προσωπικού με την αποχώρηση μεγάλου αριθμού εργαζομένων.

Κάθε αλλαγή, πάντως, στο επίπεδο αυτό χρειάζεται να έχει την έγκριση της κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να περάσει σχετική νομοθετική ρύθμιση καθώς για τους υπαλλήλους που εργάζονται στον ΟΤΕ πριν από το 2005, οπότε και τροποποιήθηκε ο γενικός κανονισμός προσωπικού, ισχύει το καθεστώς μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Αλλαγές όμως επί τα χείρω για τους υπαλλήλους αναμένονται και στο μισθολογικό καθεστώς, αφού ήδη η διοίκηση έχει προτείνει πάγωμα των μισθών για φέτος και του χρόνου και επιπλέον πάγωμα των ωριμάνσεων (μισθολογικά κλιμάκια και χρονοεπιδόματα).

Ενοχλημένη η κυβέρνηση για την αποχώρηση από το NYSE

Τα θέματα που αφορούν στις αλλαγές των εργασιακών σχέσεων αλλά και του κόστους του προσωπικού του ΟΤΕ αναμένεται ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση που θα έχουν, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ, κ. Παναγή Βουρλούμη.

Αντικείμενο της συνάντησης είναι βέβαιο ότι θα είναι το θέμα της επικείμενης εξόδου της μετοχής του ΟΤΕ από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Το οικονομικό επιτελείο αφήνει να διαρρεύσει έντονη ενόχληση αναφορικά με την ανακοίνωση αυτή για την οποία θα έπρεπε να έχει ενημερωθεί ως ένας εκ των βασικών μετόχων, όπως σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου.

Ωστόσο, από την πλευρά της διοίκησης, η οποία ολοκληρώνει την παρουσία της στην ηγεσία του ΟΤΕ τον επόμενο μήνα, δεν αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στο θέμα αυτό αφού, όπως σημειώνεται, το Δημόσιο θα έπρεπε να είναι ήδη ενήμερο για την απόφαση για αποχώρηση από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η οποία ελήφθη από το διοικητικό συμβούλιο, όπου το Δημόσιο εκπροσωπείται με αρκετά μέλη.

Πάντως, οι χειρισμοί που ακολουθήθηκαν μπορούν να ερμηνευτούν ως επίδειξη ισχύος της Deutsche Telekom, η οποία από τη θέση του ισχυρού μετόχου επιθυμεί να επιβάλει τη θέλησή της συνδυάζοντας την απόφαση αυτή και πάλι με την ανάγκη μείωσης του κόστους λειτουργίας.

Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει τελικά με το θέμα της αποχώρησης από το NYSE, καθώς κυβερνητικοί κύκλοι κάνουν λόγο ακόμη και για ανατροπή της, η μείωση του κόστος παραμένει αδήριτη ανάγκη για τον ΟΤΕ, αφού αυτός είναι μονόδρομος για μια επιχείρηση όταν χάνει έσοδα, και ο Οργανισμός βρίσκεται στη δυσάρεστη αυτή θέση εδώ και καιρό.

Μάλιστα, η κρίση φαίνεται πλέον ότι αγγίζει και τον βραχίονα της κινητής τηλεφωνίας, που εδώ και χρόνια παρείχε ισχυρή στήριξη σε ολόκληρο τον όμιλο με τα θετικά αποτελέσματά της, τώρα όμως έχει εισέλθει σε φάση εμφανούς κόπωσης, όπως σαφώς προκύπτει και από τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

Τι ειπώθηκε στο conference call

Πιθανή εξέλιξη η βοήθεια από την Deutsche Telekom σε περίπτωση όπου παραστεί ανάγκη για την αποπληρωμή των χρεών του Οργανισμού που ωριμάζουν το 2011, είπε η διοίκηση κατά το χθεσινό conference call που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Όπως αναφέρει στο πρωινό της report η Alpha Finance, από το χθεσινό conference call προέκυψε ακόμη ότι η φορολογία ενδεχομένως θα φτάσει το 40% - 50% και η στρατηγική στην κινητή τηλεφωνία θα αφορά στη διατήρηση των περιθωρίων κερδοφορίας, ενώ στη σταθερή την αποτροπή απώλειας περισσότερων συνδέσεων.

Σύμφωνα πάντα με τη χρηματιστηριακή, ο ΦΠΑ θα μετακυλιστεί στους πελάτες της κινητής, ενώ στην περίπτωση της σταθερής τηλεφωνίας δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v