Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Αρρυθμίες" στην ενεργειακή αγορά

Ρυθμιστικές «αρρυθμίες» στην ενεργειακή αγορά διαπιστώνει η ΡΑΕ, που αποδίδονται σε υφιστάμενους παράγοντες αβεβαιότητας τόσο στη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς, όσο και στη λιανική.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Αρρυθμίες στην ενεργειακή αγορά
Ρυθμιστικές «αρρυθμίες» στην ενεργειακή αγορά διαπιστώνει η ΡΑΕ, που αποδίδονται σε υφιστάμενους παράγοντες αβεβαιότητας τόσο στη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς, όσο και στη λιανική.

Ο μεγαλύτερος παράγων αβεβαιότητας σήμερα θεωρείται η συμπεριφορά της ΔΕΗ, που εν πολλοίς, όπως της αποδίδεται, κινείται ως «ταύρος εν υαλοπολείω», με συνέπεια να μην υπάρχουν σταθερές κυρίως στη χονδρεμπορική αγορά.

Όμως, ευθύνη αποδίδεται και στο ΔΕΣΜΗΕ, ο οποίος δεν λειτουργεί πάντα ως αμερόληπτος διαχειριστής της αγοράς, αν και τον τελευταίο καιρό καταβάλει προσπάθειες για διαφάνεια. Σε αυτό το πλαίσιο ο ρόλος της ΡΑΕ δυσχεραίνεται, καθώς δεν έχει πάντοτε πρόσβαση στις καταχρηστικές συμπεριφορές, κάτι όμως που συνδέεται με τη συμπεριφορά όλων των συμμετεχόντων στην αγορά.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την αποτελεσματική λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας η ΡΑΕ διοργάνωσε δύο συναντήσεις εργασίας με τους συμμετέχοντες, η μία στις 15 Απριλίου και η δεύτερη την προηγούμενη Δευτέρα, με θέμα την εφαρμογή των διατάξεων για την 5η μέρα αναφοράς, που έχει να κάνει με την εκκαθάριση των συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε αυτές τις συναντήσεις διαπιστώθηκε η ανάγκη επανεξέτασης βασικών ρυθμιστικών μέτρων και κανόνων που διέπουν τη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς, με στόχο να επικρατήσουν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, ενώ επισημάνθηκε ότι η αγορά, έτσι, όπως είναι σήμερα, εμφανίζεται εξαιρετικά περίπλοκη για τα ελληνικά δεδομένα, δεδομένου του μικρού μεγέθους της, με συνέπεια να μην μπορεί να γίνει σωστός προγραμματισμός από τους συμμετέχοντες.

Για το σκοπό αυτό η ΡΑΕ έθεσε από χθες σε δημόσια διαβούλευση την επανεξέταση των συγκεκριμένων μέτρων και κανόνων, όπως προβλέπονται στον Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος και των Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας, διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει ως τις 14 Μαΐου.

Με τη διαβούλευση οι συμμετέχοντες στην αγορά θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν τις προτάσεις τους για μια σειρά κακώς κειμένων, όπως, η διαχείριση των νερών, αποκλειστικό έργο της ΔΕΗ, καθώς και τα κίνητρα και αντικίνητρα που εντοπίζονται για την προσφορά έγχυσης και τη δήλωση φορτίων, που σε μεγάλο βαθμό αφορά και πάλι τη συμπεριφορά της ΔΕΗ.

Η εφαρμογή της 5ης μέρας αναφοράς έχει ορισθεί να ξεκινήσει από τις 3 Μαΐου, ωστόσο, αυτό θα πρέπει να επικυρωθεί και από το ΥΠΕΚΑ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με την εφαρμογή της νέας μεθόδου εκκαθάρισης των συναλλαγών πλήττονται οι ανεξάρτητοι παραγωγοί, καθώς θα καταργηθεί ο ισχύον σήμερα μηχανισμός εγγύησης του μεταβλητού κόστους τους σε ημερήσια βάση.
 
Η αντιπρόταση που κατατέθηκε από τη ΡΑΕ είναι να αντικατασταθεί ο μηχανισμός αυτός με έναν άλλο που θα βασίζεται στην αγορά, αν και ο Κώδικας δεν προβλέπει κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση η ΡΑΕ επιθυμεί να εφαρμοσθεί από τη συγκεκριμένη ημερομηνία η 5η μέρα αναφοράς, ασχέτως των επιφυλάξεων που διατυπώθηκαν από ανεξάρτητους παραγωγούς, όμως, απομένει να πει το τελικό οκέι και το αρμόδιο υπουργείο.

Τιμολόγια λιανικής

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα τιμολόγια λιανικής πώλησης, η ΔΕΗ έχει υποβάλει πρόταση στη ΡΑΕ για τον εξορθολογισμό τους και την περιστολή του αριθμού τους από 32 σε 8. Όπως είναι γνωστό, για λόγους κοινωνικής πολιτικής η ΔΕΗ υποχρεούται στην εφαρμογή σταυροειδών επιδοτήσεων, που ευνοούν κάποιες ευπαθείς κατηγορίες καταναλωτών, ενώ επιβαρύνουν ορισμένες άλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, η ΡΑΕ θα είναι έτοιμη να υποβάλει στο ΥΠΕΚΑ μέσα στο Μάιο τη γνωμοδότηση της για το θέμα αυτό. Από τη μελέτη των στοιχείων, πάντως, προκύπτουν πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα, τα οποία πράγματι υπαγορεύουν την ανάγκη εξορθολογισμού των τιμολογίων και την αναδιάρθρωση της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΗ.

Το πιο εξωφρενικό που διαπιστώνεται είναι ότι στο λεγόμενο κοινωνικό τιμολόγιο με τις χαμηλές χρεώσεις υπάγονται περί τους 3.000.000 καταναλωτές, οι οποίοι δεν έχουν όλοι τις ίδιες ανάγκες, όπως, για παράδειγμα, βίλες με πολλά τετραγωνικά, οι οποίες τυχαίνει να λειτουργούν κάποιες περιόδους το χρόνο.

Επίσης, έχουν εντοπισθεί και αγρότες οι οποίοι αντί να χρησιμοποιούν το φθηνό ηλεκτρικό για αρδεύσεις, το προορίζουν για τα σπίτια τους. Σε κάθε περίπτωση, η αναδιάρθρωση των τιμολογίων αναμένεται να φέρει μείωση των τιμολογίων για την κατηγορία των εμπορικών καταναλωτών, που σήμερα αναγνωρίζεται ότι επιβαρύνονται υπέρμετρα, ενώ ενδεχομένως να αυξηθούν στις λεγόμενες ζημιογόνες κατηγορίες.
 
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, οι χαμηλές καταναλώσεις και ορισμένες ευπαθείς ομάδες να χαρακτηρισθούν ΥΚΩ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v