Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιβεβαιώνει τη χρήση λιθάνθρακα η ΔΕΗ

Παραδέχεται τη χρήση λιθάνθρακα η ΔΕΗ, με σημερινή επιστολή της στο euro2day, που υπογράφει ο Γενικός Διευθυντής Παραγωγής Ι. Κοπανάκης. Ωστόσο η δημόσια Επιχείρηση επιλέγει, όμως, να πει τη μισή αλήθεια για το θέμα.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Επιβεβαιώνει τη χρήση λιθάνθρακα η ΔΕΗ
Παραδέχεται τη χρήση λιθάνθρακα η ΔΕΗ, με σημερινή επιστολή της στο euro2day, που υπογράφει ο Γενικός Διευθυντής Παραγωγής Ι. Κοπανάκης. Ωστόσο η δημόσια Επιχείρηση επιλέγει, όμως, να πει τη μισή αλήθεια για το θέμα.

1. Λέει καταρχήν γενικά και αόριστα ότι «χρησιμοποιεί επί σειρά πολλών ετών μικρές ποσότητες λιθάνθρακα για τον εμπλουτισμό του φτωχού σε θερμιδικό περιεχόμενο εγχώριου λιγνίτη», χωρίς να διευκρινίζει σε ποια έτη αναφέρεται, ούτε και σε ποσότητες. Δεν κάνει καμία αναφορά στον διαγωνισμό και την πιο μεγάλη προμήθεια στην ιστορία της, δηλαδή, των 200.000 μ.τ. που συμφώνησε να φέρει από πέρυσι το φθινόπωρο και ως τον Οκτώβριο του 2010 και ήδη η μισή ποσότητα έχει εισαχθεί.

2. Υποστηρίζει ότι ο λιθάνθρακας χρησιμοποιείται κυρίως στον ΑΗΣ Καρδιάς, χωρίς να λέει και πού αλλού έχει αξιοποιηθεί. Ειδικά για τους ΑΗΣ Μεγαλόπολης ούτε λόγος.

3. Αφήνει έκθετη την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, εκθειάζοντας τη χρήση του λιθάνθρακα, ο οποίος, κατά τη ΔΕΗ, έχει πολύ μικρότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον από τον εγχώριο λιγνίτη. Τότε, αφού είναι τόσο «αθώος» περιβαλλοντικά ο λιθάνθρακας γιατί απαγορεύεται από την πολιτεία και επιτρέπεται ο λιγνίτης;

4. Αποκαλύπτει ότι «η χρήση μικρών ποσοτήτων λιθάνθρακα για την ενίσχυση της καύσης προβλέπεται στις εγκεκριμένες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των λιγνιτικών Σταθμών». Αφού λοιπόν είναι τόσο απαραίτητος και ακίνδυνος ο λιθάνθρακας και άρα είναι ήδη παρόν στη χώρα μας, προς τι όλη αυτή η φασαρία περί εξοβελισμού του;

5. Ισχυρίζεται ότι η χρήση λιθάνθρακα σε μικρές ποσότητες «δεν έρχεται σε αντίθεση με την εκπεφρασμένη πολιτική βούληση για τη μη ένταξη λιθανθρακικών Μονάδων στον ενεργειακό σχεδιασμό της Χώρας». Δηλαδή, μπορούν και άλλοι ιδιώτες επενδυτές να στήσουν μια μονάδα διπλής καύσης και να χρησιμοποιούν λιθάνθρακα σε μικρές ποσότητες για ηλεκτροπαραγωγή; Δηλαδή, η «πράσινη ανάπτυξη» έχει πολλές αποχρώσεις;

Παραθέτουμε στη συνέχεια όλη την επιστολή της ΔΕΗ που ήρθε πριν από λίγο στο euro2day:

--- Η επιστολή της ΔΕΗ

Σχετικά με το δημοσίευμα της έγκριτης ιστοσελίδας σας Euro2day, στις 7.04.2010, με τίτλο «ΔΕΗ: Χρήση λιθάνθρακα παρά την απαγόρευση», για την πληρέστερη και αντικειμενική ενημέρωση των αναγνωστών σας θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα: 

*  Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί επί σειρά πολλών ετών μικρές ποσότητες λιθάνθρακα για τον εμπλουτισμό του φτωχού σε θερμιδικό περιεχόμενο εγχώριου λιγνίτη. Τα τελευταία χρόνια ο λιθάνθρακας χρησιμοποιείται κυρίως στον ΑΗΣ Καρδιάς, όπου η ποιότητα του τοπικού λιγνίτη έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Η ποσότητα αυτή είναι μικρότερη του 0,5% της συνολικής ετήσιας ποσότητας λιγνίτη που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ. Η ενίσχυση του τοπικού καυσίμου είναι απαραίτητη για τη διατήρηση σταθερών συνθηκών καύσης, για τη βέλτιστη λειτουργία του μηχανολογικού εξοπλισμού, την αποφυγή βλαβών και την αύξηση του βαθμού απόδοσης των λιγνιτικών Μονάδων. 

* Η πρακτική αυτή στήριξης του εγχώριου λιγνίτη με λιθάνθρακα βελτιώνει την περιβαλλοντική συμπεριφορά των λιγνιτικών Μονάδων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, το θερμιδικό περιεχόμενο του λιθάνθρακα είναι έξι περίπου φορές μεγαλύτερο από αυτό του τοπικού λιγνίτη. 

* Όσον αφορά τις ειδικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, για τις οποίες γίνεται αναφορά στο δημοσίευμα, αυτές ανέρχονται για τον εγχώριο λιγνίτη σε 122 tCO2/TJ, όταν για το λιθάνθρακα ανέρχονται σε 92,71 tCO2/TJ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Χώρας που δημοσιεύονται στον ΟΗΕ (National Inventory 2009, UNFCCC). 

* Εξάλλου, η χρήση μικρών ποσοτήτων λιθάνθρακα για την ενίσχυση της καύσης προβλέπεται στις εγκεκριμένες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των λιγνιτικών Σταθμών. 

* Η χρήση της βιομάζας βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, με βάση τις συμφωνίες με τις τοπικές κοινωνίες για την παραγωγή και τη διάθεσή της στους λιγνιτικούς Σταθμούς. 

*  Τέλος, επισημαίνεται ότι η χρήση λιθάνθρακα σε ελάχιστες ποσότητες για τη βελτίωση της απόδοσης και της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς των υφιστάμενων λιγνιτικών Μονάδων και, επομένως, για τη βέλτιστη αξιοποίηση του εγχώριου λιγνίτη, δεν έρχεται σε αντίθεση με την εκπεφρασμένη πολιτική βούληση για τη μη ένταξη λιθανθρακικών Μονάδων στον ενεργειακό σχεδιασμό της Χώρας.

Με εκτίμηση, Ι. ΚΟΠΑΝΑΚΗΣ
Γενικός Διευθυντής Παραγωγής


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v