Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διγλωσσία της Πολιτείας για τον λιθάνθρακα

Δύο μέτρα και δύο σταθμά φαίνεται να εφαρμόζει η Πολιτεία για τον λιθάνθρακα. Η χρήση του για ηλεκτροπαραγωγή απαγορεύεται προφανώς από τους ιδιώτες επενδυτές, αλλά όχι από τη ΔΕΗ.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Διγλωσσία της Πολιτείας για τον λιθάνθρακα
Δύο μέτρα και δύο σταθμά φαίνεται να εφαρμόζει η Πολιτεία για τον λιθάνθρακα. Η χρήση του για ηλεκτροπαραγωγή απαγορεύεται προφανώς από τους ιδιώτες επενδυτές, αλλά όχι από τη ΔΕΗ.
 
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τη δήλωση της υπουργού ΠΕΚΑ κ. Τίνας Μπιρμπίλη σε σχετική ερώτηση του euro2day, με αφορμή το ρεπορτάζ που μεταδόθηκε χθες για τη χρήση εισαγόμενου λιθάνθρακα από τη ΔΕΗ, προκειμένου να ενισχύσει τη θερμογόνο δύναμη του λιγνίτη τόσο στο ενεργειακό κέντρο της Πτολεμαΐδας όσο και στους ΑΗΣ Μεγαλόπολης.

Στη γραπτή δήλωση της η κ. Μπιρμπίλη κατ αρχάς επαναλαμβάνει ότι "ο λιθάνθρακας δεν αποτελεί μέρος του ενεργειακού μίγματος της χώρας". Αποκαλύπτει ότι μετά το δημοσίευμα του euro2day παρενέβη και ζήτησε εξηγήσεις από τη ΔΕΗ, η οποία επιβεβαίωσε πράγματι ότι προέβη σε εισαγωγές λιθάνθρακα.
 
Όμως, η υπουργός καλύπτει πλήρως τη ΔΕΗ λέγοντας ότι "η εισαχθείσα ποσότητα λιθάνθρακα χρησιμοποιείται για τον εμπλουτισμό του λιγνίτη, γεγονός που αποτελεί πάγια τακτική στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ".

Δύο ζητήματα εμφανίζονται από αυτή τη δήλωση της υπουργού. Κατ' αρχάς, πώς είναι δυνατόν να εξοβελίζεται η χρήση του λιθάνθρακα από το ενεργειακό μίγμα της χώρας και την ίδια στιγμή η δημόσια επιχείρηση να τον χρησιμοποιεί;
 
Η ΔΕΗ, η κατεξοχήν παραγωγός ενέργειας στη χώρα μας και με δεσπόζουσα θέση στην αγορά, δεν έχει συμμετοχή σε αυτό που αποκαλείται ενεργειακό μίγμα; Για ποιο ενεργειακό μίγμα μιλάμε και για το οποίο ισχύει, υποτίθεται, η απαγόρευση του λιθάνθρακα; Για το υφιστάμενο ή για κάποιο μελλοντικό;

Κατά δεύτερον, η ΔΕΗ προφανώς ισχυρίστηκε και υιοθέτησε η υπουργός ότι η χρήση λιθάνθρακα είναι πάγια τακτική. Αν αυτό συνέβαινε, τότε η ΔΕΗ θα έκανε χρήση του λιθάνθρακα για την ενίσχυση του λιγνίτη συνεχώς και αδιαλείπτως, πράγμα όμως που δεν συμβαίνει, όπως αποκάλυψε το ρεπορτάζ του euro2day.

Η δημόσια επιχείρηση χρησιμοποιεί τον λιθάνθρακα από τον Οκτώβριο του 2009, μεσούσης της απαγόρευσής του, τον χρησιμοποίησε μερικούς μήνες το 2007 και αποσπασματικά στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Πώς συντελείται λοιπόν "η πάγια χρήση";

Αλλά αν δεχτούμε τον ισχυρισμό της ΔΕΗ περί πάγιας χρησιμοποίησης του λιθάνθρακα, τότε για ποιον λόγο η επίσημη Πολιτεία εξοβελίζει το συγκεκριμένο καύσιμο, όταν είναι ήδη παρούσα μέσω της δημόσιας επιχείρησης;

Τι είδους απαγόρευση είναι αυτή και εν τέλει σε ποιον αφορά; Θα μπορούν, για παράδειγμα, ιδιώτες επενδυτές να εισάγουν λιθάνθρακα στη χώρα μας, όπως κάνει η ΔΕΗ, και να τον χρησιμοποιούν χωρίς κανένα πρόβλημα;
 
Δεν εξαπατώνται, επί της ουσίας, οι τοπικές κοινωνίες και μάλιστα σε ιδιαίτερα επιβαρημένες περιοχές που ησύχασαν μετά τις επίσημες διαβεβαιώσεις της Πολιτείας για τη μη χρησιμοποίηση του λιθάνθρακα; Εκτός κι αν επιτρέπεται η μερική χρήση του, και μάλιστα από τη ΔΕΗ, κάτι που ίσως θα έπρεπε να είχε γίνει πιο σαφές. Διαφορετικά, η δέσμευση της παρούσας κυβέρνησης ότι "ο λιθάνθρακας δεν αποτελεί μέρος του ενεργειακού μίγματος της χώρας" οδηγείται σε αυτοαναίρεση.

Παραθέτουμε στη συνέχεια ολόκληρη την απάντηση της υπουργού ΠΕΚΑ, όπως δόθηκε γραπτώς στη σχετική ερώτηση του euro2day.

Για τη χρήση λιθάνθρακα από τη ΔΕΗ η υπουργός ΠΕΚΑ, κ. Τίνα Μπιρμπίλη, δηλώνει τα εξής:
"Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής. Ο λιθάνθρακας δεν αποτελεί μέρος του ενεργειακού μίγματος της χώρας. Ζήτησα εξηγήσεις από τη ΔΕΗ.

Οι εξηγήσεις που δόθηκαν είναι ότι η εισαχθείσα ποσότητα λιθάνθρακα χρησιμοποιείται για εμπλουτισμό του λιγνίτη, γεγονός που αποτελεί πάγια τακτική στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v