Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Elpedison: Χτίζεται σταδιακά η "μικρή ΔΕΗ"

Αργά αλλά σταθερά η Edison σε συνεργασία με τα Ελληνικά Πετρέλαια οικοδομούν τη "μικρή ΔΕΗ". Το καλοκαίρι η Elpedison θα διαθέτει ισχύ 812 MW, έχει καταθέσει αίτηση για νέα μονάδα, ενώ ετοιμάζεται για είσοδο στις ΑΠΕ.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Elpedison: Χτίζεται σταδιακά η μικρή ΔΕΗ
Αργά αλλά σταθερά η Edison σε συνεργασία με τα Ελληνικά Πετρέλαια οικοδομούν τη "μικρή ΔΕΗ". Το καλοκαίρι η Elpedison Ενεργειακή θα διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της ισχύ 812 MW εν λειτουργία, ενώ παράλληλα έχει προχωρήσει στην κατάθεση νέας αίτησης στη ΡΑΕ προκειμένου να αποκτήσει και μονάδα βάσης με καύσιμο το λιγνίτη και ετοιμάζεται να εισέλθει ως το θέρος και στις ΑΠΕ μέσω εξαγορών.

Στα τέλη Ιουλίου θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στη Θίσβη Βοιωτίας, ισχύος 422 MW, αφού έχει ολοκληρωθεί η σύνδεση με το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου, μια διαδικασία όχι και τόσο εύκολη, δεδομένου ότι το δίκτυο του ΔΕΣΦΑ απέχει 25 χλμ. από τη μονάδα. Ήδη, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών υποδομών, πριν από μία εβδομάδα έγινε με επιτυχία η δοκιμαστική σύνδεση, ενώ θέμα ημερών είναι και η υπογραφή της σύμβασης με τη ΔΕΠΑ για την παροχή φυσικού αερίου. Εκτιμάται ότι οι ετήσιες ανάγκες της Θίσβης θα κυμαίνονται στο 1 δισ. κ.μ.

Στα άμεσα σχέδια της διοίκησης της Elpedison Ενεργειακή είναι η κατασκευή μιας δεύτερης μονάδας στην περιοχή, της Θίσβης ΙΙ, που θα είναι ανάλογη με αυτήν της πρώτης, ήτοι 422 MW. Ωστόσο, τα σχέδια αυτά συναρτώνται με την πορεία της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος, που παρουσιάζεται ελαφρά πτωτική από τις αρχές του έτους.

Η Elpedison Ενεργειακή, όμως, έχει καταθέσει πρόσφατα στη ΡΑΕ αίτηση για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 370 MW στη Βεύη της Φλώρινας. Η διοίκηση της εταιρίας εκτιμά ότι δεν μπορεί να αναπτύξει τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες της στην Ελλάδα, προσδοκώντας να αναδειχθεί σε "μικρή ΔΕΗ", χωρίς να διαθέτει και μία μονάδα βάσης.

Η μονάδα της Φλώρινας θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο το λιγνίτη της Βεύης, για την εξόρυξη και εκμετάλλευση του οποίου έχει καταθέσει εκδήλωση ενδιαφέροντος μεταξύ άλλων και η Άκτωρ, προσκομίζοντας τη συμφωνία με την Elpedison Ενεργειακή. Ωστόσο, ο σχεδιασμός αυτός τελεί υπό την αίρεση της ανάθεσης της Βεύης στην Άκτωρ.

Πέρα από τους κοινούς σχεδιασμούς της Edison και των ΕΛΠΕ, η Edison έχει καταθέσει στη ΡΑΕ αίτηση για λιθανθρακική μονάδα στο Πλατυγιάλι Αστακού. Η αίτηση αυτή παραμένει σε εκκρεμότητα, δεδομένης της άρνησης της ελληνικής πολιτείας να αναπτυχθούν ανάλογες μονάδες στην εγχώρια αγορά. Ωστόσο, η Edison δεν αποποιείται την αίτησης αυτή, με το σκεπτικό ότι ο λιθάνθρακας δεν είναι περισσότερο επιβαρυντικός για το περιβάλλον σε σχέση με τον ήδη χρησιμοποιούμενο λιγνίτη.

Από την άλλη πλευρά, τα ΕΛΠΕ διαθέτουν άδεια παραγωγής για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, συνδυασμένου κύκλου, με φυσικό αέριο, ισχύος 390 MW, στο Πέραμα Μεγάρων. Η άδεια αυτή έχει εγκριθεί ήδη και από το τέως ΥΠΑΝ.

Σε κάθε περίπτωση, η Edison έχει ξεκαθαρίσει εδώ και αρκετό καιρό ότι θα αναπτύξει τις όποιες πρωτοβουλίες της στην Ελλάδα τόσο στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής όσο και στις ΑΠΕ, από κοινού με τα ΕΛΠΕ.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ, σχεδιάζεται η σύσταση μιας νέας εταιρίας που θα αναλάβει τη διαχείριση και εκμετάλλευση αυτών των έργων, στην οποία θα συμμετέχουν η Edison, τα ΕΛΠΕ και ενδεχομένως ένας ακόμη εταίρος, που δεν αποκλείεται να είναι η ΕΛΤΕΧ Άνεμος, από την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, θα εξαγοραστούν ώριμα έργα ισχύος 80 - 100 MW. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν αποκλείεται να καταλήξουν θετικά είτε στα τέλη της άνοιξης είτε στις αρχές του καλοκαιριού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v