Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρυσοφόρο το πρώτο δίμηνο του 2010 για τη ΔΕΗ

"Χρυσοφόρο" αναδεικνύεται για τη ΔΕΗ το πρώτο δίμηνο του έτους. Το σύνολο της καθαρής παραγωγής εμφανίζεται μειωμένο κατά 2,79%, ενώ τον Φεβρουάριο η πτώση είναι λίγο μεγαλύτερη και φθάνει το 5,88%.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Χρυσοφόρο το πρώτο δίμηνο του 2010 για τη ΔΕΗ
"Χρυσοφόρο" αναδεικνύεται για τη ΔΕΗ το πρώτο δίμηνο του έτους και ειδικότερα ο Φεβρουάριος.

Οι φθηνοί λιγνίτες, τα άφθονα νερά αλλά και οι χαμηλότερου κόστους εισαγωγές από τα Βαλκάνια αποτέλεσαν το βασικό ενεργειακό μίγμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ εμφανίζεται ελάχιστη η συμμετοχή του πετρελαίου και περιορισμένη αυτή του φυσικού αερίου.

Το σύνολο της καθαρής παραγωγής για το δίμηνο εμφανίζεται μειωμένο κατά 2,79%, ενώ τον Φεβρουάριο η πτώση είναι λίγο μεγαλύτερη και φτάνει το 5,88%. Το ισοζύγιο εισαγωγών - εξαγωγών είναι θετικό κατά 9,87% τον Φεβρουάριο, εικόνα που αλλάζει στο δίμηνο, με αρνητικό ισοζύγιο σε ποσοστό 10,31%. Σε ό,τι αφορά την καθαρή ζήτηση ηλεκτρισμού, μπορεί κατά τον Φεβρουάριο να είναι μειωμένη κατά 4,32%, ωστόσο στο δίμηνο η πτώση περιορίζεται στο 2,28%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ για τον Φεβρουάριο, το σύνολο της παραγωγής ηλεκτρισμού και των διασυνδέσεων ανέρχεται σε 3.996.159 MWh, από την οποία το 47,06%, δηλαδή περίπου το μισό, προήλθε από τους λιγνίτες, το 21,52% από τα υδροηλεκτρικά, σχεδόν 5% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το 8,50% από εισαγωγές και το 17,19% προήλθε από το φυσικό αέριο και με σχεδόν μηδενική τη συμμετοχή του πετρελαίου (0,80%).

Στο σύνολο της καθαρής παραγωγής τον Φεβρουάριο, χωρίς δηλαδή τις εισαγωγές, που ανήλθε στα 3.656.548 MWh, η συμμετοχή των λιγνιτών είναι μειωμένη κατά 23,68%, του πετρελαίου σε ποσοστό 88,83%, ενώ εμφανίζεται αυξημένη η συμμετοχή του φυσικού αερίου κατά 32,15%, των υδροηλεκτρικών σε ποσοστό 95,72% και των ΑΠΕ κατά 12%.

Τα ποσοστά αυτά αλλάζουν εντυπωσιακά στο δίμηνο, όπου η καθαρή παραγωγή έφτασε τα 8.018.229 MWh, με τους λιγνίτες να είναι μείον κατά 14,19%, το πετρέλαιο -90,03%, τα νερά να παρουσιάζουν αύξηση 121,56%, το φυσικό αέριο μόλις 14,86% και οι ΑΠΕ 17,17%.

Είναι σαφές από τα στοιχεία αυτά ότι η ΔΕΗ παρήγαγε ηλεκτρικό ρεύμα με εξαιρετικά χαμηλό κόστος, καθώς οι καιρικές συνθήκες της επέτρεψαν να ρίξει υποχρεωτικά νερά λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τον συγκεκριμένο μήνα. Αυτό θεωρείται ιδιαίτερα ευνοϊκό για την κερδοφορία της Επιχείρησης.

Η αύξηση, εξάλλου, των εισαγωγών, που υπερτερούν των εξαγωγών τον Φεβρουάριο, αποδίδεται στις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές ενέργειας στα Βαλκάνια, καθώς και εκεί υπήρξε πολύ μεγάλη υδροηλεκτρική παραγωγή, ενώ αντίθετα οι τιμές στην Ιταλία, χώρα όπου κυρίως κατευθύνονται οι εξαγωγές ενέργειας, κατέγραψαν μικρή μείωση.

Από την ανάλυση της ζήτησης προκύπτει κατ' αρχάς ότι μπορεί η μείωση της κατανάλωσης από την πλευρά της βιομηχανίας τον Φεβρουάριο να έφτασε στο 4,69%, ωστόσο στο δίμηνο η κατανάλωση παρουσιάζεται σχεδόν σταθερή, αφού η πτώση στον τομέα των πελατών υψηλής τάσης κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους, ήτοι 1,83%. Περίπου ανάλογη ήταν η πτώση της κατανάλωσης και στο δίκτυο διανομής (οικιακοί και εμπορικοί πελάτες), φθάνοντας τον Φεβρουάριο στο 4,55%, ενώ στο δίμηνο περιορίζεται στο -2,63%. Φαίνεται, δηλαδή, ότι η συνολική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας αυτό το διάστημα προέρχεται κυρίως από τους οικιακούς και εμπορικούς πελάτες και όχι από τη βιομηχανία.

Η μέγιστη στιγμιαία ισχύς του συστήματος έφτασε στα 8.400 MW στις 4 Φεβρουαρίου, στις 8 το βράδυ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v