Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λύση στη διαμάχη ΕΛΠΕ-Ενεργειακής Αιγαίου

«Σολομώντεια λύση», που φαίνεται επωφελής και για τις δύο πλευρές, φαίνεται ότι δόθηκε στη διαμάχη μεταξύ ΕΛΠΕ και Ενεργειακής Αιγαίου, για τη συνέχιση των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην περιοχή του Θρακικού Πελάγους.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Λύση στη διαμάχη ΕΛΠΕ-Ενεργειακής Αιγαίου
«Σολομώντεια λύση», που φαίνεται επωφελής και για τις δύο πλευρές, φαίνεται ότι δόθηκε στη διαμάχη μεταξύ Ελληνικών Πετρελαίων και Ενεργειακής Αιγαίου, σχετικά με τη συνέχιση των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην περιοχή του Θρακικού Πελάγους.

Η λύση αυτή, που επιτεύχθηκε με την παρέμβαση του ΥΠΕΚΑ, δίνει οριστικό τέλος στο ενδεχόμενο της διεθνούς διαιτησίας, που θα συνεπαγόταν κόστος χρήματος, χρόνου και αμφίβολο αποτέλεσμα για κάθε μία εμπλεκόμενη πλευρά.

Έτσι, η ΕΛΠΕ αποδέχτηκε τραπεζικές διασφαλίσεις, αντί των τραπεζικών εγγυήσεων που ζητούσε, προκειμένου να συναινέσει στη μεταβίβαση του 70% των δικαιωμάτων έρευνας της καναδικής Calfrac προς την Ενεργειακή Αιγαίου.

Η διοίκηση της Ενεργειακής Αιγαίου δεσμεύτηκε να προσκομίσει επιστολές από δύο τράπεζες, μία ελληνική και μία ξένη, που θα διαβεβαιώνουν ότι διαθέτει την κεφαλαιακή επάρκεια για τη συνέχιση των γεωτρήσεων.

Τούτο, όπως ανέφερε αρμόδια πηγή στο euro2day, είναι διαφορετικό από την παροχή τραπεζικών εγγυήσεων, που εξασφαλίζουν την αποζημίωση από την τράπεζα στην περίπτωση όπου ο εταίρος δεν μπορέσει να συνεχίσει το αναληφθέν επενδυτικό πρόγραμμα.

Από την άλλη πλευρά, η ΕΛΠΕ εξασφάλισε την προοπτική ότι οι δύο εταιρίες θα συνεργαστούν και μελλοντικά σε έρευνες για υδρογονάνθρακες εντός συνόρων, σε συνδυασμό και με την προωθούμενη ρύθμιση από το ΥΠΕΚΑ της ίδρυσης δημόσιου φορέα διαχείρισης των δικαιωμάτων στον τομέα αυτόν.

Η επίλυση της διαμάχης επιτεύχθηκε κατά τη χθεσινή κοινή συνάντηση των διοικήσεων της ΕΛΠΕ και της Ενεργειακής Αιγαίου με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Γ. Μανιάτη. Αρχικά η συνάντηση επρόκειτο να γίνει μόνο μεταξύ των δύο εταιριών, όπως μετέδωσε το euro2day, αλλά με την παρέμβαση του υπουργείου τερματίστηκε μία εκκρεμότητα που διήρκεσε αρκετούς μήνες. 

Έπειτα από αυτό ανοίγει ο δρόμος για τη μεταβίβαση του 70% των δικαιωμάτων της Calfrac στην Ενεργειακή Αιγαίου. Στην κοινοπραξία η ΕΛΠΕ διατηρεί το 25% των δικαιωμάτων, ενώ το υπόλοιπο 5% παραμένει στην Calfrac.

Το επόμενο βήμα θα είναι η ρύθμιση της εκκρεμότητας της καταβολής δεδουλευμένων σε εργαζομένους στην Kavala Oil, που επιδικάστηκε στην Calfrac. Αυτήν την υποχρέωση πλέον θα την αναλάβει η Ενεργειακή Αιγαίου. Πρόκειται για συνολικό ποσό το οποίο η τελευταία εκτιμά στα 12 - 13 εκατ. ευρώ, που αφορά σε περίπου 260 εργαζομένους της Kavala Oil.

Η διοίκηση της Ενεργειακής Αιγαίου αναζητά εναλλακτικές λύσεις ώστε να καλυφθούν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και η συνέχιση των γεωτρήσεων, χωρίς απαραίτητα να καταβληθεί όλο το επιδικαζόμενο ποσό.

Με την επίτευξη της συναίνεσης μεταξύ ΕΛΠΕ και Ενεργειακής Αιγαίου τεχνικές ομάδες των δύο πλευρών πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν να σχεδιάζουν τις νέες γεωτρήσεις, οι οποίες θα γίνουν δυτικά της Θάσου και όχι ανατολικά, καθώς η περιοχή εμπίπτει στις γκρίζες ζώνες με την Τουρκία.

Εφόσον το σχέδιο γεώτρησης εγκριθεί από το ΥΠΕΚΑ και βρεθεί γεωτρύπανο, εκτιμάται ότι το νέο ερευνητικό πρόγραμμα είναι δυνατόν να ξεκινήσει στα τέλη του έτους.

Η μίσθωση νέου γεωτρύπανου θεωρείται κρίσιμο ζήτημα, δεδομένου ότι έχουν αρχίσει να «ζεσταίνονται» οι γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, με τη σταθεροποίηση της πετρελαϊκής αγοράς, οπότε τα γεωτρύπανα παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται ότι όλα αυτά τα ζητήματα μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν μετά τη θετική κατάληξη της διαμάχης ΕΛΠΕ και Ενεργειακής Αιγαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v