Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διένεξη ΕΛΠΕ-Ενεργειακής Αιγαίου για Θάσο

Κρίσιμες θα αποδειχτούν οι αμέσως επόμενες ημέρες για την εξέλιξη της διένεξης μεταξύ Ενεργειακής Αιγαίου και Ελληνικών Πετρελαίων, σχετικά με το θέμα των νέων ερευνών για υδρογονάνθρακες ανατολικά και δυτικά της Θάσου.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Διένεξη ΕΛΠΕ-Ενεργειακής Αιγαίου για Θάσο
Κρίσιμες θα αποδειχτούν οι αμέσως επόμενες ημέρες για την εξέλιξη της διένεξης μεταξύ Ενεργειακής Αιγαίου και Ελληνικών Πετρελαίων, σχετικά με το θέμα των νέων ερευνών για υδρογονάνθρακες ανατολικά και δυτικά της Θάσου.

Τα ΕΛΠΕ κρίνουν ανεπαρκή τα οικονομικά στοιχεία που προσκόμισε η Ενεργειακή Αιγαίου και ζητούν τραπεζικές εγγυήσεις, προκειμένου να συναινέσουν στη μεταβίβαση του 70% της Calfrac Well Services Ltd στη δεύτερη, άρα και των δικαιωμάτων έρευνας στη συγκεκριμένη περιοχή.

Την ίδια στιγμή, η Ενεργειακή Αιγαίου θεωρεί ότι η διασφάλιση της φερεγγυότητας του ενός εταίρου προς τον άλλον μέσω τραπεζικών εγγυήσεων δεν γίνεται πουθενά διεθνώς και δεν προτίθεται να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια.

Το προφανές αδιέξοδο φαίνεται να οδηγεί στη διαιτησία μεταξύ Calfrac και ΕΛΠΕ, χωρίς, ωστόσο, μέχρι στιγμής να έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο.

«Η διαιτησία είναι το καταληκτικό στάδιο μιας ολόκληρης διαδικασίας», είπε στο euro2day ο επικεφαλής των Διεθνών Δραστηριοτήτων του ομίλου των ΕΛΠΕ κ. Μιχάλης Μυριάνθης. «Δεν έχουμε φτάσει όμως σε αυτό το στάδιο», πρόσθεσε.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα βρούμε εναλλακτικές λύσεις αν καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι», υποστήριξε από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ενεργειακής Αιγαίου κ. Μαθιός Ρήγας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, η κρίσιμη συνάντηση μεταξύ του κ. Ρήγα και του CEO των ΕΛΠΕ κ. Γ. Κωστόπουλου προγραμματίζεται, αν όχι για σήμερα, για αύριο, οπότε αναμένονται εξελίξεις στο όλο ζήτημα.

Η καναδική Calfrac διαθέτει το 75% των δικαιωμάτων για την έρευνα υδρογονανθράκων στην περιοχή της Θάσου, πέραν των κοιτασμάτων στον Πρίνο, στα οποία έχει ολοκληρώσει ήδη την έρευνά του το γεωτρύπανο που έφερε η Ενεργειακή Αιγαίου.
 
Ήδη, η Calfrac έχει συμφωνήσει με την τελευταία να της μεταβιβάσει το 70% του ποσοστού της, μεταβίβαση όμως η οποία προϋποθέτει τη συναίνεση του άλλου εταίρου, των ΕΛΠΕ, που διαθέτουν το 25% των συγκεκριμένων δικαιωμάτων.

Τα ΕΛΠΕ έχουν δικαίωμα να διαφωνήσουν για έναν και μόνον λόγο. Την οικονομική ανεπάρκεια του υποψήφιου αγοραστή. Από τον όμιλο λοιπόν υποστηρίζεται ότι τα στοιχεία που έχει προσκομίσει έως τώρα η Ενεργειακή Αιγαίου δεν κρίνονται επαρκή και για τον λόγο αυτόν ζητούν τραπεζικές εγγυήσεις, κάτι το οποίο αρνείται να καταθέσει η τελευταία.

Καθώς λοιπόν έως την προηγούμενη εβδομάδα δεν διαφαινόταν άμεση λύση στο ζήτημα που ανέκυψε, η Ενεργειακή Αιγαίου μετέφερε το γεωτρύπανο στην Αίγυπτο, στο Δέλτα του Σουέζ, όπου έχει σε εξέλιξη επενδυτικό ερευνητικό πρόγραμμα.
 
Η Ενεργειακή Αιγαίου ενδιαφέρεται σφόδρα να λήξει το θέμα αυτό, με δεδομένο ότι η πετρελαϊκή αγορά παρουσιάζει ενδείξεις σταθερότητας, γεγονός που διευκολύνει τα επενδυτικά σχέδια των εταιριών πετρελαίου, άρα η ζήτηση για γεωτρύπανα αναμένεται να είναι αυξημένη.

Συνεπώς, προκειμένου να βρεθεί στη θέση να περιμένει πολύ καιρό μέχρι να μισθώσει νέο γεωτρύπανο, επιδιώκει να κλείσει το όλο θέμα όσο γίνεται γρηγορότερα.

Να σημειωθεί ότι η μεταβίβαση του ποσοστού της Calfrac στην Ενεργειακή Αιγαίου έχει πάρει την έγκριση του ελληνικού δημοσίου. Το πρώην ΥΠΑΝ συναίνεσε στη μεταβίβαση και όπως είπε ο κ. Ρήγας «ισχύει νομικά η απόφαση αυτή», καθώς το ΥΠΕΚΑ, πάντα κατά τον κ. Ρήγα, έχει εκφραστεί θετικά για το θέμα κατά τη συνάντηση που έγινε μεταξύ των δύο πλευρών.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, τα ΕΛΠΕ έμαθαν εξωδίκως για τη συναίνεση του Δημοσίου, χωρίς να έχει ζητηθεί πρώτα ανάλογη κίνηση από τον όμιλο. Και βέβαια φαίνεται ότι η πρακτική αυτή προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του ομίλου των ΕΛΠΕ, ενώ πετρελαϊκοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι για λόγους καλής πίστης «πρώτα ζητάς το Ο.Κ. από τον συν-εταίρο σου και μετά πηγαίνεις στο Δημόσιο».

Σε κάθε περίπτωση, τώρα φαίνεται ότι το όλο ζήτημα φτάνει σε κρίσιμο σημείο και παρά το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές, ΕΛΠΕ και Ενεργειακή Αιγαίου, διατηρούν χαμηλούς τόνους, χωρίς να αναδεικνύουν την προοπτική της διαιτησίας, ωστόσο δεν αποκλείεται, αν δεν βρεθεί κοινά αποδεκτή και φιλική λύση, η Calfrac να προσφύγει μονομερώς στο αρμόδιο διαιτητικό δικαστήριο του Λονδίνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v