Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Εκδήλωση για την ανάπτυξη των ΑΠΕ

Το επιτυχημένο «μοντέλο» ταχύτατης ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Πορτογαλία παρουσίασε ο κ. Joao Abel Pecas Lopes, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πόρτο και της INESC, σε εκδήλωση της ΔΕΗ.

ΔΕΗ: Εκδήλωση για την ανάπτυξη των ΑΠΕ
Το πολύ επιτυχημένο «μοντέλο» ταχύτατης ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Διεσπαρμένης Παραγωγής στην Πορτογαλία παρουσίασε ο κ. Joao Abel Pecas Lopes, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πόρτο και της INESC, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από τη ΔΕΗ Α.Ε. σήμερα (Τρίτη 16/2/2010) σε ξενοδοχείο των Αθηνών.

Σύντομα με σχετική ανακοίνωση, σε σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Αρθούρος Ζερβός υπογράμμισε ότι, η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει πολύ χρήσιμα συμπεράσματα από την πολιτική που ακολούθησε η Πορτογαλία, η οποία, αν και ξεκίνησε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση έχει καταφέρει να διαθέτει σήμερα Αιολικά Πάρκα συνολικής ισχύος άνω των 3.500 MW.

Στην ομιλία του ο κ. Lopes, βασικός συντελεστής της μεγάλης διείσδυσης ΑΠΕ στην Πορτογαλία, ανέφερε, μεταξύ των άλλων, ότι κύριοι παράγοντες επιτυχίας ήσαν: 

* Ο σαφής καθορισμός και η χωροθέτηση των περιοχών της Πορτογαλίας που διαθέτουν ανανεώσιμες πηγές. 

* Η προώθηση της ανάπτυξης νέων μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων συνολικής ισχύος 2.000 MW. 

* Η υλοποίηση ενός οργανωμένου σχεδίου για την επέκταση και ανάπτυξη δικτύων μεταφοράς παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στα κέντρα κατανάλωσης. 

* Η επιλογή μεγάλων επενδυτικών σχεδίων με αυστηρά υψηλές τεχνικές και κοινωνικο-οικονομικές προδιαγραφές σε συνδυασμό με πολύ αυστηρά penalties, σε περίπτωση μη υλοποίησης ανειλημμένων επενδυτικών υποχρεώσεων.

* Ανάπτυξη εργοστασιακών μονάδων παραγωγής ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού (ανεμογεννήτριες κλπ) που χρησιμοποιείται από τους επενδυτές των ΑΠΕ, εξασφαλίζοντας όχι μόνο υποκατάσταση των εισαγωγών αλλά και νέες μεγάλες εξαγωγές.

* Η προώθηση προγραμμάτων πρόβλεψης παραγωγής αιολικής ενέργειας μέσα στις επόμενες 48 ώρες κλπ και συμμετοχής της στον έλεγχο της συχνότητας του Συστήματος.

Παράλληλα με την ταχεία προώθηση μεγάλων επενδύσεων στο χώρο των ΑΠΕ, η Πορτογαλία δημιούργησε (2008) εκείνο το νομοθετικό πλαίσιο που είναι αναγκαίο για την ταχεία ανάπτυξη της Διεσπαρμένης Παραγωγής μέσω απλών διαδικασιών. Το σχετικό σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη μέχρι το 2020 περίπου 50.000 μικρών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που θα αξιοποιούν τις ΑΠΕ.

Κατά το 2009 η ετήσια συμμετοχή των ΑΠΕ και της μικρής συμπαραγωγής ξεπέρασε το 30%, ενώ η ημερήσια συμμετοχή της αιολικής ενέργειας στο Σύστημα της Πορτογαλίας έχει υπερβεί κάποιες ημέρες το 50%.

Μετά τον κ. Lopes η κα Βάλυ Λιόλιου, βοηθός διευθύντρια του Κέντρου Δοκιμών, Εφαρμογών και Προτύπων, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ΔΕΗ προκειμένου η Ελλάδα να ενταχθεί στον κύκλο των συνομιλητών για την χάραξη της ευρωπαϊκής στρατηγικής ταχείας διείσδυσης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Σημειώνεται, πως ήδη, η ΔΕΗ είναι συντονίστρια της κοινοπραξίας MERGE, που χρηματοδοτείται από την Κομισιόν στο πλαίσιο του προγράμματος FP7, με στόχο να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν στο τεράστιο αυτό εγχείρημα. Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε τον συντονισμό των ενεργειών της κοινοπραξίας MERGE με την άλλη κοινοπραξία G4V, η οποία έχει ως συντονίστρια την RWE, έτσι ώστε να καταλήξουν σε ένα κοινό πλαίσιο και στην από κοινού κατάρτιση προτάσεων για την χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής κ. Νικόλαος Χατζηαργυρίου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. και σ΄ αυτήν συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΡΑΕ, του ΔΕΣΜΗΕ και του ΚΑΠΕ, παράγοντες του χώρου των ΑΠΕ και πολλά στελέχη της ΔΕΗ.

--- Βιογραφικό σημείωμα του κ. Joao A. Pecas Lopes

Ο κ. Joao A. Pecas Lopes (PhD) είναι τακτικός καθηγητής (Professor Catedratico) του Τμήματος Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Πόρτο. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του INESC Porto (του μεγαλύτερου Συνεργαζόμενου με το Πανεπιστήμιο Εργαστηρίου στην Πορτογαλία). Επίσης, είναι διευθυντής του Διδακτορικού Προγράμματος για τα Βιώσιμα Ενεργειακά Συστήματα.

Ο καθηγητής Pecas Lopes ηγείται ερευνητικών δράσεων σε πολλά έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ στους τομείς ένταξης της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές και των μικροδικτύων.
Επέβλεψε πολλά συμβουλευτικά έργα που αφορούν στην ένταξη των αιολικών πάρκων στα ηλεκτρικά δίκτυα της Πορτογαλίας και της Δημοκρατίας του Πράσινου Ακρωτηρίου. Επίσης ήταν υπεύθυνος για τον καθορισμό των κωδίκων δικτύων σχετικά με την ένταξη της αιολικής ενέργειας στη Βραζιλία.

Υπήρξε συντονιστής συμβουλευτικών μελετών εκ μέρους του Ρυθμιστή της Ουγγαρίας για την ένταξη της αιολικής ενέργειας στην Ουγγαρία. Διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής στο δημόσιο διαγωνισμό που έλαβε απόφαση για τη ένταξη 1600 MW αιολικής ενέργειας στην Πορτογαλία.

Συντονίζει δραστηριότητες Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D) σε έργα ένταξης στο δίκτυο Ευφυών Δικτύων και Ηλεκτρικών Οχημάτων.

Οι κύριοι τομείς έρευνάς του σχετίζονται σήμερα με την μεγάλης κλίμακας ένταξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ενεργειακά συστήματα, μικροδίκτυα, ένταξη στο δίκτυο ευφυών δικτύων και ηλεκτρικών οχημάτων.

Είναι συγγραφέας ή από κοινού συγγραφέας 200 και άνω δημοσιεύσεων. Έχει εποπτεύσει περισσότερες από 25 διδακτορικές και μεταπτυχιακές διατριβές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v