Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Επανεξετάζονται όλες οι συμπράξεις

Επανεξετάζονται όλες οι συνεργασίες της διοίκησης Αθανασόπουλου στη ΔΕΗ, υπό το πρίσμα των προτεραιοτήτων της νέας διοίκησης της Επιχείρησης. Σε νέα βάση οι συνεργασίες με Χαλυβουργική, RWE.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΔΕΗ: Επανεξετάζονται όλες οι συμπράξεις
Επανεξετάζονται όλες οι συνεργασίες της διοίκησης Αθανασόπουλου στη ΔΕΗ, υπό το πρίσμα των προτεραιοτήτων της νέας διοίκησης της Επιχείρησης.

Τούτο σημαίνει ότι οι συμπράξεις της ΔΕΗ με τη Χαλυβουργική, για την κατασκευή δύο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, και με τη γερμανική RWE, για μονάδα λιθάνθρακα στην Αλβανία, είναι υπό αναθεώρηση, στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του Business Plan της Επιχείρησης, με βάση τις νέες προτεραιότητες που έχουν τεθεί, στην «καρδιά» των οποίων είναι η ανάπτυξη της πράσινης ανάπτυξης, αλλά και σε συνάρτηση με τα διαθέσιμα κονδύλια για επενδύσεις.

Ήδη, για την επικαιροποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης της ΔΕΗ έχει δημιουργηθεί Επιτροπή, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρώσει το έργο της ως τον ερχόμενο Μάιο.

Η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ είχε εγκρίνει τη συνεργασία με τη Χαλυβουργική, για την κατασκευή και λειτουργία δύο μονάδων συνδυασμένου κύκλου, με καύσιμο φυσικό αέριο, συνολικής ισχύος 880 MW, που επρόκειτο να γίνουν στις εγκαταστάσεις της τελευταίας. Μάλιστα, η κοινοπραξία που συστήθηκε (49% η ΔΕΗ) είχε πάρει και έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Τώρα, η συνεργασία αυτή είναι «στον αέρα», ενώ η Χαλυβουργική φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει την επένδυση και μάλιστα, πληροφορίες τη φέρουν στο αμέσως προσεχές διάστημα να προχωρά σε διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος για την προμήθεια του μηχανολογικού εξοπλισμού. Ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται σε 500 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι αντιδράσεις για τη συγκεκριμένη σύμπραξη είχε εκδηλώσει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, με το σκεπτικό ότι η ΔΕΗ θα προσφέρει τεχνογνωσία και χρήματα, για να έχει τελικά απέναντι της έναν ανταγωνιστή. Όλα αυτά τα ζητήματα συνεπώς θα επανεξετασθούν, χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής πληροφόρηση για το αν εγκαταλείπεται το project ή αν θα επιδιωχθούν καλύτεροι όροι συμμετοχής στην κοινοπραξία.

Με την RWE και τον Τιτάνα η ΔΕΗ έχει καταθέσει πρόταση στην αλβανική κυβέρνηση, για την κατασκευή λιθανθρακικής μονάδας, ισχύος 800 MW στο Δυρράχιο της Αλβανίας. Μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση από την κυβέρνηση της γείτονος για την επένδυση αυτή, ενώ η σύμπραξη της ΔΕΗ με την RWE είχε απέναντι της ισχυρό ανταγωνιστή την ιταλική Enel.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v