Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Μπλόκο" Λοβέρδου στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

Σοβαρό εμπόδιο στη μείωση του προσωπικού ΟΤΕ και άλλων επιχειρήσεων βάζει η απόφαση του υπ. Εργασίας για κατάργηση των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση ή εφαρμογή προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Μπλόκο Λοβέρδου στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις
Σοβαρό εμπόδιο στην πρόθεση του ΟΤΕ αλλά και άλλων επιχειρήσεων του δημοσίου να προχωρήσουν σε μείωση του προσωπικού τους αποτελεί η απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να προχωρήσει στην κατάργηση όλων των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση ή εφαρμογή προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος από το βήμα της Βουλής συνεχίζοντας την έντονη πολεμική που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα έναντι αυτών των πρακτικών που χρησιμοποιούν επιχειρήσεις του δημοσίου για να μειώσουν το προσωπικό τους επικαλούμενος την επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων, ξεκαθάρισε σε έντονο ύφος «όχι μόνο για τώρα αλλά και για το μέλλον θα πρέπει να απορρίψουμε κάθε τέτοιο εγκληματικό μέτρο που έχει δημιουργήσει τρομακτικό πρόβλημα στο ασφαλιστικό μας σύστημα».

Μάλιστα ενδεικτικό της αποφασιστικότητας του υπουργείου Εργασίας να περικόψει τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις είναι ότι ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι σκοπεύει να βάλει τέλος ακόμη και στο καθεστώς 48χρονων συνταξιούχων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε χαρακτηριστικά πως ειδικά για την περίπτωση τους «αν τίθεται θέμα υγείας υπάρχουν και άλλες υπηρεσίες που θα μπορούν να αξιοποιηθούν».

Η μονιμότητα δεν επιτρέπει στις επιχειρήσεις του δημοσίου να διαχειρίζονται το προσωπικό τους

Η απόφαση του υπουργείου να βάλει τέλος στα προγράμματα εθελούσιας εξόδου με την παροχή κινήτρων στους εργαζόμενους να αποχωρήσουν από την εργασία τους νωρίτερα δημιουργεί προβλήματα κυρίως στις εταιρείες του δημοσίου οι οποίες, λόγω του καθεστώτος μονιμότητας, δεν έχουν την ευελιξία να διαχειριστούν το προσωπικό τους ανάλογα με τις ανάγκες με αποτέλεσμα προκειμένου να περιστείλουν δαπάνες για το προσωπικό τους να προχωρούν στην παροχή τέτοιων κινήτρων προς τους εργαζόμενους ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του ΟΤΕ ο οποίος το 2005 με το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που εφάρμοσε έδωσε σε 5.230 υπαλλήλους τους την δυνατότητα να αποχωρήσουν νωρίτερα από την εργασία τους κάνοντας χρήση σημαντικών οικονομικών κινήτρων.

Με την εφαρμογή του προγράμματος αυτού το κόστος προσωπικού του οργανισμού υποχώρησε στο 24% φτάνοντας πολύ κοντά στο μέσο όρων αντίστοιχων ευρωπαϊκών οργανισμών.

Ωστόσο το όφελος αυτό εξανεμίστηκε γρήγορα καθώς η δαπάνη προσωπικού για τον Οργανισμό ανέρχεται ήδη πάνω από το 30% και αναμένεται ότι σύντομα θα φτάσει ακόμη και πάνω από το 40% της ετήσιας δαπάνης του ΟΤΕ.

Αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη από τον ΟΤΕ πρόγραμμα που αφορά στην παροχή οικονομικών κινήτρων για την αποχώρηση από την εργασία περίπου 200 υπαλλήλων.

Από τον ΟΤΕ αυτό το πρόγραμμα χαρακτηρίζεται εσωτερική υπόθεση και σημειώνεται ότι αφορά στην καλύτερη διαχείριση του προσωπικού του και δεν επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πάντως ακόμη και τέτοιου είδους προγράμματα είναι αμφίβολο κατά πόσον θα πραγματοποιηθούν από την στιγμή που αρμόδιο υπουργείου δηλώνει κάθετα αντίθετο στην χρήση τέτοιων πρακτικών.

Την ίδια πάντως ώρα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Βουρλούμης εξακολουθεί να ζητά περαιτέρω μείωση του προσωπικού ώστε να μειωθεί το λειτουργικό κόστος ενώ όλο και πιο συχνά γίνεται λόγος για την ανάγκη του Οργανισμού να διαχειρίζεται το προσωπικό του σύμφωνα με τις ανάγκες του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v