Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Διεκδικεί μέρος των κερδών της ΔΕΠΑ

Λίγο πριν αποχωρήσει από τη ΔΕΗ η παρούσα διοίκηση επιδίωξε να τακτοποιήσει ένα ανοιχτό ζήτημα με τη ΔΕΠΑ, που έχει ως αιχμή του δόρατος την ανανέωση της σύμβασης για την προμήθεια φυσικού αερίου.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΔΕΗ: Διεκδικεί μέρος των κερδών της ΔΕΠΑ
Λίγο πριν αποχωρήσει από τη ΔΕΗ η παρούσα διοίκηση επιδίωξε να τακτοποιήσει ένα ανοιχτό ζήτημα με τη ΔΕΠΑ, που έχει ως αιχμή του δόρατος την ανανέωση της σύμβασης για την προμήθεια φυσικού αερίου.

Οι δύο πλευρές είναι σε διαπραγματεύσεις πάνω από έναν χρόνο γι' αυτό το θέμα, το οποίο "κολλάει" στις αξιώσεις της ΔΕΗ, η οποία επιμένει να διεκδικεί μέρος των κερδών της ΔΕΠΑ, και επιπλέον να της επιστραφεί ένα αξιόλογο ποσό από τη διαφορά τιμολόγησης μεταξύ της δικής της παλιάς σύμβασης και των νέων που ισχύουν για τους ηλεκτροπαραγωγούς.

Για το πρώτο από τα δύο αυτά "αγκάθια" οι δύο πλευρές συμφώνησαν πριν από δέκα ημέρες και το παραπέμπουν σε διαιτησία, καθώς εξακολουθούν να υφίστανται διαφορετικές αντιλήψεις.

Πιο συγκεκριμένα, η ΔΕΗ αξιοποιώντας όρο της σύμβασης του 2004 υποστηρίζει ότι μπορεί να εισπράξει ένα μέρος των κερδών της ΔΕΠΑ, εφόσον είναι πάνω από το 8% των εσόδων της τελευταίας.

Με αυτό το σκεπτικό διεκδικεί ένα μέρος των κερδών που παρουσίασε η ΔΕΠΑ τα έτη 2006, 2007 και 2008 και το ποσό αυτό υπολογίζεται σε 80 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, η ΔΕΠΑ υποστηρίζει ότι δεν δικαιούται η ΔΕΗ συμμετοχή στα κέρδη της, με το σκεπτικό ότι η σύμβαση προβλέπει κάτι τέτοιο μόνο στην περίπτωση του συγκεκριμένου συνδυασμού κερδών και στην ποσότητα κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Η ΔΕΗ κατά τη ΔΕΠΑ, δεν απορρόφησε τις συγκεκριμένες ποσότητες αερίου που απαιτούνται για την ενεργοποίηση της τεχνικής φόρμουλας, η οποία θα της έδινε τη δυνατότητα συμμετοχής στα κέρδη της Επιχείρησης Αερίου.

Έτσι, κατέληξαν στη διαιτησία και όρισαν η μεν ΔΕΗ τον καθηγητή εμπορικού δικαίου κ. Γ. Αντάπαση και η ΔΕΠΑ τον καθηγητή κ. Ι. Ρόκα, οι οποίοι αναμένεται στη συνέχεια να ορίσουν και τον επιδιαιτητή (στην περίπτωση αυτή θα είναι αεροπαγίτης), προκειμένου να επιληφθεί του θέματος.

Σε κάθε περίπτωση και εν όψει της αλλαγής διοικήσεων τόσο στη ΔΕΗ όσο και στη ΔΕΠΑ το όλο θέμα θα απασχολήσει τις επόμενες διοικήσεις των δύο εταιριών και εκτιμάται ότι δεν θα βρεθεί λύση πριν από την πάροδο ενός έτους. Αυτό σημαίνει ότι στο διάστημα εκείνο δεν θα μπορεί να ανανεωθεί και η σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v