Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Νεα οδηγία ΕΕ για μη ρυπογόνες μονάδες

Αντιμέτωπη για άλλη μία φορά με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρεθεί πολύ σύντομα η ΔΕΗ. Τώρα το κρίσιμο ζήτημα είναι η μη ρυπαντική λειτουργία των μονάδων της.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΔΕΗ: Νεα οδηγία ΕΕ για μη ρυπογόνες μονάδες
Αντιμέτωπη για άλλη μία φορά με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρεθεί πολύ σύντομα η ΔΕΗ.
 
Τώρα το κρίσιμο ζήτημα είναι η μη ρυπαντική λειτουργία των μονάδων της, με βάση μία νέα οδηγία για τις βιομηχανικές εκπομπές, την IED, (Industrial Emissions Directive), που ενσωματώνει συνολικά επτά κλαδικές οδηγίες.

Μία από αυτές είναι η IPPC (Integrated Pollution Prevention & Control), που αφορά σε όλη την ευρωπαϊκή βιομηχανία και στις εκπομπές εργοστασίων (διοξείδιο του θείου, οξείδια του αζώτου), συμπεριλαμβανομένης και της ενεργειακής βιομηχανίας, υποχρεώνοντας τες να εφαρμόσουν κατά τη λειτουργία τους τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές.

Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί, εκτός από τις μονάδες που έχει δεσμευθεί να αποσύρει, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου της, να προχωρήσει σε γενναίες περιβαλλοντικές επενδύσεις σε μια άλλες ρυπογόνες μονάδες, κυρίως λιγνιτικές, αν δεν θέλει να βρεθεί μπροστά σε κυρώσεις.

Το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος έχει παραδώσει ήδη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχέδιο για την IED, που αποφάσισαν στις 25 Ιουνίου, ύστερα από τη σχετική εισήγηση της Επιτροπής. Το κείμενο αυτό διαφοροποιείται από την αρχική και πιο αυστηρή εισήγηση της Κομισιόν, καθώς προβλέπει πιο ευέλικτο ρυθμιστικό πλαίσιο, ωστόσο και υπό αυτή τη μορφή του υποδεικνύει χρονικούς περιορισμούς για τη βελτίωση της λειτουργίας των μονάδων, ώστε να μη ρυπαίνουν το περιβάλλον.
 
Στις 18 Ιανουαρίου 2010 θα ξεκινήσει επίσημα η δεύτερη ανάγνωσή του στο Κοινοβούλιο και εκτιμάται ότι έως τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους θα έχει γίνει επίσημη οδηγία της Ε.Ε. με αντίστοιχους χρονικούς περιορισμούς για την εφαρμογή της από τα κράτη-μέλη.

Η ΔΕΗ έχει δεσμευθεί στο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της να αποσύρει παλαιές και μη αποδοτικές μονάδες, όπως οι μονάδες του ΑΗΣ Πτολεμαϊδας Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, συνολικής ισχύος 320 MW, η μονάδα IV της Πτολεμαΐδας, 300 MW, η Λιπτόλ Ι και ΙΙ, 43 MW, η Μεγαλόπολη Ι και ΙΙ 250 MW, το Λαύριο ΙΙΙ 180 MW, ο Άγιος Γεώργιος VIII 160 MW και ΙΧ 200 MW, το Λαύριο Ι και ΙΙ 450 MW, το Αλιβέρι ΙΙΙ και IV 300 MW και στις Κυκλάδες μονάδες ντίζελ και HFO 200 MW.

Σε χθεσινή ανακοίνωση της η Επιχείρηση αναφέρει ότι από το 2011 σταδιακά θα αποσυρθούν οι μονάδες του ΑΗΣ Λιπτόλ και της Πτολεμαΐδας, που επιβαρύνουν σημαντικά σήμερα το περιβάλλον στη δυτική Μακεδονία. Για τις άλλες προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλεψη απόσυρσης.
 
Εκτός, όμως, από τις συγκεκριμένες μονάδες τις οποίες σκοπεύει να αποσύρει η ΔΕΗ υπάρχουν και άλλες λιγνιτικές, όπως της Καρδιάς, του Αμύνταιου και του Αγίου Δημητρίου, η λειτουργία των οποίων δεν θα είναι συμβατή με τη νέα οδηγία της Ε.Ε. Γι' αυτές θα απαιτηθούν μεγάλης έκτασης και ιδιαίτερα δαπανηρές περιβαλλοντικές επενδύσεις, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο είτε να λειτουργούν περιστασιακά, είτε να κλείσουν, αν δεν θέλει η ΔΕΗ να υποστεί κυρώσεις από την Ε.Ε.

Το θέμα αυτό απασχολεί ήδη τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ, που εξετάζουν τη σκοπιμότητα αυτών των επενδύσεων, με βάση τεχνικούς, περιβαλλοντικούς και οικονομικούς όρους, χωρίς να έχει καταλήξει ακόμα αν είναι προτιμότερο να γίνουν ακριβές επενδύσεις ή να κλείσουν οι μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση, στην καρδιά του προβλήματος φαίνεται να βρίσκεται αυτήν τη στιγμή το Ενεργειακό Κέντρο Πτολεμαΐδας, καθώς εκεί εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα ρύπανσης του περιβάλλοντος από τη λειτουργία των μονάδων της ΔΕΗ. Βέβαια, η Επιχείρηση δεν αποδέχεται την υπέρβαση των θεσμοθετημένων ορίων ποιότητας της ατμόσφαιρας για τα οξείδια του αζώτου και το διοξείδιο του θείου, υποστηρίζοντας ότι έχει προχωρήσει σε σειρά δράσεις για τη βελτίωση του περιβάλλοντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v