Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Elpedison: Ολοκλήρωση διαδικασιών για θυγατρικές

Ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες για τη σύσταση των δύο θυγατρικών εταιριών της Elpedison, δηλαδή, της εταιρίας παραγωγής, με την επωνυμία Elpedison Power και της εταιρίας εμπορίας, με την επωνυμία Elpedison Trading.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Elpedison: Ολοκλήρωση διαδικασιών για θυγατρικές
Από την προηγούμενη εβδομάδα επανέκαμψε πλήρως στο Σύστημα Ηλεκτροδότησης η μονάδα της Ενεργειακής Θεσσαλονίκης, αφού αποκαταστάθηκαν τα τεχνικά προβλήματα που την κράτησαν εκτός από τις αρχές του έτους.

Παράλληλα, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για τη σύσταση των δύο θυγατρικών εταιριών της Elpedison, δηλαδή, της εταιρίας παραγωγής, με την επωνυμία Elpedison Power και της εταιρίας εμπορίας, με την επωνυμία Elpedison Trading. Στο αμέσως προσεχές διάστημα η τελευταία θα καταθέσει και αίτηση προκειμένου να αποκτήσει άδεια εμπορίας για να ξεκινήσει τη δραστηριότητα της.

Η Elpedison Power προήλθε από την απορρόφηση της Ηλεκτροπαραγωγής Θίσβης από την Ενεργειακή Θεσσαλονίκης και στο εταιρικό σχήμα το 75% ελέγχει η holding εταιρία, η Elpedison, ενώ το 25% οι εταιρίες, Ελληνική Ενέργεια και Ανάπτυξη (HE&D) και Χαλκόρ, θυγατρικές των Ομίλων Ελλάκτωρ και Βιοχάλκο, αντίστοιχα, με την καταβολή ενός συμπληρωματικού τιμήματος στους μετόχους της Elpedison. Αντίθετα, στην Elpedison Trading μέτοχοι είναι (50-50) τα ΕΛ.ΠΕ. και η Edison.

Για την εταιρία εμπορίας εκτός από την άδεια απομένουν να τακτοποιηθούν και ορισμένα τεχνικά ζητήματα (έκδοση ΦΠΑ, κλπ) προκειμένου να είναι και τυπικά εντάξει για την πλήρη λειτουργία της. Και οι δύο θυγατρικές της Elpedison, παραγωγή και εμπορία, έχουν έδρα την Ελλάδα, ενώ αντίθετα, η holding διατηρεί ως έδρα το Άμστερνταμ, αφού προήλθε από τη μετονομασία της Edison Nederland B.V. που ήταν θυγατρική της Edison.

Στο χαρτοφυλάκιο της Elpedison Power υπάρχει αυτή τη στιγμή μόνον μία μονάδα εν λειτουργία, αυτή της Ενεργειακής Θεσσαλονίκης, ισχύος 390 MW, ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η κατασκευή της μονάδας της Ηλεκτροπαραγωγής Θίσβης, ισχύος 422 MW, στη Θίσβη Βοιωτίας και η οποία προβλέπεται να λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2010.

Μπορεί να υφίσταται ως στόχος η δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου πλέον των 2.000 MW, το 10% του οποίου θα προέρχεται από ΑΠΕ, όμως, η προώθηση νέων επενδυτικών σχεδίων θα συναρτηθεί άμεσα με τις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας, τόσο σε θεσμικό επίπεδο, όσο και με την διασφάλιση της προμήθειας φυσικού αερίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v