Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λέξη για την "ταμπακιέρα" από τη ΔΕΗ

Απάντηση χωρίς ουσία συνιστά το επίσημο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΔΕΗ, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις που δημιούργησε για την υφιστάμενη λειτουργία της αγοράς ενέργειας το ρεπορτάζ του euro2day.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Λέξη για την ταμπακιέρα από τη ΔΕΗ
Απάντηση χωρίς ουσία συνιστά το επίσημο δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες αργά το απόγευμα η ΔΕΗ, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν για την υφιστάμενη λειτουργία της αγοράς ενέργειας μετά το ρεπορτάζ του euro2day.
 
Είναι μάλιστα ενδεικτική η "απροσεξία" της Επιχείρησης, η οποία υποχρεώθηκε(;) να στείλει διορθωτικό δελτίο Τύπου με διαφορά μισής ώρας, απαλείφοντας τον ΔΕΣΜΗΕ, στον οποίο φαινόταν ότι "φορτώνει" στο πρώτο της δελτίο Τύπου την ευθύνη για την υπερχρήση των νερών.

Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε όσα υποστηρίζει η ΔΕΗ σημείο-σημείο:

---1. Διαχείριση υδάτινων πόρων (bullets 1 - 3)

Θα συμφωνήσουμε ότι η διαχείριση των νερών πρέπει να γίνεται για τη βελτιστοποίηση της αξίας τους και την ασφάλεια των φραγμάτων της ΔΕΗ. Άλλωστε, οι κώδικες προβλέπουν τη δυνατότητα της ΔΕΗ να δηλώνει ορισμένες ποσότητες ως υποχρεωτική λειτουργία για συγκεκριμένους όμως λόγους, όπως έχουμε γράψει, δηλαδή άρδευσης, ύδρευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας.

Αυτές οι ποσότητες γίνονται δεκτές κατά προτεραιότητα, με τιμή μηδέν, γιατί θεωρούνται υποχρεωτικές. Επειδή όμως επηρεάζουν την ηλεκτρική αγορά υπάρχει πρόβλεψη να προγραμματίζονται σε ετήσια και εβδομαδιαία βάση από τη ΔΕΗ και κάθε αλλαγή πρέπει να τεκμηριώνεται. Για τις υπόλοιπες ποσότητες παραγωγής των υδροηλεκτρικών η ΡΑΕ έχει καθορίσει ελάχιστη τιμή για να μην επηρεάζεται η ΟΤΣ.

Τι είπαμε εμείς; Δεν επικρίναμε τη διαχείριση γενικά των νερών, αλλά το γεγονός ότι όλες σχεδόν τις ώρες, ολόκληρη η παραγωγή των υδροηλεκτρικών προσφέρεται με τιμή μηδέν ως "υποχρεωτική", οδηγώντας έτσι σε μεγάλη μείωση της ΟΤΣ. Για την ταμπακιέρα, συνεπώς, δεν λέει τίποτε η ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ λέει ότι η παραγωγή των 2.100 MW αφορά σε ελάχιστες ώρες. Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, τις τέσσερις εβδομάδες του Αυγούστου τα υδροηλεκτρικά παρήγαν κατά μέσο όρο 13,7 GWh κάθε ημέρα, φυσικά "υποχρεωτικά".

Τις δύο τελευταίες όμως εβδομάδες η ημερήσια παραγωγή των υδροηλεκτρικών περιορίστηκε σε 8,3 GWh. Να υποθέσουμε ότι αυτό σχετίζεται με κάποια ραγδαία μετάβαση από τις βροχές του Αυγούστου στην ανομβρία του Σεπτέμβρη, ή με τις συνθήκες της αγοράς ηλεκτρισμού που περιγράψαμε στο άρθρο;

Και βέβαια ο προγραμματισμός της "υποχρεωτικής" λειτουργίας των υδροηλεκτρικών γίνεται από τη ΔΕΗ και όχι από τον ΔΕΣΜΗΕ. Ο ΔΕΣΜΗΕ όμως θα όφειλε να ελέγχει τις δηλώσεις αυτές, να ζητά τεκμηρίωση για κάθε αλλαγή τους, να επισημαίνει ότι δεν μπορεί ολόκληρη η υδροηλεκτρική παραγωγή να γίνεται "υποχρεωτικά" και να χειραγωγείται μέσω αυτής η ΟΤΣ. Και φυσικά η ΡΑΕ θα έπρεπε να τα ελέγχει όλα αυτά.

---2. Για τη χειραγώγηση της ΟΤΣ (bullets 4 - 6)

Η ΔΕΗ αρνείται ότι χειραγωγεί την ΟΤΣ. Μα όλα αυτά που περιγράψαμε παραπάνω τι σημαίνουν παρά μόνο τη χειραγώγηση της ΟΤΣ;

Η ΔΕΗ αναφέρει ότι υποβάλλει ημερήσιες προσφορές στον ΔΕΣΜΗΕ. Ποιος όμως τις μαθαίνει; Έχει υπό τον έλεγχό της το 100% των θερμικών μονάδων που υποβάλλουν προσφορές, συνεπώς ελέγχει κατά 100% την ΟΤΣ. Με βάση διεθνείς κανόνες, οι διαγωνισμοί για τα διασυνδετικά δικαιώματα που διεξάγει ο ΔΕΣΜΗΕ πρέπει να είναι πλήρως διαφανείς.

Κι αυτό για μια αγορά που αφορά σε έως 500 MW για κάθε δραστηριότητα (εισαγωγές - εξαγωγές). Για την ημερήσια χονδρεμπορική αγορά που αφορά σε πλέον των 10.000 MW για πολλές ώρες τον χρόνο υπάρχει πλήρης αδιαφάνεια. Καμία προσφορά δεν δημοσιοποιείται, κανείς συμμετέχων δεν μπορεί να γνωρίζει αν οι προσφορές των ανταγωνιστών του υποβάλλονται εμπρόθεσμα, αλλά και ούτε μπορεί να ελέγξει τις τιμές που προκύπτουν.

Έχουμε, δηλαδή, από τη μία τη ΔΕΗ που έχει το 100% των θερμικών μονάδων της αγοράς και το 100% της πληροφορίας για τους ανταγωνιστές της και από την άλλοι τους μικρούς προμηθευτές που θέτουν τα στοιχεία τους στη διάθεση της ΔΕΗ και περιμένουν αυτή να αποφασίσει κάθε μέρα για τα οικονομικά τους αποτελέσματα.

3. H ΔΕΗ υποστηρίζει ότι "δεν είναι σε θέση να καθορίζει την ΟΤΣ, δεδομένου ότι αυτή συνδιαμορφώνεται από τις προσφορές της ίδιας και των ανταγωνιστών της". Μα για ποιους ανταγωνιστές μιλά;

Η Ενεργειακή Θεσσαλονίκης και η μονάδα της Αλουμίνιον της Ελλάδος δεν συμμετέχουν στο σύστημα εδώ και πολλούς μήνες, ενώ οι προσφορές των εισαγωγέων είναι μηδενικές σε τιμή. Να θεωρήσουμε ότι από αστοχία μάλλον συμπεριλήφθηκε η φράση αυτή στο δελτίο Τύπου…

4. Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι "οι οικονομικές εκκαθαρίσεις γίνονται με βάση τα οριστικά στοιχεία (φορτίο συστήματος, φόρτιση μονάδων) της επόμενης μέρας". Σωστά. Μόνο που δημοσιοποιούνται δύο και τρεις εβδομάδες αργότερα.

Συμπέρασμα: για άλλη μία φορά η ΔΕΗ παρουσιάζει την εικόνα όπως θα ήθελε να είναι και όχι όπως πραγματικά είναι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v