ΣΙΔΜΑ: Ζημιές 12,4 εκ. έναντι κερδών στο εξάμηνο

Σε επίπεδο Ομίλου, τα αποτελέσματα μετά φόρων της ΣΙΔΜΑ για το εξάμηνο του 2009 διαμορφώθηκαν σε ζημιές 12,4 εκ. έναντι κερδών 8 εκ.. Τα αποτελέσματα επιβάρυνε πρόβλεψη ευρώ 1,1 εκ. που αφορά υποτίμηση των αποθεμάτων.

ΣΙΔΜΑ: Ζημιές 12,4 εκ. έναντι κερδών στο εξάμηνο
Σε επίπεδο Ομίλου, τα αποτελέσματα μετά φόρων της ΣΙΔΜΑ για το α' εξάμηνο του 2009 διαμορφώθηκαν σε ζημιές 12,4 εκ. έναντι κερδών 8 εκ.. Τα αποτελέσματα επιβάρυνε πρόβλεψη ευρώ 1,1 εκ. που αφορά υποτίμηση των αποθεμάτων.

Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το πρώτο εξάμηνο του 2009 εξελίχθηκε σε ένα από τα χειρότερα των τελευταίων δεκαετιών για την παγκόσμια αγορά Χάλυβα.

Η οικονομική ύφεση έπληξε την ζήτηση των χαλυβουργικών προϊόντων, γεγονός που οδήγησε σε ραγδαία πτώση των τιμών, από τα ιστορικά υψηλά του πρώτου εξαμήνου του 2008, πλήττοντας τα έσοδα και τα κέρδη των εταιρειών του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συγκεκριμένα η διεθνής ύφεση προκάλεσε μείωση στη ζήτηση των περισσοτέρων χαλυβουργικών προϊόντων έως 40% σε σχέση με το 2008, η δε πτώση των τιμών από τα ανώτατα όρια του Ιουλίου 2008, ξεπέρασε το πρώτο εξάμηνο του 2009 το 50%.

Η διεθνής αυτή συγκυρία, οδήγησε σε σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών της ΣΙΔΜΑ σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο που χαρακτηρίζεται ως μία από τις καλύτερες των τελευταίων ετών. Η μείωση είναι μικρότερη στις θυγατρικές σε Βουλγαρία και Ρουμανία, καθώς βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης και κατέχουν μικρό μερίδιο αγοράς.
 
Η στρατηγική ενίσχυσης της παρουσίας της ΣΙΔΜΑ στο εξωτερικό επιβεβαιώνεται, με το ποσοστό των πωλήσεων του Ομίλου σε αγορές εκτός Ελλάδας να ανέρχεται το πρώτο εξάμηνο του 2009 στο 26% επί του συνόλου σε σχέση με 17% το πρώτο εξάμηνο του 2008.

Αναλυτικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ΣΙΔΜΑ διαμορφώθηκε στα ευρώ 61εκ., έναντι ευρώ 115εκ. το 2008, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 46%, ενώ μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας διαμορφώθηκε στα ευρώ 81 εκ. έναντι ευρώ 159 εκ. το 2008.

Σε επίπεδο Εταιρείας, ο κύκλος εργασιών της ΣΙΔΜΑ μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας διαμορφώθηκε σε ευρώ 59 εκ., έναντι ευρώ 133 εκ. το 2008, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 55%.
 
Τα αποτελέσματα επιβάρυνε η πρόβλεψη ποσού ίσου με ευρώ 1εκ. που αφορούσε την υποτίμηση των αποθεμάτων, λόγω της συνεχιζόμενης πτώσης των τιμών των πρώτων υλών και το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς και η πρόβλεψη επισφαλών απαιτήσεων ίση με ευρώ 0,7 εκ.

Τα αποτελέσματα μετά φόρων, μετά την επίδραση της απαίτησης της αναβαλλόμενης φορολογίας, παρουσίασαν ζημιές ύψους ευρώ 9,4 εκ. σε σχέση με κέρδη ύψους ευρώ 6,8 εκ. ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) παρουσίασαν ζημιές ύψους ευρώ 9,1 εκ. σε σχέση με κέρδη ύψους ευρώ 11,3 εκ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σε επίπεδο Ομίλου, τα αποτελέσματα μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημιές ευρώ 12,4 εκ. σε σχέση με κέρδη ύψους ευρώ 8,0 εκ., ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) παρουσίασαν ζημιές ευρώ 10,1 εκ. σε σχέση με κέρδη ύψους ευρώ 14,5 εκ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα αποτελέσματα σε επίπεδο Ομίλου, επιβάρυνε πρόβλεψη ευρώ 1,1 εκ. που αφορά υποτίμηση των αποθεμάτων.

Στα θετικά του πρώτου εξαμήνου καταγράφονται η δραστική μείωση του δανεισμού σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2008 κατά ευρώ 12 εκ. τόσο σε επίπεδο Ομίλου όσο και Εταιρείας.

Ο καθαρός δανεισμός σε επίπεδο Εταιρείας διαμορφώθηκε στα ευρώ 69 εκ., μειωμένος κατά 14%, με ποσοστό μεγαλύτερο του 90% να αφορά μακροπρόθεσμα δάνεια λήξης σε δύο χρόνια από σήμερα. Επιπλέον, οι λειτουργικές ταμειακές ροές, τόσο σε επίπεδο Ομίλου όσο και Εταιρείας, διαμορφώθηκαν στα ευρώ 16 εκ. και ευρώ 14 εκ. αντίστοιχα.

Ακολουθώντας ένα λεπτομερές πρόγραμμα περιορισμού των γενικών εξόδων, επετεύχθη επίσης μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 20% περίπου σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η σημαντική μείωση της παραγωγής χαλυβουργικών προϊόντων από την αρχή του έτους, που σε πολλές περιπτώσεις έφτασε στο 50%, έχει αποκαταστήσει σήμερα σε μεγάλο βαθμό την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης.

Συγχρόνως τα μέτρα αναθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας, σε διάφορες χώρες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες χάλυβα όπως η Κίνα, έχουν βελτιώσει σταδιακά τη ζήτηση.

Συγκεκριμένα στη Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής χαλυβουργικών προϊόντων στον κόσμο, η κρατική ενίσχυση ξεπερνάει τα ευρώ 400 δις. Ως αποτέλεσμα αυτών των παραπάνω, σημειώνονται από την αρχή του Ιουνίου σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών. Πολλά προϊόντα χάλυβα καταγράφουν άνοδο έως και 30% σε σύγκριση με τις ελάχιστες τιμές του πρώτου εξαμήνου 2009.
 
Η δυναμική αυτή θα διατηρηθεί όμως μόνο εφόσον υπάρξει έστω και περιορισμένη αύξηση της πραγματικής κατανάλωσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v