Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολοκληρώνεται η σύμπραξη ΕΛΠΕ - Edison

Ολοκληρώνεται η σύμπραξη ΕΛΠΕ και Edison με τη σύσταση εταιρίας εμπορίας, που "τρέχει" παράλληλα με την εταιρία παραγωγής, η οποία θα προκύψει με την απορρόφηση της Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης από την Ενεργειακή Θεσσαλονίκης.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Ολοκληρώνεται η σύμπραξη ΕΛΠΕ - Edison
Ολοκληρώνεται η σύμπραξη των Ελληνικών Πετρελαίων και της Edison με τη σύσταση και της εταιρίας εμπορίας, που "τρέχει" παράλληλα με την εταιρία παραγωγής, η οποία θα προκύψει με την απορρόφηση της Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης από την Ενεργειακή Θεσσαλονίκης.

Ήδη έχει ολοκληρωθεί το καταστατικό της εταιρίας εμπορίας, το οποίο βρίσκεται προς συζήτηση για την τελική έγκρισή του από τους μετόχους των ΕΛΠΕ και της Edison, που θα συμμετέχουν σε αυτήν ισόποσα (50% - 50%).

Εκτιμάται ότι όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για την εταιρία εμπορίας θα ολοκληρωθούν έως το φθινόπωρο, ενώ θα προηγηθεί μέχρι τα τέλη του Ιουλίου η ολοκλήρωση του τεχνικού μέρους για τη σύσταση της εταιρίας παραγωγής.

Στην τελευταία η Elpedison θα κατέχει το 75% της Ενεργειακή Θεσσαλονίκης, ενώ το 25% θα ανήκει στους σημερινούς μετόχους μειοψηφίας της Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης, ήτοι στις εταιρίες Ελληνική Ενέργεια και Ανάπτυξη (HE&D) και Χαλκόρ, θυγατρικές των ομίλων Ελληνική Τεχνοδομική και Βιοχάλκο, αντίστοιχα, με την καταβολή ενός συμπληρωματικού τιμήματος στους μετόχους της Elpedison.

Και οι δύο θυγατρικές της Elpedison, παραγωγής και εμπορίας, θα έχουν έδρα την Ελλάδα, ενώ αντίθετα η εταιρία holding διατηρεί έδρα της το Άμστερνταμ, καθώς προήλθε από τη μετονομασία της Edison Nederland B.V. που ήταν θυγατρική της Edison.

Πάντως, σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη οι επωνυμίες των εταιριών παραγωγής και εμπορίας.

Εκτός από τις δύο μονάδες με τις οποίες θα ξεκινήσει τη δραστηριότητά της η εταιρία παραγωγής, την Ενεργειακή Θεσσαλονίκης και την υπό κατασκευή μονάδα της Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης, επί του παρόντος δεν υπάρχουν άλλα επενδυτικά σχέδια προς ανακοίνωση.

Όμως, μπορεί να επεξεργάζονται νέα σχέδια, αλλά φαίνεται ότι θα αργήσουν να υλοποιηθούν. Κι αυτό γιατί υπάρχει προβληματισμός για δύο λόγους:

Πρώτον, η αναθεώρηση της πολιτικής του υπουργείου Ανάπτυξης για τις λιθανθρακικές μονάδες είχε ως αποτέλεσμα να "παγώσει" το σχέδιο που υπήρχε για ανάλογη μονάδα στο Πλατυγιάλι Αστακού.

Η σχετική αίτηση που κατατέθηκε στη ΡΑΕ εκκρεμεί. Δεύτερον, ο προγραμματισμός για νέες μονάδες φυσικού αερίου "σκοντάφτει" στο ζήτημα της επάρκειας φυσικού αερίου και της εξασφάλισης νέων πηγών τροφοδοσίας. Υπό τις σημερινές συνθήκες εκτιμάται ότι συνιστά ρίσκο η επένδυση σε νέες μονάδες όταν δεν είναι διασφαλισμένη η προμήθειά τους με φυσικό αέριο.

Έτσι, η κατασκευή μιας ακόμη μονάδας φυσικού αερίου που υπήρχε πρόθεση να προωθηθεί άμεσα στο νότιο σύστημα μάλλον θα παραμείνει στα χαρτιά μέχρις ότου επιλυθεί το σημαντικό αυτό θέμα. Το ίδιο ισχύει και για όλες τις άλλες επενδύσεις τις οποίες επεξεργάζεται μεν, αλλά δεν προτίθεται να υλοποιήσει υπό τις υφιστάμενες συνθήκες της αγοράς ενέργειας η Elpedison.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εξακολουθεί και ισχύει ο στόχος για τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου πλέον των 2.000 MW, το 10% του οποίου θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v