Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Το φθινόπωρο η απόφαση για Αλβανία

Δεν έχει κριθεί ακόμη η ανάθεση της κατασκευής λιθανθρακικής μονάδας στην Αλβανία, για την οποία διαγκωνίζονται η κοινοπραξία ΔΕΗ-RWE-Τιτάν και η ιταλική Enel. Το φθινόπωρο η τελική απόφαση.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΔΕΗ: Το φθινόπωρο η απόφαση για Αλβανία
Δεν έχει κριθεί ακόμη η ανάθεση της κατασκευής λιθανθρακικής μονάδας στην Αλβανία, για την οποία διαγκωνίζονται η κοινοπραξία ΔΕΗ-RWE-Τιτάν και η ιταλική Enel.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day, η απόφαση αναμένεται να ληφθεί το φθινόπωρο, μετά το σχηματισμό κυβέρνησης.

Οι εκλογές που έγιναν στις 28 Ιουνίου δεν ανέδειξαν νικητή, με το Δημοκρατικό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα να μην έχει καταφέρει να αποκτήσει πλειοψηφία εδρών στη νέα βουλή, καθώς εξασφαλίζει 70 έδρες, ενώ απαιτούνται 71 έδρες από το σύνολο των 140 βουλευτών.

Ωστόσο, ο κ. Μπερίσα είναι σε συζητήσεις με το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Ιλίρ Μέτα, που εξασφαλίζει 4 έδρες -προήλθε από τη διάσπαση του Σοσιαλιστικού Κόμματος του δημάρχου Τιράνων Έντι Ράμα- ώστε να δημιουργηθεί κυβερνητικός συνασπισμός. Σε κάθε περίπτωση, καθώς έχουν υποβληθεί ενστάσεις, ενώ ελέγχεται και η καταμέτρηση ψήφων σε ορισμένες περιοχές, αναμένεται η νέα κυβέρνηση να σχηματισθεί το Σεπτέμβριο.

Η κυβέρνηση Μπερίσα είχε ανακοινώσει την πρόθεση της να εκχωρήσει άδεια παραγωγής λιθανθρακικής μονάδος στο Πόρτο Ρομάνο, που βρίσκεται βορειότερα του Δυρραχίου, με τη μέθοδο της παραχώρησης.

Στις αρχές του έτους υπέβαλαν προσφορές η κοινοπραξία της ΔΕΗ με την RWE και τον Τιτάνα, καθώς και η ιταλική Enel. Η επιλογή, σύμφωνα με πληροφορίες από το Γραφείο ΟΕΥ στα Τίρανα, αναμένεται να είναι μία δύσκολη υπόθεση και σαφώς θεωρείται μια πολιτική απόφαση, δεδομένης και της δέσμευσης που έχει αναλάβει απέναντι στους Ιταλούς ο κ. Μπερίσα.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η ελληνική προσφορά κρίνεται αρτιότερη τεχνικά από την ιταλική και επιπλέον, στην κοινοπραξία συμπεριλαμβάνεται ένας εξίσου ισχυρός παίκτης, η γερμανική RWE, συν της ισχυρής επενδυτικής παρουσίας που έχει ήδη στη γειτονική χώρα ο Τιτάνας, καθιστούν την τελική απόφαση θρίλερ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι «το παιχνίδι παίζεται 50-50». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι η τελική απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης αναβλήθηκε με άλλοθι τις επικείμενες εκλογές.

Πάντως, οι τοπικές εφημερίδες υπερθεματίζουν υπέρ της Enel κι αυτός προφανώς είναι ο λόγος που δόθηκε λάθος σήμα στην Ελλάδα για επικράτηση της ιταλικής εταιρίας.

Σε κάθε περίπτωση αναγνωρίζεται ότι η Enel, λόγω της δέσμευσης Μπερίσα, έχει ένα σαφές προβάδισμα, ωστόσο, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν δεν αποκλείονται και οι εκπλήξεις. Τα πάντα συνεπώς θα κριθούν το φθινόπωρο από τη νέα κυβέρνηση που θα αναδειχθεί στη γειτονική χώρα.

Να υπενθυμίσουμε ότι η αλβανική κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την κατασκευή μονάδος 500-800 MW, ενώ στην κοινοπραξία η ΔΕΗ κατέχει το 39%, το 10% ο Τιτάνας και το υπόλοιπο 51% η RWE.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v