Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τ. Αθανασόπουλος: Επτά οι προκλήσεις για τη ΔΕΗ

Τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ΔΕΗ αλλά και τους άξονες σύμφωνα με τους οποίους θα πρέπει να αναπτυχθεί ο κλάδος της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα περιέγραψε ο πρόεδρος της Επιχείρησης κ. Τ. Αθανασόπουλος.  

Τ. Αθανασόπουλος: Επτά οι προκλήσεις για τη ΔΕΗ
Αντιμέτωπη με επτά προκλήσεις βρίσκεται σήμερα η ΔΕΗ, σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος της Επιχείρησης μιλώντας σε ημερίδα με θέμα "Ενέργεια: Ο Νέος επενδυτικός χάρτης" που οργάνωσαν το ΕΒΕΑ και η εφημερίδα "Απογευματινή".

Η πρώτη πρόκληση αφορά στην αντιμετώπιση της έλλειψης επάρκειας ηλεκτρισμού στη χώρα, την οποία η ΔΕΗ επιδιώκει να καλύψει σε μεγάλο βαθμό με το εκτεταμένο πρόγραμμα επενδύσεων στην παραγωγή που έχει εκπονήσει.

Η δεύτερη πρόκληση σχετίζεται με τις αδυναμίες του ρυθμιστικού πλαισίου, ενώ όπως προσδιόρισε ο κ. Αθανασόπουλος, η τρίτη αφορά στις "ασύμμετρες υποχρεώσεις της ΔΕΗ για κοινωνικούς και αναπτυξιακούς λόγους, χωρίς να υπάρχει για πολλές από αυτές θεσμοθετημένος μηχανισμός για την κάλυψη του σχετικού κόστους".

Εξίσου σημαντική πρόκληση είναι οι μεταβολές στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στις οποίες η ΔΕΗ είναι εξαιρετικά ευάλωτη. Ο κ. Αθανασόπουλος συγκεκριμένα είπε: "Το κόστος της εκπομπής CO2 είναι μια πρόκληση που επηρεάζει αποφασιστικά τις στρατηγικές επιλογές μας, καθώς πρόκειται για το νέο μεγάλο κόστος που επιβαρύνει τις βασικότερες μορφές ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ".

Εξάλλου, οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της Επιχείρησης είναι μια πρόκληση που, όπως ανέφερε ο κ. Αθανασόπουλος, "προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με διαρκείς και συντονισμένες δράσεις". 

Επίσης πρόσθεσε πως "η υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου της ΔΕΗ θα συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της μεγάλης πρόκλησης του υψηλού κόστους παραγωγής και υπηρεσιών".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Αθανασόπουλος αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες γύρω από τους οποίους εκτιμά ότι θα πρέπει να κινηθεί η ανάπτυξη του στρατηγικού για τη χώρα τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας:

Συγκεκριμένα ανέφερε:

* Ο πρώτος άξονας αφορά στην προώθηση του υγιούς ανταγωνισμού, με σταθερό και δίκαιο ρυθμιστικό πλαίσιο με απλούς κανόνες αγοράς, προσαρμοσμένους στην παρούσα φάση της, και με προβλέψιμη εξέλιξη στο μέλλον.

* Ο δεύτερος άξονας έχει σχέση με τη βελτίωση της αποδοτικότητας της ΔΕΗ. Η
προσπάθειά μας για μείωση των ελεγχόμενων δαπανών μας είναι διαρκής και μεθοδική.

* Η ηλεκτρική ενέργεια είναι αναγκαία για την κοινωνία μας και οι ανάγκες μας συνεχώς αυξάνονται. Πρέπει να διασφαλίσουμε τη διαθεσιμότητά της σε εύλογες τιμές σήμερα και αύριο, κάνοντας παράλληλα τις βέλτιστες περιβαλλοντικά επιλογές. Αυτή ακριβώς την αφετηρία έχει ο τρίτος άξονας, που δεν είναι άλλος από την αναγκαιότητα μιας δημιουργικής κοινωνικής συναίνεσης που θα αφήνει χώρο στη ΔΕΗ να αναπτυχθεί και να εξυπηρετήσει καλύτερα τους στόχους αυτούς.

* Ο τελευταίος άξονας αφορά στη σταδιακή και μεθοδευμένη απομάκρυνσή μας από το παλαιό, αναποτελεσματικό και μη εφαρμόσιμο σήμερα μοντέλο του προστατευτισμού στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, με το μικρότερο μεσοπρόθεσμο κόστος αλλά και το μεγαλύτερο μακροχρόνιο όφελος για τους καταναλωτές, τη ΔΕΗ, καθώς και τους άλλους συμμετέχοντες στην αγορά. Η ΔΕΗ πρέπει πλέον να αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία, τους καταναλωτές και τους τοπικούς φορείς ισότιμα με τις άλλες επιχειρήσεις του κλάδου, διατηρώντας βέβαια τις ειδικές υποχρεώσεις που έχει λόγω του μεγέθους της στην εθνική αγορά.

Ο κ. Αθανασόπουλος αναφέρθηκε ακόμη στο νέο επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιεί η ΔΕΗ, στις συνεργασίες της με Έλληνες και ξένους παίκτες, αλλά και στον ρόλο της Επιχείρησης στην ελληνική οικονομία.    

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v