Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα "αγκάθια" στη νέα σύμβαση ΔΕΠΑ - ΔΕΗ

Σε γόρδιο δεσμό έχει αναδειχτεί η υπογραφή νέας σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου μεταξύ ΔΕΠΑ και ΔΕΗ. Κι αυτό γιατί υπάρχουν σημαντικά ζητήματα για τα οποία υφίσταται διάσταση απόψεων που δεν φαίνεται να γεφυρώνεται.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Τα αγκάθια στη νέα σύμβαση ΔΕΠΑ - ΔΕΗ
Σε γόρδιο δεσμό έχει αναδειχτεί η υπογραφή της νέας σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου μεταξύ ΔΕΠΑ και ΔΕΗ. Κι αυτό γιατί υπάρχουν δύο σημαντικά ζητήματα για τα οποία υφίσταται διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών, που δεν φαίνεται να γεφυρώνεται με άλλον τρόπο παρά μόνο μέσω της διαιτησίας, ενώ σοβαρό "αγκάθι" θεωρείται και το θέμα της οψιόν του 30% που διεκδικεί η ΔΕΗ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ.

Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις χθες η ΔΕΗ ανακοίνωσε την υπογραφή σχεδίου μνημονίου συνεργασίας με την εταιρία Medgas, για την αξιολόγηση πρότασης προμήθειας συμπιεσμένου φυσικού αερίου από την Αίγυπτο για τις μονάδες της Επιχείρησης στην Κρήτη, κίνηση που θα μπορούσε να "διαβαστεί" και ως πρώτο βήμα για την "απεξάρτησή" της από τη ΔΕΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο ζήτημα για το οποίο διαφωνούν η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ έχει να κάνει με τις απαιτήσεις της ΔΕΗ, να της επιστραφεί ένα σημαντικό ποσό από τη διαφορά της τιμολόγησης του φυσικού αερίου, η οποία γίνεται με βάση την παλιά σύμβαση που τυπικά έχει λήξει, αν και κανένα από τα δύο μέρη δεν έχει προχωρήσει στην καταγγελία της.

Το μίγμα αερίου που χρησιμοποιείται για την τιμολόγηση του προϊόντος που προμηθεύεται σήμερα η ΔΕΗ από τη ΔΕΠΑ είναι διαφορετικό από εκείνο που ισχύει με βάση τις νέες πρότυπες συμβάσεις τις οποίες έχει υπογράψει η επιχείρηση αερίου με διάφορες κατηγορίες πελατών, ανάμεσα τους και οι ηλεκτροπαραγωγοί. Έτσι, οι τελευταίοι με βάση το νέο "καλάθι" αερίου που προβλέπεται από την κοινοτική νομοθεσία και ισχύει στη νέα σύμβαση, καταλήγουν να προμηθεύονται σε φθηνότερη τιμή το φυσικό αέριο συγκριτικά με τη ΔΕΗ, που "πατάει" στην παλιά σύμβαση και πληρώνει ακριβότερα το προϊόν αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, η ΔΕΗ αξιώνει από τη ΔΕΠΑ ποσό περίπου 70 εκατ. ευρώ από τη διαφορά τιμολόγησης μεταξύ της δικής της παλιάς σύμβασης (προβλέπεται, όπως υποστηρίζεται, από το συμπλήρωμα 6 στη σύμβαση) και των νέων που ισχύουν για τους ηλεκτροπαραγωγούς.

Η ΔΕΠΑ αρνείται να επιστρέψει το ποσό αυτό, γεγονός που προτίθεται να πράξει μόνον αν υπογραφεί η νέα σύμβαση. Η θέση της ΔΕΗ, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο θέμα αυτό, είναι να συμφωνηθεί η επιστροφή, καταρχήν, ενός ποσού 35 - 40 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο όταν υπογραφεί η νέα σύμβαση. Καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών ενδέχεται ότι το ζήτημα αυτό θα οδηγηθεί στη διαιτησία.

Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με τη συμμετοχή της ΔΕΗ στα κέρδη της ΔΕΠΑ, πάντα με βάση την παλιά σύμβαση. Σύμφωνα με ρύθμιση που είχε συμπεριληφτεί, η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι μπορεί να εισπράξει ένα μέρος των κερδών της ΔΕΠΑ, εφόσον είναι πάνω από το 8% των εσόδων της τελευταίας.

Το ποσό που αξιώνεται μπορεί να είναι πολύ λιγότερο από το προηγούμενο, ωστόσο, η ΔΕΗ δεν είναι διατεθειμένη να αθετήσει το συγκεκριμένο δικαίωμά της και καθώς η ΔΕΠΑ έχει άλλη άποψη και αυτό το θέμα θα πάει σε διαιτησία.

Σε κάθε περίπτωση η υπογραφή της νέας σύμβασης της ΔΕΗ με τη ΔΕΠΑ "σκοντάφτει" και σε άλλα προβλήματα. Καταρχήν, η ΔΕΗ αξιώνει να λυθεί οριστικά το θέμα της οψιόν του 30% στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης αερίου και δεν προτίθεται να το εγκαταλείψει, όταν ήδη ανεπίσημα έχει εκδηλωθεί αντίδραση για το θέμα αυτό από την πλευρά της Κομισιόν.

Από την άλλη πλευρά, η υπογραφή μιας νέας σύμβασης, η οποία περιλαμβάνει ίδιους όρους για πελάτες της ίδιας κατηγορίας, θα υποχρέωνε τη ΔΕΗ να δεσμευτεί εφάπαξ για τις ποσότητες φυσικού αερίου που θα καταναλώνει, και αυτό δεν τη συμφέρει γιατί αυξομειώνονται κατά βούληση οι ποσότητες που παίρνει από τη ΔΕΠΑ. Μάλιστα, με βάση την παλιά σύμβαση, αν τυχόν και καταναλώσει περισσότερες ποσότητες από τις συμφωνηθείσες δικαιούται και έκπτωση.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι στο πρώτο τετράμηνο του 2009, με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο είναι μειωμένη κατά 52,69%! 

Γεγονός που σημαίνει με απλά ελληνικά ότι η ΔΕΗ προμηθεύτηκε πολύ λιγότερες ποσότητες φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ στο διάστημα αυτό, καθώς είχε υπερεπάρκεια φθηνών νερών, που έχουν μηδενικό κόστος.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι πέρα από το γεγονός ότι η υδροηλεκτρική παραγωγή εξασφάλισε για τη ΔΕΗ μειωμένη οριακή τιμή του συστήματος, ενδεχομένως, η μειωμένη απορρόφηση φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ να χρησιμοποιήθηκε και ως ένα μέσο πίεσης προς την τελευταία σε ό,τι αφορά το θέμα της σύμβασης.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι το όλο θέμα θα εξακολουθεί να παραμένει σε εκκρεμότητα με άγνωστη κατάληξη. Το ποιον ευνοεί η εκκρεμότητα αυτή είναι ένα κρίσιμο ερωτηματικό…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v