Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποζημιώσεις από ιδιώτες προμηθευτές θέλει η ΔΕΗ

Η ΔΕΗ επιδιώκει να αποζημιώνεται από τους ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας που εισέρχονται στην αγορά λιανικής για την απώλεια πελατών που θα έχει. Για το θέμα αυτό θα ενημερωθούν τα μέλη του Δ.Σ. της Επιχείρησης.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Αποζημιώσεις από ιδιώτες προμηθευτές θέλει η ΔΕΗ
Η ΔΕΗ επιδιώκει να αποζημιώνεται από τους ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας που εισέρχονται στην αγορά λιανικής, για την απώλεια των πελατών που θα έχει. Για το θέμα αυτό θα ενημερωθούν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Επιχείρησης κατά τη σημερινή σύγκληση του οργάνου, στο οποίο θα έρθει προς έγκριση και το μνημόνιο συνεργασίας που σχεδιάζει να υπογράψει με ενεργειακή εταιρία του ομίλου Ρέστη, για κοινή δραστηριοποίηση στα Βαλκάνια.
 
Πιο συγκεκριμένα, η ΔΕΗ έχει καταθέσει στη ΡΑΕ και στο υπουργείο Ανάπτυξης ένα κείμενο με τις απόψεις της για το θέμα της τιμολόγησης πρόσβασης από τρίτους προμηθευτές στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού.
 
Οι βασικές θέσεις που αναπτύσσονται από την Επιχείρηση για το θέμα αυτό στηρίζονται στην ύπαρξη τιμολογίων κάτω του κόστους, όπως τα αγροτικά και τα οικιακά χαμηλής κατανάλωσης, τα οποία επί της ουσίας επιδοτούνται στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής που έχει επιβληθεί να ασκεί η ΔΕΗ ως δημόσια επιχείρηση, και στα τιμολόγια που υπερβαίνουν το κόστος αντισταθμίζοντας τα προηγούμενα ζημιογόνα.
 
Με το άνοιγμα της λιανικής αγοράς και την είσοδο μιας, τουλάχιστον, σε αυτήν την περίπτωση εταιρίας, της Verbund-Energa, που πήρε από τη ΔΕΗ μέχρι τώρα τέσσερις πελάτες, η Επιχείρηση εν όψει της προοπτικής πως οι απώλειες αυτές θα διευρυνθούν κατά πολύ στο μέλλον έρχεται να ζητήσει την κάλυψή τους από τους τρίτους προμηθευτές που μπαίνουν στη λιανική.

Τι λέει, λοιπόν; Ότι οι τρίτοι προμηθευτές απευθύνονται στους πελάτες των "καλών" τιμολογίων, τους παρέχονται ως δέλεαρ ανταγωνιστικές τιμές και υποκλέπτονται, με συνέπεια η ΔΕΗ να χάνει τα "καλά" τιμολόγια τα οποία κλείνουν τις "τρύπες" των ζημιογόνων.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση η ΔΕΗ απευθύνθηκε σε διεθνή οίκο, στη Nera, που παρέδωσε μελέτη οικονομικής ανάλυσης του ανταγωνισμού, στην οποία διαπιστώνεται ότι έτσι όπως λειτουργεί σήμερα η αγορά με τα υφιστάμενα τιμολόγια δεν υπάρχει υγιής ανταγωνισμός.

Τα τιμολόγια σήμερα, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, περιλαμβάνουν το κόστος της οριακής τιμής του συστήματος, το οποίο χαρακτηρίζεται αποφευγόμενο κόστος, τις μονοπωλιακές χρεώσεις από τη χρήση του συστήματος, των δικτύων και τις ΥΚΩ, που θεωρούνται μη αποφευγόμενο κόστος, και ζητά ό,τι είναι πάνω από το αποφευγόμενο κόστος, ήτοι, την ΟΤΣ, να επιστρέφεται από τους ιδιώτες προμηθευτές στη ΔΕΗ.

Με άλλα λόγια, η ΔΕΗ ζητά να της επιστρέφεται η διαφορά μεταξύ του τιμολογίου και της ΟΤΣ. Επί της ουσίας η Επιχείρηση φαίνεται να επιδιώκει τον συσχετισμό της χρέωσης των ΥΚΩ με την ΟΤΣ και έτσι να ελέγχει όχι μόνο τη χονδρεμπορική αγορά αλλά και τη λιανεμπορική.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, η επιδίωξη αυτή της ΔΕΗ συναντά αντιδράσεις από τη ΡΑΕ, η οποία θεωρεί ότι ναι μεν πρέπει να αρθούν οι στρεβλώσεις που εντοπίζονται στα τιμολόγια, αλλά με βάση το κοινοτικό δίκαιο.
 
Ένα τέτοιο αίτημα της ΔΕΗ εκτιμάται από τη ΡΑΕ ότι θα σύρει τη χώρα μας στα κοινοτικά δικαστήρια και δεν προτίθεται να δώσει τη συναίνεσή της. Πάγια θέση της ΡΑΕ παραμένει η θέση ότι τα τιμολόγια πρέπει να στηρίζονται στο πραγματικό κόστος, το οποίο να ελέγχεται τόσο από τους καταναλωτές όσο και από τους προμηθευτές, και να αλλάξει η σημερινή δομή τους.

Άλλωστε, για το θέμα των διακριτών τιμολογίων, εδώ και αρκετό καιρό υφίσταται συνεργασία μεταξύ της ΡΑΕ και της ΔΕΗ, με την εποπτεία του ΥΠΑΝ. Ήδη, το ζήτημα των χρεώσεων των ΥΚΩ έχει επιλυθεί, ενώ πολύ σύντομα εκτιμάται ότι θα βρεθεί λύση και για τις μονοπωλιακές χρεώσεις.

Το δεύτερο θέμα που θα απασχολήσει το σημερινό Δ.Σ. της ΔΕΗ αφορά στο μνημόνιο συνεργασίας που σχεδιάζεται να υπογραφεί με την εταιρία Golden Energy του ομίλου εταιριών Ρέστη, με την οποία στόχοι είναι να αναπτύξουν κοινή δραστηριότητα για την αξιοποίηση λιγνιτωρυχείων και την παραγωγή ηλεκτρισμού στο Μαυροβούνιο, τη συμμετοχή στην ιδιωτικοποίηση της κρατικής εταιρίας EPC και την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ.
 
Ο όμιλος Ρέστη διαθέτει άδεια εκμετάλλευσης των λιγνιτωρυχείων στην πόλη Μπεράνε για 30 χρόνια, καθώς και δικαιώματα ανάπτυξης παραγωγής ηλεκτρισμού ισχύος 100 - 150 MW στην ίδια περιοχή. Διεκδικεί επίσης έργα ΑΠΕ, ισχύος 140 MW.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης τον τελευταίο καιρό έχει επαναλάβει μετ’ επιτάσεως ότι η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει συνεργασίες της ΔΕΗ με ιδιώτες στον εγχώριο τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και στην επέκταση της Επιχείρησης στα Βαλκάνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v