Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΑΝ: Στηρίζουμε επενδύσεις της ΔΕΗ στα Βαλκάνια

"Η κυβέρνηση ενθαρρύνει συνεργασίες μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών. Θα στηρίξει επίσης οποιαδήποτε πρωτοβουλία της ΔΕΗ για επενδύσεις στα Βαλκάνια" δήλωσε ο ΥΠΑΝ, κ. Κ. Χατζηδάκης. Εγκαίνια για Σμόκοβο.

ΥΠΑΝ: Στηρίζουμε επενδύσεις της ΔΕΗ στα Βαλκάνια
"Η κυβέρνηση ενθαρρύνει συνεργασίες μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών, όπως άλλωστε συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Θα στηρίξει επίσης οποιαδήποτε πρωτοβουλία της ΔΕΗ για επενδύσεις στα Βαλκάνια, ώστε να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην περιοχή". Αυτό τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης, στα εγκαίνια του υδροηλεκτρικού έργου στο Σμόκοβο.

Ειδικότερα, χθες Κυριακή 26 Απριλίου, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρης Σιούφας, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, εγκαινίασε τον νέο μικρό υδροηλεκτρικό σΣταθμό Σμοκόβου του ομίλου της ΔΕΗ.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα ακόλουθα:

• "Έγιναν σημαντικά βήματα τα τελευταία πέντε χρόνια για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί τριπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ για να ανέλθει από 430 MW σε 1.300 MW σήμερα.

• Το εγκαινιαζόμενο μικρό υδροηλεκτρικό έργο θα έχει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη για την περιοχή, καθώς θα αποτελέσει ανάσα ζωής για τις αρδεύσεις των καλλιεργειών, θα επιλυθούν μόνιμα προβλήματα ύδρευσης, δημιουργούνται προοπτικές δυναμικής τουριστικής ανάπτυξης με την κατασκευή της λίμνης Σμοκόβου και τα νερά του φράγματος θα αξιοποιηθούν για την παραγωγή καθαρής ενέργειας".

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης στην ομιλία του επισήμανε τα εξής:

Η ΔΕΗ καταβάλλει σημαντική προσπάθεια στον τομέα των ΑΠΕ την οποία πρέπει να στηρίξουμε. Είναι υποχρέωσή μας. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό, οι συνολικές επενδύσεις τις οποίες υλοποιεί και θα ολοκληρώσει η ΔΕΗ στον τομέα αυτόν το 2014 ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στην ενέργεια, πρέπει αφενός να προχωράμε σύμφωνα με τις επιταγές του κοινοτικού δικαίου για τον ανταγωνισμό και αφετέρου να λαμβάνουμε υπ’ όψιν την αύξηση της ζήτησης στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής τα τελευταία χρόνια.

Η κυβέρνηση προωθεί συγκεκριμένα μέτρα για τη διευκόλυνση των επενδύσεων στον τομέα αυτόν και θα ενθαρρύνει συνεργασίες μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών, όπως άλλωστε συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Θα στηρίξει επίσης οποιαδήποτε πρωτοβουλία της ΔΕΗ για επενδύσεις στα Βαλκάνια, ώστε να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην περιοχή.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Παναγιώτης Αθανασόπουλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στα σημαντικά πλεονεκτήματα που έχει ο μικρός υδροηλεκτρικός σταθμός Σμοκόβου, ενώ ανακοίνωσε μια σειρά από νέα πράσινα έργα που σχεδιάζει και έχει αρχίσει να υλοποιεί ο όμιλος στην ευρύτερη περιοχή. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα εξής έργα: 

- Υπό κατασκευή βρίσκεται το μικρό υδροηλεκτρικό έργο Μεσοχώρας, ισχύος 1,6 MW και συνολικής επένδυσης 2 εκατομμύριων ευρώ. Η κατασκευή του εν λόγω έργου ξεκίνησε παράλληλα με την κατασκευή του υδροηλεκτρικού έργου (ΥΗΕ) Μεσοχώρας στον νομό Τρικάλων. Μετά την έμφραξη της σήραγγας εκτροπής του φράγματος του ΥΗΕ Μεσοχώρας θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του έργου, προβλεπόμενης ετήσιας παραγωγής 10 GWh.

- Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία έκδοσης των απαιτούμενων αδειών των δύο μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών παραγωγής, το Σμόκοβο ΙΙ και το Σμόκοβο IV, ισχύος 5,6 ΜW και 0,8 MW αντίστοιχα. Το προβλεπόμενο ύψος της επένδυσης για το Σμόκοβο ΙΙ ανέρχεται σε 4,7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για το Σμόκοβο IV η επένδυση ανέρχεται σε 1,5 εκατ.

- Στη φάση της αδειοδότησης βρίσκεται και το μικρό υδροηλεκτρικό έργο που προτείνεται στη θέση Αγιονέρι του δήμου Ελασσόνας, στον νομό Λάρισας ισχύος 1 MW. Η προβλεπόμενη ετήσια παραγωγή ενέργειας θα είναι της τάξεως των 2 GWh, το δε προϋπολογιζόμενο ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 1,3 εκατομμύρια ευρώ.

- Η θυγατρική του ομίλου, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, έχει σχεδιάσει την εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου ισχύος 30 MW στη θέση Αέρας του δήμου Μουζακίου για το οποίο έχουν εκδοθεί άδειες παραγωγής και εγκατάστασης. Το προϋπολογιζόμενο ύψος της επένδυσης, μαζί με το δίκτυο, ανέρχεται σε 60 εκατομμύρια ευρώ.

- Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Π. Αθανασόπουλος, τόνισε: "Όλα τα παραπάνω έργα, πέραν της προφανούς συμβολής τους στην παραγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας με σεβασμό στο περιβάλλον, έχουν και μια σημαντική κοινωνική διάσταση, καθώς στη φάση της υλοποίησής τους αναμένεται να δημιουργήσουν περίπου 200 νέες θέσεις εργασίας για τους κατοίκους της περιοχής. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τη στήριξη της απασχόλησης και μάλιστα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία".

Ο κ. Αθανασόπουλος επέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής κ. Δ. Σιούφα τιμητική πλακέτα σε αναγνώριση της πολύπλευρης προσφοράς του ως υπουργού Ανάπτυξης στην προώθηση του έργου της ΔΕΗ.

Τα εγκαίνια ευλόγησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Κύριλλος. Στην εκδήλωση των εγκαινίων παρευρέθησαν ο γενικός γραμματέας ΥΠΑΝ κ. Κ. Μουσουρούλης, ο Γ.Γ. πΠεριφέρειας Θεσσαλίας κ. Φ. Γκούπας, ο ειδικός γραμματέας της Βουλής κ. Δ. Παπαγιάννης, βουλευτές του Ν. Καρδίτσας, εκπρόσωποι της νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, επικεφαλής δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών, επαγγελματικών και συνδικαλιστικών φορέων, επιχειρηματίες και κάτοικοι της περιοχής.

Από τη ΔΕΗ παρέστησαν οι γενικοί διευθυντές κ. Κ. Μελάς, Δ. Λαθούρης, Δ. Μπουσδέκης και Δ. Λάππας, και οι κ. Π. Ευσταθίου και Τ. Γκαρής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αντίστοιχα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, στελέχη και εργαζόμενοι του ομίλου της Επιχείρησης.

Το νέο έργο

Ο μικρός υδροηλεκτρικός σταθμός Σμοκόβου (ΜΥΗΣ Σμοκόβου), επένδυση συνολικού ύψους 11 εκατ. ευρώ, κατασκευάστηκε στο Λεοντάρι Καρδίτσας από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., θυγατρική της ΔΕΗ Α.Ε.

Το έργο εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα" (Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης) του υπουργείου Ανάπτυξης, πραγματοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ελληνικού δημοσίου και θεμελιώθηκε τον Οκτώβριο του 2005 από τον τότε υπουργό Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα. Η τροφοδότηση του υδροηλεκτρικού σταθμού με νερό γίνεται από το φράγμα του Σμόκοβου. Το φράγμα έχει κατασκευαστεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ και η πλήρωση του ταμιευτήρα έγινε το 2003.

Μετά την ολοκλήρωση του αρδευτικού δικτύου του νοτιοδυτικού τμήματος του θεσσαλικού κάμπου θα παράγονται, κατά τη θερινή περίοδο, 10,7 GWh φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας. Κατά τη χειμερινή περίοδο υπάρχει η δυνατότητα πρόσθετης παραγωγής, υπό την προϋπόθεση τροφοδότησης από τον ταμιευτήρα του Σμόκοβου.

Η λειτουργία του σταθμού θα συμβάλει στη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων, με την υποκατάσταση της ενέργειας που παράγεται από την καύση άνθρακα, πετρελαίου κ.λπ., συμμετέχοντας έτσι στην παγκόσμια προσπάθεια μείωσης των αερίων ρύπων, καθώς θα υπάρξει σε ετήσια βάση:

• Εξοικονόμηση 10.700 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2).
• Εξοικονόμηση 1.000 τόνων διοξειδίου του θείου (SO2).
• Εξοικονόμηση 700 τόνων οξειδίου του αζώτου (ΝΟχ).
• Κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια 5.500 ελληνικών νοικοκυριών.

Οι συνολικές επενδύσεις, τις οποίες έχει προγραμματίσει και έχει αρχίσει να υλοποιεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέχρι το 2014, ανέρχονται περίπου σε 2 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v