Από τους πρώτους κλάδους που εισπράττουν τους τριγμούς στον οικοδομικό και στον κατασκευαστικό τομέα είναι αυτός της ξυλείας. Συνεπώς, η διεθνής οικονομική ύφεση που συμπαρασύρει και την οικοδομή αποτυπώνεται στη δραστηριότητα των εταιρειών του κλάδου και ειδικότερα των παραγωγικών επιχειρήσεων που βλέπουν τις πωλήσεις τους να συρρικνώνονται.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο όγκος της οικοδομικής δραστηριότητας, με βάση τις άδειες οικοδομών, μειώθηκε το 2008 κατά 17%.
Το 2009 μάλιστα εκτιμάται ότι θα είναι έτος κορύφωσης της οικονομικής ύφεσης, πράγμα που σημαίνει ότι αναμένονται πτώση της ζήτησης, μείωση των τιμών και πίεση στη ρευστότητα των εταιρειών του κλάδου. Και βέβαια, δεν θα είναι μόνο ο κατασκευαστικός τομέας που θα πλήξει τον κλάδο της ξυλείας, αλλά και οι γενικότερες επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία λόγω της οικονομικής κρίσης ενδέχεται να δοκιμάσουν τις αντοχές του.
Η Σέλμαν
Η Σέλμαν παρουσιάζει διεύρυνση των ζημιών της στην κλειόμενη χρήση του 2008, με τις δανειακές υποχρεώσεις της να έχουν αυξηθεί σημαντικά. Εδώ και πλέον έναν μήνα παραμένει χωρίς διευθύνοντα σύμβουλο, μετά την παραίτηση του κ. Νικήτα Γλύκα, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει αντικατασταθεί.
Ο κύκλος εργασιών της μητρικής ανήλθε το 2008 σε 114,916 εκατ. ευρώ, έναντι 121,217 εκατ. ευρώ του 2007, με ζημίες προ φόρων 17,9 εκατ. ευρώ έναντι 10,2 εκατ. ευρώ του 2007, ενώ τα αποτελέσματα προ αποσβέσεων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων, φόρων και των εξόδων εθελουσίας και αποτίμησης χρεογράφων έχουν αρνητικό πρόσημο φθάνοντας τα 2,1 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση της εταιρείας αποδίδει την εξέλιξη των μεγεθών της, εκτός από τη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας, στην πρωτοφανή, όπως τη χαρακτηρίζει, αύξηση της τιμής των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις της Σέλμαν το 2008 έφθασαν τα 30,423 εκατ. ευρώ έναντι 37,199 εκατ. ευρώ του 2007 και οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις τα 69,494 εκατ. ευρώ έναντι 63,913 εκατ. ευρώ. Το σύνολο, δηλαδή, του δανεισμού της αγγίζει σχεδόν τα 100 εκατ. ευρώ.
Με βάση τα μεγέθη του 2007, η εταιρεία δεν πληρούσε ορισμένους οικονομικούς δείκτες για την εξασφάλιση της «αιμοδότησής» της από τράπεζες, κάτι το οποίο είχε γίνει αποδεκτό από το σύνολο των δανειστριών τραπεζών ύστερα από σχετικό αίτημά της. Να σημειωθεί ότι ο βασικός μέτοχος της Σέλμαν είχε ενισχύσει πέρυσι την εταιρεία με δάνειο 4 εκατ. ευρώ και πρόθεσή του είναι να την υποστηρίξει με νέο δάνειο 6 εκατ. ευρώ.
Ώστε αυτά μαζί με τα αρχικά 4 εκατ. ευρώ να καταλήξουν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ και σε συνδυασμό με την προσδοκώμενη ισόποση αύξηση της πιστωτικής γραμμής της από τις δανείστριες τράπεζες να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες της κρίσης που αντιμετωπίζει ο κλάδος της ξυλείας.
Μετά τη δημοσίευση των οικονομικών μεγεθών του 2008 -φαίνεται να είναι ακόμη πιο δύσκολα για την ιστορική βιομηχανία- το ερώτημα το οποίο διατυπώνεται είναι τι θα πράξουν οι πιστώτριες τράπεζες της Σέλμαν στην περίπτωση που επαναλάβει το αίτημά της να μην τηρηθούν και πάλι ορισμένοι δείκτες για την πιστοποίηση της κεφαλαιακής «υγείας» της.
Ας σημειωθεί ότι στις αρχές του 2008 πέντε τράπεζες είχαν χορηγήσει στη Σέλμαν ομολογιακό δάνειο 44,5 εκατ. ευρώ για την αναδιάρθρωση υφισταμένου τραπεζικού δανεισμού. Σε αυτή τη φάση η διοίκηση της Σέλμαν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του μακροπρόθεσμου δανεισμού της.
Καθώς τα μεγέθη της εταιρείας έχουν επιδεινωθεί στη χρήση του 2008, το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα πράξουν οι συγκεκριμένες τράπεζες. Θα εξακολουθήσουν να τηρούν στάση ανοχής στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο leader του κλάδου ή θα μετατρέψουν ένα μέρος του ομολογιακού δανείου σε απαιτητό;
Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της Σέλμαν εμφανίζεται επιφυλακτική για τις προοπτικές του 2009, αναμένοντας την επιδείνωση της ύφεσης στο α΄ εξάμηνο. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε αποφεύγει να διατυπώσει προβλέψεις για την πορεία των μεγεθών της εντός του τρέχοντος έτους. Δηλώνει ωστόσο ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια μείωσης των αποθεμάτων της και των απαιτήσεων καθώς και τον περιορισμό πάσης φύσεως δαπανών, χωρίς να διευκρινίζει ποιες θα είναι αυτές.
Η Ακρίτας
Η εταιρεία έκλεισε το 2008 με κέρδη, αλλά και με πίεση των πωλήσεών της που αποδίδεται στη γενικότερη ύφεση. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις της μητρικής ανήλθαν σε 57,5 εκατ. ευρώ έναντι 61,5 εκατ. ευρώ του 2007 (-6,5%), το EBITDA διαμορφώθηκε σε 6,6 εκατ. ευρώ έναντι 9,4 εκατ. ευρώ το 2007 και τα κέρδη προ φόρων έφθασαν τα 917.000 ευρώ έναντι ζημιών 4,6 εκατ. ευρώ της προηγουμένης χρήσεως. Ο συνολικός δανεισμός του ομίλου της Ακρίτας ανέρχεται σε 47,9 εκατ. ευρώ. Λόγω της οικονομικής ύφεσης η διοίκηση της Ακρίτας εκτιμά ότι ο όγκος πωλήσεων του ομίλου αναμένεται φέτος να μειωθεί κατά 15% - 18%.
Αν και προσδοκάται ότι από το β΄ εξάμηνο οι αποπληθωριστικές τάσεις, η πτώση των επιτοκίων, η μείωση των τιμών των καυσίμων και η αναμενόμενη συρρίκνωση της τιμής της ακατέργαστης ξυλείας, θα καταφέρουν να αντισταθμίσουν μερικώς τις απώλειες στα αποτελέσματα εκμετάλλευσης και στις ταμειακές εκροές του ομίλου.
Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του δυσμενούς περιβάλλοντος η διοίκηση της Ακρίτας αποφάσισε μια σειρά από ενέργειες, όπως η ενίσχυση της ρευστότητάς της με πολιτική αποθεματοποίησης, αυστηρότερα πιστωτικά όρια, αναβολή των σχεδιαζόμενων επενδύσεων και συντηρητική μερισματική πολιτική (προτάθηκε ήδη να μη δοθεί μέρισμα για το 2008), η διατήρηση του όγκου παραγωγής σε υψηλά επίπεδα στη μονάδα της στον Προβατώνα του νομού Έβρου και η έναρξη παραγωγής της νέας μονάδας της στη Βουλγαρία.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την τελευταία, προβλέπεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και οι εκτιμώμενες πωλήσεις σε ετήσια βάση είναι της τάξης των 15 εκατ. ευρώ. Η νέα μονάδα βρίσκεται στην πόλη Chripan, κοντά στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας. Έχει αγοραστεί οικόπεδο 45.000 τ.μ. με βιομηχανοστάσιο 15.000 τ.μ. το οποίο θα μετατραπεί για την παραγωγή μελαμίνης. Τα προϊόντα της νέας μονάδας θα διατίθενται στις βαλκανικές χώρες, αλλά και στην Τουρκία. Το σύνολο της επένδυσης υπολογίζεται σε 4 εκατ. ευρώ και καλύπτεται κατά 2,5 εκατ. ευρώ από τραπεζικό δανεισμό και 1,5 εκατ. ευρώ ιδία συμμετοχή.
Η Ακρίτας δραστηριοποιούνταν εμπορικά στη Βουλγαρία με την Emos Eood, η οποία μετατρέπεται ήδη σε ανώνυμη εταιρεία, την Akritas Bulgaria S.A. η οποία θα ελέγχεται κατά 100% από τη μητρική εταιρεία.
Στόχος της νέας επένδυσης στη γειτονική χώρα είναι να δημιουργήσει μια νέα αγορά για τα συγκεκριμένα προϊόντα, καθώς παραμένουν «άγνωστα» στις γειτονικές χώρες.