Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τ. Αθανασόπουλος: Θέλουμε λιγότερο κράτος στη ΔΕΗ

Λιγότερο κράτος στη ΔΕΗ ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης Τ. Αθανασόπουλος. Μιλώντας πριν από λίγο στο συνέδριο του Economist ο ίδιος επιτέθηκε κατά των ιδιωτών προμηθευτών ενέργειας.     

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Τ. Αθανασόπουλος: Θέλουμε λιγότερο κράτος στη ΔΕΗ
Λιγότερο κράτος στη ΔΕΗ ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης κ. Τ. Αθανασόπουλος.

Μιλώντας πριν από λίγο στο συνέδριο του Economist, ο κ. Αθανασόπουλος υποστήριξε ότι η επιβίωση μιας παλιάς αντίληψης προστατευτισμού ορισμένες φορές ήταν υπέρ της ΔΕΗ αλλά ταυτόχρονα τη χρησιμοποιούσε κι αυτό γιατί, όπως επιχειρηματολόγησε, η Πολιτεία έδωσε πολλές φορές ειδικά προνόμια στη ΔΕΗ, αλλά συγχρόνως της επέβαλε ειδικές υποχρεώσεις χωρίς να υπολογίζει το κόστος που προκύπτει ή το γεγονός ότι οι υποχρεώσεις αυτές καθιστούν τη ΔΕΗ πιο αδύναμη απέναντι στον ανταγωνισμό.

Ουσιαστικά ο κ. Αθανασόπουλος με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο ζητά από την Πολιτεία να αφήσει τη ΔΕΗ να λειτουργήσει ως ιδιωτική επιχείρηση με ό,τι συνεπάγεται αυτό, ακόμη και για τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο κ. Αθανασόπουλος, απαντώντας στη χθεσινή ομιλία του υπουργού Ανάπτυξης κ. Χατζιδάκη, που ζήτησε επενδύσεις από όλους τους παίκτες της ενέργειας, επισήμανε ότι είναι ανεπαρκής η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της ΔΕΗ για την πραγματοποίηση επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, είπε πως το κόστος της ΔΕΗ είναι κατά 10 ευρώ ανά MWώρα μεγαλύτερο απ' ό,τι στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Ο κ. Αθανασόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε ιδιώτες προμηθευτές ενέργειας ότι κινούνται στα όρια της κερδοσκοπίας, επανέφερε τις θέσεις του ζητώντας δίκαιο ρυθμιστικό πλαίσιο για την προώθηση του υγιούς ανταγωνισμού, περιθώριο κέρδους εύλογου ύψους, πλήρη νομικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων μεταφοράς και διανομής, σταθερή και μεθοδευμένη άρση προστατευτισμού για τη ΔΕΗ και ισότιμη μεταχείριση όλων των παικτών του ενεργειακού κλάδου.

Νωρίτερα είχε μιλήσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, κ. Ραφαήλ Μωυσής, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς είπε ότι παρά τον εξοβελισμό του λιθάνθρακα από το ενεργειακό μίγμα της χώρας το συγκεκριμένο προϊόν θα επιβληθεί εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης. Συγκεκριμένα υποστήριξε: "Η ύφεση μπορεί να ανατρέψει επενδυτικά σχέδια και σε τέτοιες περιόδους οι τοπικές κοινωνίες μπορεί να αλλάξουν και να μη δώσουν βάρος στον παράγοντα περιβάλλον αλλά περισσότερο στον παράγοντα απασχόληση».

Ο κ. Μωυσής χαρακτήρισε "σωστή πολιτική απόφαση για λάθος λόγους" την ενίσχυση επενδύσεων των ΑΠΕ και την αποφυγή του λιθάνθρακα και αναφέρθηκε τέλος στη νέα έκθεση που καταρτίζει το ΣΕΕΣ προσαρμοζόμενο στη νέα πολιτική του ΥΠΑΝ.

Η προηγούμενη έκθεση του 2008 λάμβανε υπόψη της ως σενάρια αναφοράς με ορίζοντα το 2020 τις 80.000 GW και σενάρια εξοικονόμησης τις 73.000 GW. Στη φετινή έκθεση τα σενάρια αναφοράς είναι 72.000 GW και τα σενάρια εξοικονόμησης 67.000 GW.

Εξάλλου, ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλιας εμμέσως πλην σαφώς έδειξε την ανάγκη να ανοίξει και στη χώρα μας ο διάλογος για την πυρηνική ενέργεια. Αν και, όπως είπε, δεν τίθεται ως τώρα το θέμα αυτό, εν τούτοις σημείωσε ότι θα πρέπει να δούμε τι γίνεται στις χώρες γύρω μας, καθώς βρισκόμαστε σε κλοιό υφιστάμενων ή σχεδιαζόμενων πυρηνικών μονάδων και επισήμανε την ανάγκη να συζητήσουμε πώς να αποκτήσουμε λόγο και ρόλο στις μονάδες αυτές, παραπέμποντας σαφώς στη ΔΕΗ.

Η Elpedison Roberto Poti

Απαισιόδοξος για τις συνθήκες ανταγωνισμού
στην ελληνική αγορά ενέργειας εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Elpedison Roberto Poti και πρόεδρος της Edison Hellas.

Ακόμη και αν όλα εξελιχτούν όπως σχεδιάζονται το 2011, θα έχουμε στην Ελλάδα την κατάσταση που είχαμε στην Ιταλία το 2000, υποστήριξε.

Ο κ. Poti υπέδειξε την ανάγκη να ξεκινήσουν νέες επενδύσεις τώρα που η ζήτηση ενέργειας είναι χαμηλή, ζήτησε να μειωθεί η δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ, να υπάρξει νέο πλαίσιο τιμολόγησης για την ηλεκτρική ενέργεια και να δημιουργηθεί δευτερογενής αγορά για την ισχύ.

Τα τιμολόγια ηλεκτρισμού, υπογράμμισε, θα πρέπει να αντανακλούν το κόστος της ενέργειας.

Η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ

Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ-Τέρνα κ. Γ. Περιστέρης κατήγγειλε από το βήμα του συνεδρίου του Economist τη ΔΕΗ ότι ωθούσε τον ΔΕΣΜΗΕ να κλείσει τη μονάδα της Ήρων στις αρχές της λειτουργίας της.

Ο κ. Περιστέρης έθεσε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τη σωστή λειτουργία της ενεργειακής αγοράς, όπως η σταθερότητα νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου, η ισότιμη πρόσβαση στην αγορά φυσικού αερίου από όλους τους παίκτες της αγοράς, να μην ισχύουν ρήτρες όπως καλύτερος ή μεγάλος πελάτης στην αγορά φυσικού αερίου, ζητώντας από τη ΔΕΠΑ να μη γίνεται μοχλός περαιτέρω στρέβλωσης της αγοράς, και να υπάρξει διαφορετική τιμολόγηση για τις αιχμιακές μονάδες, οι οποίες όπως είπε πληρώνουν εξωπραγματικές τιμές.

Ο ίδιος κάλεσε τη ΡΑΕ σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ να καθορίσει νέο τιμολογιακό πλαίσιο για τις αιχμιακές μονάδες.

Τέλος, τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας του ΔΕΣΜΗΕ, χωρίς καμία σχέση με τη ΔΕΗ.

Η ΡΑΕ
Ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ κ. Θεόδωρος Πανάγος συμπαρατάχτηκε με τις απόψεις της ΔΕΗ για τα τιμολόγια μιλώντας για χρόνιες στρεβλώσεις που δεν αντανακλούν το κόστος και υπέδειξε την ανάγκη να εφαρμοστεί νέα τιμολογιακή πολιτική, η οποία θα λαμβάνει υπόψη της μια ορισμένη κατηγορία καταναλωτών μέσω ενός κοινωνικού τιμολογίου.

Ο κ. Πανάγος κατηγόρησε τους ιδιώτες παραγωγούς, αποδίδοντάς τους βραδείς ρυθμούς πρωτοβουλιών και τάση εύκολου κέρδους, αντί μιας σταθερής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ο ίδιος τέλος ανέφερε ότι σε μία διετία θα εισέλθουν στο σύστημα τέσσερις νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

ΕΛΠΕ: Ενδιαφέρον για εξαγορές - συνεργασίες

Τα Ελληνικά Πετρέλαια, στο πλαίσιο της στρατηγικής τους για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ενδιαφέρονται για εξαγορές εταιριών ή συνεργασίες που θα αποκτούσαν προστιθέμενη αξία για τον όμιλο, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γ. Κωστόπουλος. Ο CEO των ΕΛΠΕ από το βήμα του συνεδρίου του Economist αναφέρθηκε στη διαχείριση των ρίσκων και ευκαιριών εν μέσω της κρίσης και εστιάζοντας στον όμιλο είπε ότι στο πλαίσιο μιας βραχυπρόθεσμης στρατηγικής στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του, την ενεργή διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης, την ανάπτυξη εναλλακτικών οδών χρηματοδότησης και τον προσανατολισμό του επενδυτικού προγράμματος του στις κύριες δραστηριότητες που αναπτύσσει. Σε ένα μακροπρόθεσμο ορίζοντα, μεταξύ άλλων, επενδύει στην αναβάθμιση του διυλιστηρίου της Ελευσίνας, αναπτύσσει δραστηριότητα στον τομέα του ηλεκτρισμού, ενισχύει τις διεθνείς δραστηριότητες του και είναι σε εγρήγορση για πιθανές εξαγορές εταιριών και συνεργασίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v