Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Ο.Τ.Σ. και τιμολόγια θα στηρίξουν τα κέρδη

Στη διαφορά μεταξύ της Οριακής Τιμής του Συστήματος και των τιμολογίων θα στηρίξει τη φετινή κερδοφορία της η ΔΕΗ, παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης κ. Τ. Αθανασόπουλος.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΔΕΗ: Ο.Τ.Σ. και τιμολόγια θα στηρίξουν τα κέρδη
Στη διαφορά μεταξύ Οριακής Τιμής του Συστήματος και των τιμολογίων για τους τελικούς καταναλωτές θα στηρίξει τη φετινή κερδοφορία της η ΔΕΗ, παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος.

Ο ίδιος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια του απέναντι στο υπουργείο Ανάπτυξης, γιατί η ΔΕΗ αναγκάζεται να διαφοροποιήσει το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ως προς το σκέλος του λιθάνθρακα, προσαρμοζόμενη στη νέα πολιτική του ΥΠΑΝ.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, στο πλαίσιο της παγκόσμιας εβδομάδας καταναλωτή ο κ. Αθανασόπουλος παρουσίασε στοιχεία για τη σχέση του κόστους αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά και του μέσου εσόδου των τιμολογίων της Επιχείρησης.

Το κόστος αγοράς, ενώ ήταν κατά 25% μεγαλύτερο από το μέσο έσοδο της ΔΕΗ το 2008, φέτος θα είναι σαφώς χαμηλότερο.

Η ΔΕΗ αγοράζει, σύμφωνα με τα δικά της στοιχεία, την κιλοβατώρα προς 7,20 λεπτά, έναντι 10,2 λεπτών του 2008, πράγμα που σημαίνει ότι έχει όφελος κατά 30%. Έτσι, το μέσο έσοδο της ΔΕΗ θα διαμορφωθεί φέτος σε 10,14 λεπτά ανά κιλοβατώρα, έναντι 9,73 λεπτών του 2008.

Ο κ. Αθανασόπουλος βέβαια δεν εξήγησε πώς προκύπτει η μείωση του κόστους αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά, εξέφρασε πάντως την άποψη ότι αυτό θα διευκολύνει την ανάπτυξη του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, που ρωτήθηκε στο περιθώριο της εκδήλωσης εάν υπάρχει προοπτική να μειωθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ φέτος εξαιτίας της μείωσης του κόστους αγοράς αποστασιοποιήθηκε λέγοντας ότι «δεν γνωρίζω όλα τα στοιχεία». Λίγο πριν ο υφυπουργός Γ. Βλάχος είχε εκφράσει την άποψη ότι το ηλεκτρικό ρεύμα στη χώρα μας είναι «σε καλή τιμή».

Ο κ. Αθανασόπουλος επανέφερε το θέμα του λιθάνθρακα, με αφορμή ερώτηση του ΚΕΠΚΑ για το κόστος του CO2, το οποίο υπάρχουν φόβοι ότι θα επιβαρύνει εν τέλει τον καταναλωτή.

Ο CEO της ΔΕΗ υπεραμύνθηκε της ορθότητας του Επιχειρησιακού Σχεδίου της Επιχείρησης, που συμπεριλαμβάνει και την κατασκευή ανάλογων μονάδων, δεν δίστασε μάλιστα να πει ότι «είμαστε βέβαιοι για την ορθότητα του Επιχειρησιακού Σχεδίου μας». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «ενεπλάκημεν σε μια συζήτηση υπέρ του ενός ή του άλλου καυσίμου, που μας πήγε δυστυχώς πίσω».

Ο ίδιος έσπευσε βέβαια να δηλώσει ότι θα «διορθωθεί» το Επιχειρησιακό Σχέδιο ως προς το σκέλος του λιθάνθρακα, όμως, πρόσθεσε ότι «στη χώρα μας λείπει ένα όραμα για την ενεργειακή πολιτική, που να σχετίζεται με την επάρκεια, τις χαμηλές τιμές και το όσο πιο δυνατό καθαρό περιβάλλον».

Εξάλλου, ο γενικός διευθυντής Μεταφοράς Δημ. Μπουσδέκης προειδοποίησε ότι ενδεχομένως η Πελοπόννησος και η Αττική μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα ηλεκτροδότησης σε περιόδους υψηλής ζήτησης, δηλαδή, το καλοκαίρι, καθώς δεν έχουν κατασκευασθεί ως τώρα τα ΚΥΤ Αργυρούπολης και Πάτρας.

Ο γενικός διευθυντής Διανομής Δημ. Λαθούρης ανακοίνωσε από το Μάιο την εφαρμογή συστήματος αυτομέτρησης πιλοτικά σε δύο νομούς, αρχικά, από τη Λέσβου και τη Μαγνησία. Έτσι, οι καταναλωτές της ΔΕΗ σε αυτούς τους νομούς θα μπορούν να δίνουν μόνοι τους τις ενδείξεις των μετρητών τους είτε μέσω τηλεφώνου, είτε διαδικτύου, ή και με SMS. Μετά από μια ολιγόμηνη εφαρμογή το σύστημα θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

Επίσης, ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει η αξιοποίηση συστήματος τηλεμέτρησης για τους πελάτες μέσης τάσης και εξετάζεται ανάλογο σύστημα και για πελάτες χαμηλής τάσης. Ο κ. Λαθούρης πάντως επανέφερε το αίτημα της ΔΕΗ για την εφαρμογή ρήτρας ρύπων, υποστηρίζοντας ότι ένα μέρος του κόστους θα πρέπει να επιβαρύνει και τους καταναλωτές.

Στην εκδήλωση εκπρόσωποι καταναλωτικών οργανώσεων και ο επικεφαλής του Συνηγόρου του Καταναλωτή έθεσαν διάφορα παράπονα και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές, όπως οι αυξομειώσεις στην τάση που έχουν ως συνέπεια την καταστροφή συσκευών, τη μη εφαρμογή από τη ΔΕΗ δικαστικών αποφάσεων υπέρ πελατών της, τη μη καταμέτρηση ανά 4μηνο, κλπ.

Δυσαρέσκεια της ΔΕΗ για το θέμα του λιθάνθρακα

Με σαφήνεια προκύπτει η δυσαρέσκεια της διοίκησης της ΔΕΗ απέναντι στην «υποχρέωση» της από το υπουργείο Ανάπτυξης να τροποποιήσει το Επιχειρησιακό της Σχέδιο ως προς το σκέλος του λιθάνθρακα.

Για άρση, μάλιστα, οποιονδήποτε «παρερμηνειών» αρκεί κανείς να διαβάσει την πλήρη απομαγνητοφώνηση του σχετικού αποσπάσματος της παρέμβασης του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Τάκη Αθανασόπουλου, την οποία δημοσιοποίησε η ίδια η Επιχείρηση πριν από λίγο. Την παραθέτουμε αυτούσια.

«Θέλω να ξέρετε ότι εμείς στη ΔΕΗ σκεφτόμαστε λίγο διαφορετικά και θα σας εξηγήσω πως. Κατ’ αρχήν δεν είμαστε υπέρ ή κατά κανενός καυσίμου. Έχουμε ένα όραμα ένα στόχο. Και ο στόχος αυτός είναι ποιος; Επάρκεια, χαμηλές τιμές, καθαρό περιβάλλον.

Και αυτό είναι δυνατόν να επιτευχθεί με οποιονδήποτε συνδυασμό. Παραδείγματος χάριν, η καθαρότερη χώρα από πλευράς ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, που είναι η Δανία, έχει και λιθανθρακικές μονάδες. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι δε θα συνταχθούμε με την απόφαση της Πολιτείας Αυτό είναι ένα άλλο πράγμα.

Είμαστε όμως απόλυτα βέβαιοι για την ορθότητα του Επιχειρησιακού μας Σχεδίου. Εμείς έχουμε μια κατάσταση δεδομένη, μια κατάσταση η οποία έχει παρελθόν 60 χρόνια, μερικές από τις μονάδες μας κοντεύουν να είναι 60 χρονών. Δε μπορούμε από τη μία μέρα στην άλλη να αλλάξουμε τα πράγματα.

Έχουμε στόχο για το μέλλον και με το Επιχειρησιακό Σχέδιο που εκπονήσαμε λέμε ότι το 2012, το 2014 θα επιτύχουμε μειώσεις των CO2 για κάθε kwh που παράγουμε 25%, οξείδιο του αζώτου 39%, εκπομπές SO2 91% και εκπομπές σωματιδίων 56% και πιστέψτε με ότι όλα αυτά είναι πολύ χαμηλότερα και μέσα στα πλαίσια των διεθνών αποφάσεων.

Έτσι πιστεύουμε ότι πρέπει να λειτουργήσει η εταιρεία μας. Αυτός είναι ο στόχος.

Δυστυχώς, στη χώρα μας ενεπλάκημεν σε μια συζήτηση, οι μεν υπέρ του ενός καυσίμου και οι άλλοι υπέρ ενός άλλου καυσίμου κλπ, η οποία για μένα μας οδήγησε στο παρελθόν.

Πρέπει να μιλάμε για το όραμα. Ποιο είναι το όραμα της χώρας μας; Καθαρό περιβάλλον, χαμηλή τιμή και επάρκεια όχι μόνο για τη σημερινή γενιά αλλά και για τη μελλοντική γενιά.

Ποια είναι η στρατηγική; Εγώ θέλω εσείς ή οποιοσδήποτε άλλος να έλθει με μια καλλίτερη στρατηγική αν νομίζετε ότι η στρατηγική μας δεν είναι σωστή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v