ΕΧΑΕ: Αντί για εξαγορές, «χαλαρές συνεργασίες»…

Με το break even να βρίσκεται στα 50 εκατ. ημερήσιο τζίρο, η ΕΧΑΕ σκοπεύει να διευρύνει το καλάθι των προσφερόμενων προϊόντων της και αντί για εξαγορές να προχωρήσει σε «χαλαρές συνεργασίες» με ξένα χρηματιστήρια.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
ΕΧΑΕ: Αντί για εξαγορές, «χαλαρές συνεργασίες»…
Με το break even να βρίσκεται στα 50 εκατ. ευρώ ημερήσιο τζίρο, η εισηγμένη σκοπεύει να διευρύνει το καλάθι των προσφερόμενων προϊόντων της και αντί για εξαγορές να προχωρήσει σε «χαλαρές συνεργασίες» με ξένα χρηματιστήρια.

Μπορεί οι συναλλαγές του πρώτου διμήνου να έχουν μειωθεί κατά περίπου 75% σε σχέση με πέρυσι, με τον μέσο ημερήσιο όγκο να έχει υποχωρήσει στα 115 εκατ. ευρώ, πλην όμως το σχετικά ευχάριστο είναι ότι η ΕΧΑΕ παραμένει κερδοφόρα.

«Το ευχάριστο για μας είναι ότι τα τελευταία χρόνια μειώσαμε δραστικά το λειτουργικό μας κόστος και έτσι μπορούμε να λειτουργούμε χωρίς ζημία, ακόμη και αν ο ημερήσιος τζίρος υποχωρήσει γύρω στα 50 εκατ. ευρώ» υποστηρίζουν στελέχη της εισηγμένης εταιρίας, τα οποία διακρίνουν και ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα της ΕΧΑΕ σε σύγκριση με τα μεγάλα χρηματιστήρια του εξωτερικού:

«Τα μεγάλα χρηματιστήρια προχώρησαν τα τελευταία χρόνια σε μεγάλες εξαγορές, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι αναγκασμένα να γράψουν μεγάλες απομειώσεις και να περιορίσουν σημαντικά τα ίδια κεφάλαιά τους. Οι Αυστριακοί, για παράδειγμα, που πήραν το Χρηματιστήριο της Σλοβενίας το οποίο διεκδικούσαμε και εμείς, τώρα διαπιστώνουν ότι το αγόρασαν πανάκριβα. Αντίθετα, εμείς δεν αντιμετωπίζουμε ανάλογα προβλήματα και έχουμε υπερεπάρκεια κεφαλαίων».

Το επιχείρημα ότι τώρα που οι αποτιμήσεις βρίσκονται στα χαμηλά τους είναι ίσως καιρός για τα ΕΧΑΕ να επιχειρήσουν εξαγορές δεν φαίνεται να ενθουσιάζει τη διοίκηση της εισηγμένης. Το μόνο χρηματιστήριο που πουλιέται είναι αυτό της Πολωνίας, αλλά το μέγεθός του είναι δυσανάλογο για τις αντοχές της ελληνικής εισηγμένης.

Μοντέλο «χαλαρών συνεργασιών»

Με δεδομένο λοιπόν ότι εξαγορές δεν αναμένονται, πολιτική της ΕΧΑΕ είναι να διευρύνει την γκάμα των προσφερόμενων προϊόντων της και επιπλέον να προχωρήσει σε κινήσεις χαλαρής συνεργασίας με χρηματιστήρια του εξωτερικού.

Περιπτώσεις νέων προϊόντων είναι η δυνατότητα εισαγωγής ναυτιλιακών εταιριών, η είσοδος νέων ETFs και η παράλληλη διαπραγμάτευση ETFs του εξωτερικού κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά τη «χαλαρή συνεργασία» με ξένα χρηματιστήρια, στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα διασύνδεσης των αποθετηρίων και η διεξαγωγή αγοραπωλησιών μέσω του Internet.

Έτσι, ουσιαστικά ο Έλληνας επενδυτής θα μπορεί μέσω του δικού του ΣΑΤ να παρακολουθεί τις μετοχικές θέσεις που θα κατέχει στο συνεργαζόμενο χρηματιστήριο του εξωτερικού, ενώ επιπλέον θα μπορεί να πραγματοποιεί συναλλαγές μέσω του Διαδικτύου.

Παράπονα και πιέσεις

Στην ΕΧΑΕ δεν είναι ευχαριστημένοι με τη στάση της κυβέρνησης να επιβάλλει αυξημένη φορολογία στα μερίσματα, ενώ παράλληλα με τη μεταφορά του φόρου υπεραξίας για την 1η Ιανουαρίου του 2010 ζήτησαν από το υπουργείο Οικονομίας την κατάργηση του τέλους επί των συναλλαγών, χωρίς όμως το συγκεκριμένο αίτημα να ικανοποιηθεί.

«Μπορεί μέχρι σήμερα να μην έχουμε στην Ελλάδα ουσιαστικές επιπτώσεις από τις νέες πλατφόρμες και τη λειτουργία τους, γιατί αρχικά τα νέα αυτά σχήματα διεκδίκησαν και έλαβαν κάποια μερίδια αγοράς από τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, χωρίς ακόμη να έχουν ακουμπήσει τη Σοφοκλέους. Κανείς όμως δεν ξέρει τι θα γίνει όταν το επιχειρήσουν, άρα εμείς από τώρα θα πρέπει να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, καταργώντας τον συγκεκριμένο φόρο».

Οι κινήσεις των παραδοσιακών χρηματιστηριακών αγορών προκειμένου να ενημερώσουν για τις παρενέργειες που προκαλεί η MiFID έχουν ήδη γίνει, πλην όμως τίποτε δεν αναμένεται να συμβεί στο ορατό μέλλον:

«Ενημερώσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για όλα εκείνα τα αρνητικά στοιχεία που επιφέρει η MiFID -μειωμένη διαφάνεια κ.λπ.- και επιπλέον επισημάναμε ότι τα κανονικά χρηματιστήρια λειτουργούν πολύ πιο εύρυθμα για την αγορά, προσφέροντας την απαιτούμενη πληροφόρηση και βοηθώντας τις εποπτικές αρχές στο έργο τους.

Από την πλευρά τους, μας υποσχέθηκαν ότι μέσα στο… 2010 θα… γίνουν κάποιες συζητήσεις, προκειμένου να… πραγματοποιηθούν ορισμένες αλλαγές, αλλά η ουσία είναι ότι το κράτος των Βρυξελλών είναι δυσκίνητο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v