Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όλα τα σενάρια ανοιχτά για ΔΕΠΑ

"Παρούσα" δηλώνει η ΔΕΗ στη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΠΑ που ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση. Οι μετοχικές ισορροπίες, η στάση των Ελληνικών Πετρελαίων και οι υπόλοιποι "μνηστήρες".

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Όλα τα σενάρια ανοιχτά για ΔΕΠΑ
Αιφνιδιαστική αλλαγή πλεύσης της κυβερνητικής πολιτικής σε ό,τι έχει να κάνει με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ σημειώθηκε χθες, σχεδόν έναν μήνα μετά τις διαβεβαιώσεις, έστω και σε ανεπίσημο επίπεδο, του υπουργείου Ανάπτυξης ότι η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ δεν συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου με την ανάληψη των καθηκόντων του.

Η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου, Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνης Πάλλη-Πετραλιά ανακοίνωσε χθες ότι θα διερευνηθεί η δυνατότητα εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΠΑ, όπου το ελληνικό δημόσιο κατέχει το 65% και τα Ελληνικά Πετρέλαια το 35%.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να στραφεί σε στρατηγικό επενδυτή για τη ΔΕΠΑ σηματοδοτεί καταρχήν την εγκατάλειψη του σχεδιασμού να εισαχθεί η εταιρία στο χρηματιστήριο. Σε μια περίοδο κατά την οποία ο δείκτης στη Σοφοκλέους ακολουθεί σταθερά πτωτική πορεία, με τις προβλέψεις των αναλυτών να εκφράζουν ότι σύντομα θα φτάσει στα χαμηλά του Νοεμβρίου 1997, προφανώς εκτιμήθηκε ότι η επιλογή αυτή δεν είναι συμφέρουσα οικονομικά και εγκαταλείπεται.

Ωστόσο, η ανακοίνωση αυτή δεν αποκλείεται από κύκλους της αγοράς να εξαντλείται σε μια επίδειξη κινητικότητας προς τις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα για βελτίωση των δημοσίων οικονομικών της. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κύκλοι του ΥΠΑΝ διευκρίνιζαν χθες αργά το απόγευμα στο euro2day.gr ότι το σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο και οι όποιες κινήσεις θα αποφασιστούν μετά την ολοκλήρωση του έργου του συμβούλου, ο οποίος θα οριστεί με νεότερη απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι δεν είναι εύκολη διαδικασία και θα απαιτήσει χρόνο για να ολοκληρωθεί και ενδεχομένως να χρειαστεί και ένα και δύο χρόνια.

Στην ανακοίνωση της Διυπουργικής τα μεν ΕΛΠΕ επέλεξαν να διατηρήσουν χαμηλούς τόνους, ενώ αντίθετα η ΔΕΗ, που διατηρεί την αξίωση για άσκηση της οψιόν για την αγορά του 30% της ΔΕΠΑ, με βάση το δικαίωμα που της έχει παράσχει νόμος από το 1997, δηλώνει "παρούσα".

Συγκεκριμένα, αρμόδιες πηγές των ΕΛΠΕ που ρωτήθηκαν για το θέμα αυτό από το euro2day.gr διατηρώντας προφανώς αποστάσεις επί του παρόντος περιορίστηκαν σε ένα "ουδέν σχόλιον".
 
Όμως, κύκλοι της ΔΕΗ, επισημαίνοντας κατ' αρχάς ότι η Επιχείρηση καταναλώνει σήμερα πάνω από το 60% - 65% της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου της χώρας, υπογράμμισαν το ενδιαφέρον της για δραστηριοποίηση στον τομέα του φυσικού αερίου, γεγονός που αιτιολογείται με τις νέες μονάδες φυσικού αερίου τις οποίες προτίθεται να κατασκευάσει. Στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες, οι ίδιοι κύκλοι τόνισαν ότι "η ΔΕΗ έχει εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον για να αποκτήσει το 30% της ΔΕΠΑ και περιμένει την απόφαση της Πολιτείας".

Με αυτό το σκεπτικό διαμηνύεται ότι "η ΔΕΗ θα διεκδικήσει σημαντικό ρόλο στον τομέα του φυσικού αερίου, όπως έχουν κάνει και οι μεγάλες εταιρίες ηλεκτρισμού στην Ευρώπη".
Ωστόσο, να υπενθυμίσουμε ότι η Κομισιόν ανεπίσημα αντιδρά στην προοπτική αυτή, με το σκεπτικό ότι αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι η κυβερνητική πρόθεση για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Και εκτός από τη ΔΕΗ υπάρχουν κι άλλοι δυνητικοί υποψήφιοι. Συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως έλεγαν στο euro2day.gr καλά ενημερωμένες πηγές της αγοράς, θα έχουν οι επενδυτές εκείνοι που διαθέτουν μεγάλο state στις εισαγωγές φυσικού αερίου.

Υπό αυτήν την έννοια, εκτιμάται ότι σε ένα δυνητικό κατάλογο υποψήφιων στρατηγικών επενδυτών θα συμπεριλαμβανόταν ενδεχομένως η Elpedison, σύμπραξη ΕΛΠΕ και Edison, η ισπανική Gas Natural, που είχε αποκτήσει σημαντικό προβάδισμα επί υπουργίας στο υπουργίο Ανάπτυξης του κ. Νίκου Χριστοδουλάκη, η Gaz de France που συνεργάζεται ήδη με τη ΔΕΠΑ αλλά και η Gazprom.

Να σημειωθεί ότι η Gas Natural υπέγραψε στις 3 Μαρτίου Memorandum of Understanding με την Gazprom, προκειμένου οι δύο εταιρίες να δραστηριοποιηθούν από κοινού στον τομέα της αγοράς LNG αλλά και σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Αν μη τι άλλο, η συνέχεια αποδεικνύεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v