Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λούλης: Η επιστροφή κεφαλαίου και ο δανεισμός

Χωρίς σημαντική δραστηριότητα πλέον στα Βαλκάνια και με καθαρό δανεισμό που όπως όλα δείχνουν θα είναι το 2008 υπερτριπλάσιος των EBITDA της μητρικής βρίσκεται πλέον η Μύλοι Λούλη.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Λούλης: Η επιστροφή κεφαλαίου και ο δανεισμός
Χωρίς σημαντική δραστηριότητα πλέον στα Βαλκάνια και με καθαρό δανεισμό που όπως όλα δείχνουν θα είναι το 2008 υπερτριπλάσιος των EBITDA της μητρικής βρίσκεται πλέον η Μύλοι Λούλη, το σώμα των μετόχων της οποίας ενέκρινε την περασμένη Παρασκευή επιστροφή κεφαλαίου ύψους 8,3 εκατ. ευρώ!

Συνολικά, από την πώληση των θυγατρικών της SC Titan SA στη Ρουμανία και Sofia Mel SA Βουλγαρία στην αυστριακή εταιρία LLI η Μύλοι Λούλη εισέπραξε 76,1 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 26,1 εκατ. ευρώ το τελευταίο διάστημα όταν και πούλησε τα εναπομείναντα ποσοστά της (το 29,5% στην Titan S.A. και το 35,3% στη Sofia Mel).

Το μεγαλύτερο μέρος από τα παραπάνω κεφάλαια κατευθύνθηκε για μείωση του τραπεζικού δανεισμού της μητρικής. Ειδικότερα, ο μακροπρόθεσμος δανεισμός της στις 30/9/08 ανερχόταν σε 45 εκατ. ευρώ, ενώ τα βραχυπρόθεσμα δάνεια μειώθηκαν κατά 50% σε σχέση με το τέλος του 2007 και διαμορφώθηκαν στα 18 εκατ. ευρώ από 36 εκατ. ευρώ.
 
Ο συνολικός δανεισμός της μητρικής ανέρχεται σε 64 εκατ. ευρώ και της θυγατρικής της στην Αλβανία σε 11,1 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός της ξεπερνά ελαφρά τα 55 εκατ. ευρώ καθώς στις 30/9 διέθετε ταμείο 1,9 εκατ. ευρώ, ενώ η ρευστότητά της ενισχύεται και από τα 17,8 εκατ. ευρώ που μένουν στο ταμείο της από τα 26,1 εκατ. ευρώ που εισέπραξε πρόσφατα από την LLI.

Με EBITDA 9μήνου για τη μητρική 10 εκατ. ευρώ το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί η Μύλοι Λούλη προτίμησε να μοιράσει στους μετόχους της 8,3 εκατ. ευρώ μέσω επιστροφής κεφαλαίου και όχι να μειώσει έτι περαιτέρω τον δανεισμό της σε μια περίοδο μάλιστα όπου το κόστος εξυπηρέτησης δανεισμού παραμένει υψηλό. Το timing της επιστροφής προφανώς σχετίζεται με την επιβολή από 1/1/2009 πρόσθετου φόρου10% στα μερίσματα.
 
Στο 9μηνο οι πωλήσεις της μητρικής ανήλθαν στα 77,1 εκατ. ευρώ από 58,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με το μικτό περιθώριο κέρδους της να διαμορφώνεται στο 24,2% από 24%. Επιτυγχάνοντας συγκράτηση στον ρυθμό αύξησης των λειτουργικών εξόδων η Μύλοι Λούλη βελτίωσε τα EBITDA στα 10 εκατ. ευρώ από 7,79 εκατ. ευρώ. Η μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων λόγω μείωσης δανεισμού συνέβαλε στον τριπλασιασμό των προ φόρων (4 εκατ. ευρώ) και στην εκτόξευση των καθαρών κερδών στα 3,3 εκατ. ευρώ από 0,45 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, η Μύλοι Λούλη εμφάνισε στο 9μηνο μείωση αποθεμάτων και υποχρεώσεων προς προμηθευτές καθώς και λοιπών βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων, ενώ αυξήθηκαν οι απαιτήσεις από πελάτες της. Διαθέτει όμως τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει δανεισμό που συνεχίζει να ξεπερνά τα ετήσια EBITDA κατά τρεις φορές.

Κατά τη διάρκεια του 2008 η Λούλης μετέτρεψε 22 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμου δανεισμού της σε μακροπρόθεσμο εξασφαλίζοντας μείωση του κόστους εξυπηρέτησης δανεισμού. Οι χρεωστικοί τόκοι που κατέβαλε η μητρική στο εννεάμηνο ανήλθαν στα 3,69 εκατ. ευρώ έναντι 4,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Αν με την εναπομείνασα ρευστότητα από το τίμημα των 26,1 εκατ. ευρώ αποπληρώσει το σύνολο του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της, η Λούλης θα μείνει με περίπου 55 εκατ. ευρώ καθαρό δανεισμό και χωρίς το άγχος άμεσης αποπληρωμής δόσεων. Προς το παρόν, οι τόκοι του παραπάνω δανεισμού εξυπηρετούνται άνετα, το ύψος του όμως παραμένει υπολογίσιμο.

Ήδη ο όμιλος έχει προειδοποιήσει το επενδυτικό κοινό ότι λόγω της πώλησης των συνδεδεμένων εταιριών στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία ο κύκλος εργασιών του για το 2008 θα είναι μειωμένος σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, πάνω όμως από τα 200 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v