Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλουμύλ: Βράβευση για τη μελέτη του νέου κτιρίου

Βραβείο για τη μελέτη του νέου της κτιρίου, απενεμήθηκε στην Αλουμύλ, σε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που οργάνωσε τον Ιούλιο του 2002 η ETEM και η ΕΛΒΑΛ με θέμα ”Βιώσιμη Μεσογειακή Αρχιτεκτονική για κτίρια με προσόψεις αλουμινίου”.

Αλουμύλ: Βράβευση για τη μελέτη του νέου κτιρίου
Σε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που οργάνωσε τον Ιούλιο του 2002 η ETEM και η ΕΛΒΑΛ με θέμα ”Βιώσιμη Μεσογειακή Αρχιτεκτονική για κτίρια με προσόψεις αλουμινίου”, ένα από τα τρία ισότιμα βραβεία στην επαγγελματική κατηγορία απονεμήθηκε για τη μελέτη του νέου κτιρίου γραφείων της Αλουμύλ στη ΒΙ. ΠΕ. Κιλκίς, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζεται.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, ο διαγωνισμός διεξήχθη υπό την αιγίδα και με την οργανωτική υποστήριξη της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (U.I.A.), της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου και του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής.

Επιδίωξη των διοργανωτών, ήταν για έναν ανοικτό διαγωνισμό σε ιδέες, μελέτες και πραγματοποιημένα κτίρια, σχεδιασμένα τόσο από φοιτητές αρχιτεκτονικής (κατηγορία Α) όσο και από επαγγελματίες αρχιτέκτονες (κατηγορία Β), προερχόμενους από όλες τις χώρες της Μεσογείου.

Παράλληλα, στόχος του διαγωνισμού ήταν, όπως επισημαίνεται, η προώθηση νέων ιδεών για το σχεδιασμό κτιρίων χαμηλής ενέργειας με όψεις αλουμινίου.

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2003 με το πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής, με πρόεδρο τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Τομπάζη και μέλη επιφανείς αρχιτέκτονες και καθηγητές αρχιτεκτονικής από τον ευρωπαϊκό χώρο.

Ειδικότερα, υπεβλήθησαν 286 αιτήσεις συμμετοχής και εγκρίθηκαν τελικώς 48 μελέτες και στις δύο κατηγορίες (φοιτητική και επαγγελματική).

Το υπό ανέγερση κτίριο της Αλουμύλ σχεδιάστηκε από εκτενή ομάδα μελετητών, η οποία βραβεύθηκε και είχε την εξής σύνθεση:

Αρχιτέκτονες: καθηγητής Α.Μ. Κωτσιόπουλος, Α. Πάνου, Ε. Ζουμπουλίδου, συνεργάτες Στ. Ζερεφός, Ε. Χαλκιοπούλου, σύμβουλος ενεργειακών θεμάτων: Β. Κουβάκη, πολιτικοί μηχανικοί: καθηγητής Χ. Μπανιωτόπουλος, Ι. Λαβασάς, Π. Ζέρβας, ηλεκτρολόγοι - μηχανολόγοι μηχανικοί: Γ. Λαγός, Κ. Σαρρόπουλος.

Συγκεκριμένα, η κατασκευή αναπτύσσεται σε τρεις κύριες στάθμες με συνολικό ύψος 17 μέτρων και συνολική επιφάνεια περίπου 2.000 τμ ενώ το ισόγειο παραμένει κατά κύριο λόγο κενό με ελεύθερο ύψος περίπου 4,5 μέτρων, ώστε να είναι δυνατή η διέλευση βαρέων οχημάτων.

Τέλος, σημείωνεται ότι με βασικό γνώμονα την εξέλιξη με σεβασμό στο περιβάλλον, πρόκειται να τοποθετήσει στο νέο κτίριο εξελιγμένα συστήματα περιβαλλοντικής προστασίας και θετικής ενεργειακής συμπεριφοράς, που, όπως αποδείχθηκε από την ανάλυση που υποβλήθηκε στα πλαίσια του παραπάνω διαγωνισμού, προβλέπεται να είναι κατά 25% καλύτερη από ένα κτίριο με τοίχους και παράθυρα και κατά πολύ καλύτερη από ένα κτίριο με κοινά υαλοπετάσματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v