Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΕΥΑΘ

Την εγκατάσταση σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε.Λ.Θ. από βιοαέριο, ανακοίνωσε η ΕΥΑΘ. Το έργο είχε κόστος 2,9 εκ. ευρώ, και αναμένεται να καλύψει το 47% των απαιτήσεων σε ενέργεια.

Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΕΥΑΘ
Τέθηκε σήμερα σε δοκιμαστική λειτουργία ο Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας και Θερμότητας από Βιοαέριο, της ΕΥΑΘ, στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (Ε.Ε.Λ.Θ.), στη Σίνδο.

Το έργο, το οποίο είχε κόστος 2,9 εκ. ευρώ περίπου, αποτελείται από το Κτίριο Ενέργειας εντός του οποίου ευρίσκονται τα συγκροτήματα των ειδικών μηχανημάτων.

Η κατασκευή και λειτουργία του Σταθμού αυτού για την συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από βιοαέριο (ανανεώσιμη πηγή ενέργειας) που παράγεται από την αναερόβια χώνευση της ιλύος, η οποία προκύπτει από την επεξεργασία των λυμάτων, εντάσσονται στο πλαίσιο του έργου της ”Κατασκευής-Λειτουργίας-Επέκτασης-Ολοκλήρωσης των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Μείζονος Θεσσαλονίκης”.

Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα καλύπτει αποκλειστικά τις ανάγκες της Ε.Ε.Λ.Θ και με τα σημερινά δεδομένα λειτουργίας θα ανέρχεται σε 27000 kwh περίπου ημερησίως. Θα καλύπτει το 47% των απαιτήσεών της σε ενέργεια, εξοικονομώντας έτσι για την ΕΥΑΘ, ποσό 58.000 ευρώ μηνιαίως ή 690.000 ευρώ ετησίως.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, με την ολοκλήρωση της γραμμής χώνευσης με την οποία θα επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή και πλήρης εκμετάλλευσή της προς χώνευση λάσπης για την παραγωγή βιοαερίου, θα είναι δυνατόν να παράγεται ηλεκτρική ενέργεια περίπου 59000 kwh ημερησίως. Η ενέργεια αυτή θα καλύπτει περίπου το 86% των καινούργιων απαιτήσεων της Ε.Ε.Λ.Θ, με αντίστοιχη μηνιαία εξοικονόμηση 128.000 ευρώ περίπου ή 1,536 εκ. ευρώ ετησίως.

Η Ε.Υ.Α.Θ έχοντας ως στόχο την επίτευξη της πλήρους εκμετάλλευσης του βιοαερίου που είναι δυνατόν να παραχθεί, έχει καταθέσει πρόσφατα (Οκτώβριος 2003) επενδυτική πρόταση στο Ε.Π.Α.Ν συνολικού προϋπολογισμού 6,2 εκ. ευρώ. Η έγκριση της πρότασης αναμένεται μέχρι τον Ιανουάριο 2004.

Τέλος, σημειώνεται ότι η σημασία του έργου αυτού τόσο από οικονομικής όσο και οικολογικής άποψης είναι τεράστια. Είναι το δεύτερο που λειτουργεί στην Ελλάδα και σε χρονολογική σειρά και ως προς το μέγεθος, μετά αυτό της Ψυτάλειας. Οι δυνατότητες αξιοποίησης που μπορεί να προσφέρει και άμεσα και στο μέλλον, με την επέκτασή του, είναι ποικίλες και αξιόλογες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v